Opskrba

Nakon dva tjedna pauze: Uz posebne mjere otvoren dio tržnica, ali nedostaje kupaca

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.4.2020. u 12:37

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.4.2020. u 12:37

Zagreb, 080420
Reportaza s otvorenih trznica s novim regulama.
Na fotografiji: Trznica Dolac s novim kucicama. foto: Bruno Konjevic / CROPIX *** Local Caption *** Zagreb, 08.04.2020 - Na trznici Dolac rade dvije drvene kucice uz kontrolirani ulaz kupaca
Bruno Konjević / Cropix

Tržnica

Tržnice se konačno otvaraju, iako ih je pola u cijeloj Hrvatskoj već bilo otvoreno prije nego što je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović objavio jučer poslijepodne kako je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica u cijeloj Hrvatskoj po novim pravilima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tako je konačno zatvorena priča oko otvaranja zelenih dijelova tržnica o kojima ovisi egzistencija mnogih OPG-ovaca i proizvođača koji su zbog zatvaranja bili onemogućeni dva tjedna prodavati svoje povrće i sadnice te tako ugrozili svoju egzistenciju.

Odahnuli su mnogi koji sada u novim okolnostima trebaju pripremiti svoje proizvode za tržište, nadajući se da će i za njih biti mjesta na tržnicama, iako ni ta pravila poslovanja nisu do kraja jasna.

Obišli smo zato jučer Trešnjevački plac i Dolac, najveće zagrebačke tržnice od kojih lokalno stanovništvo s nestrpljenjem očekuje da im se osigura dolazak na mjesto na kojem će kupiti domaće povrće i voće te na svježem zraku s obitelji obaviti šoping. Ali, ovaj vikend, kada se najviše kupuje riba, janjetina i šunka uoči Uskrsa, čini se da od toga neće biti ni traga ni glasa. Trešnjevka i Dolac izgledaju kao da su ih poharali korona i potres, a i besparica, što i jest. Više to nisu oni isti placevi jer na velikim i pustim platoima dominiraju novosagrađene kućice koje glume štandove na kojima je prvoga dana bilo  teško naći kupca. Na Trešnjevci prodaje jučer nije niti bilo, a na Dolcu je od deset drvenih štandova za prodaju, jedan radio ujutro, a još dva su se pridružile poslije. Okupljeni su ih već nazvali novim Bandićevim brvnarama zbog kojih se čekalo otvaranje i mnogi su prodavači trpjeli gubitke.

Kako su nam rekli u Tržnicama Zagreb, prioritet pri zakupu novih objekata imat će OPG-ovi ili netko od 70 poduzeća koja imaju certifikat za tu djelatnost u Udruzi tržnica koja je jučer, pak, zatražila više razumijevanja za probleme proizvođača.