Opskrba

Nakon dva tjedna pauze: Uz posebne mjere otvoren dio tržnica, ali nedostaje kupaca

Kupci i prodavači u novim drvenim barakicama moraju se pridržavati propisanih mjera zaštite Trešnjevka i Dolac izgledaju kao da su ih poharali korona i potres, a i besparica. Više to nisu oni isti placevi...
Tržnica
 Bruno Konjević / Cropix

Tržnice se konačno otvaraju, iako ih je pola u cijeloj Hrvatskoj već bilo otvoreno prije nego što je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović objavio jučer poslijepodne kako je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica u cijeloj Hrvatskoj po novim pravilima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tako je konačno zatvorena priča oko otvaranja zelenih dijelova tržnica o kojima ovisi egzistencija mnogih OPG-ovaca i proizvođača koji su zbog zatvaranja bili onemogućeni dva tjedna prodavati svoje povrće i sadnice te tako ugrozili svoju egzistenciju.

Odahnuli su mnogi koji sada u novim okolnostima trebaju pripremiti svoje proizvode za tržište, nadajući se da će i za njih biti mjesta na tržnicama, iako ni ta pravila poslovanja nisu do kraja jasna.

Obišli smo zato jučer Trešnjevački plac i Dolac, najveće zagrebačke tržnice od kojih lokalno stanovništvo s nestrpljenjem očekuje da im se osigura dolazak na mjesto na kojem će kupiti domaće povrće i voće te na svježem zraku s obitelji obaviti šoping. Ali, ovaj vikend, kada se najviše kupuje riba, janjetina i šunka uoči Uskrsa, čini se da od toga neće biti ni traga ni glasa. Trešnjevka i Dolac izgledaju kao da su ih poharali korona i potres, a i besparica, što i jest. Više to nisu oni isti placevi jer na velikim i pustim platoima dominiraju novosagrađene kućice koje glume štandove na kojima je prvoga dana bilo teško naći kupca. Na Trešnjevci prodaje jučer nije niti bilo, a na Dolcu je od deset drvenih štandova za prodaju, jedan radio ujutro, a još dva su se pridružile poslije. Okupljeni su ih već nazvali novim Bandićevim brvnarama zbog kojih se čekalo otvaranje i mnogi su prodavači trpjeli gubitke.

Kako su nam rekli u Tržnicama Zagreb, prioritet pri zakupu novih objekata imat će OPG-ovi ili netko od 70 poduzeća koja imaju certifikat za tu djelatnost u Udruzi tržnica koja je jučer, pak, zatražila više razumijevanja za probleme proizvođača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:04