Ministar financija reagirao

Marić smiruje situaciju: Neće biti nestašice, evo što mislim o trgovcima koji dižu cijene

 "Svi skupa moramo biti mirniji, trezveni. Moramo poduzeti mjere", rekao je Marić.
Zdravko Marić
 Damjan Tadic / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić uoči sastanka u Vladi novinarima je komentirao situaciju u Hrvatskoj vezano uz epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj.

Ministar je istaknuo da neće biti nestašice hrane i osnovnih potrepština, kao i da su trgovine dobro opskrbljene.

"Svi skupa moramo biti mirniji, trezveni. Moramo poduzeti mjere", rekao je Marić, a prenosi N1.

Upitan je i za informacije koje su se pojavile, da trgovački lanci iskorištavaju novonastalu situaciju i dižu cijene robe koja se najviše kupuje.

"Imamo ih i osuđujemo. Ja sam jučer čuo od nekih od njih da neće dizati cijene", rekao je Marić, dodavši da će nastaviti davati sve podatke.

"Ideja jučerašnjeg sastanka da ljudima pokažemo da kada dođu prazne police, to nije jer nešto nedostaje. Gotovo svaki artikal ima pet supstituta. Ako neka posebna talijanska pasta nije dostupna, bit će neka druga, ima i domaćih supstituta. Govorimo o potražnji za 50-60 ključnih artikala. Jako dobra stvar je da su na toj listi vodeće hrvatske kompanije", rekao je ministar.

"I dalje ostaje kao jedno od otvorenih pitanja je pitanje distribucije. Teško mi je govoriti o spekulacijama. Naravno, netko je ovih dana pojačan, građani će se smanjeno kretati, ljudi slijede upute stožera, svi se moramo tako ponašati. Bilo je bitno da se pošalje jasna poruka, signal. Ali jasno je da nema potrebe za paničnim reakcijama", rekao je Marić.

Zagreb, 100120.
NSB.
Zajednicki sastanak Vlade RH na celu sa premijerom Andrejom Plenkovicem i Europske komisije.
Na fotografiji: Zdravko Maric.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Zdravko Marić

Opravdana pitanja

Pitanja za ministra financija dolaze nakon što je njegovo Ministarstvo jučer objavilo podatak da je potrošnja građana skočila za gotovo 60 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

"U djelatnosti G-47 „Trgovina na malo, osim motornih vozila i motocikala“ dana 12.03.2020. godine u odnosu na 12.03.2019. godine evidentiran rast iznosa računa od 58%, odnosno u iznosu od 142.450.705,23 kn", priopćili su iz Ministarstva financija.

Reakcija HGK

Iz Hrvatske gospodarske komore u petak su poručili da ima određenih zastoja u protoku robe, no da to neće isprazniti police domaćih trgovina niti će građani ostati gladni, dok iz vodećih trgovačkih lanaca ističu da imaju dovoljno robe i da su dobro opremljeni.

„Određenih zastoja u protoku robe ima, ali to neće isprazniti police domaćih trgovina. U trgovinama robnih zaliha ima – građani neće ostati gladni“, poručio je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher, komentirajući posljednju povećanu kupovinu građana.

Zaher smatra i da će pretjerana kupovina dijela građana samo stvoriti problem drugima, koji do namirnica u tom trenutku neće moći doći, navodi se u priopćenju iz HGK.

I predsjednik Udruženja za trgovinu HGK Ivica Katavić kaže da ne treba paničariti i da robe ima dovoljno.

„Virus treba respektirati, no dobro smo opskrbljeni zalihama za par mjeseci. Ako i nestane nekih artikala, pronaći ćemo zamjenske. Naše marže i cijene neće se mijenjati. Ako ulazne cijene budu rasle, tu država može intervenirati,“ rekao je Katavić.

U ovom trenutku najveći pritisak i potražnja vezani su uz 50 baznih artikala, a povećanje prometa penjalo se i do 100 posto, ističu još iz HGK.

Konzum spreman na povećanu potražnju

Trgovački lanac Konzum spreman je na povećanu potražnju, sva skladišta i prodavaonice dobro su opremljena, a zalihe se dodatno pojačavaju, osobito kad je riječ o namirnicama i proizvodima koje kupci u ovim trenucima najviše traže, izvijestili su u petak iz Konzuma.

Napominju kako je Konzum u potpunosti spreman na povećanu potražnju u svim svojim trgovinama te poduzima sve mjere kako bi odgovorio i na eventualni budući porast potražnje.

"Budući da očekujemo dodatno povećanje prometa u trgovinama, pojačali smo i nastavljamo povećavati zalihe proizvoda. Naši djelatnici redovito pune police i izlažu proizvode, no molimo kupce za razumijevanje i strpljenje ako nekih proizvoda u određenom trenutku nema na policama - to je samo zato što ih ne stignemo dovoljno brzo staviti na policu", izjavio je predsjednik Uprave Slavko Ledić.

Napominje kako se fokus stavlja na namirnice i proizvode za kojima trenutno vlada najveća potražnja, a neke od njih i dodatno izlažu u koridorima trgovina, kako bi kupcima bili još dostupniji. "Provodimo sve mjere kako bi naši kupci mogli nabaviti sve što u ovom trenutku smatraju potrebnim“, poručio je Ledić.

Iz Konzuma ističu i kako opskrbni lanac Konzuma i u ovim trenucima rasta potražnje dobro funkcionira te su sva skladišta dobro opremljena, uz dodatna povećanja zaliha.

Kad je riječ o isporuci robe iz ugroženih područja, primjerice Italije, u Konzumu su uvedene dodatne kontrole procesa uvoza robe te nastavljaju pratiti preporuke nadležnih institucija. U slučaju ograničenja isporuke iz te ili drugih zemalja imaju dovoljne zalihe proizvoda za neometano poslovanje, navode.

Zagreb, 120320.
Konzum, Zagorska.
Gradjani kupuju namirnice u Konzumu.
Na fotografiji: Zeljka Martic.
Foto: CROPIX
CROPIX
Ilustracija, građani kupuju namirnice u Konzumu

"Kako bismo kupcima osigurali potrebne namirnice u slučaju ograničenja ili prekida isporuke iz ugroženih zemalja, neprestano tražimo i alternativne izvore nabave", kazao je Ledić.

Najveći naglasak stavlja se na suradnju s domaćim dobavljačima, rekao je, napominjući da proizvodi domaćeg podrijetla u Konzumovom prometu sudjeluju s više od 75 posto, a u nekim svježim kategorijama kao što su voće i povrće, meso, riba i pekarski proizvodi taj se broj penje i na više od 80 posto.

Iz Konzuma ističu i kako se u svim prodavaonicama, skladištima i upravnoj zgradi Konzuma poduzimaju sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama nadležnih institucija.

S ciljem dodatne zaštite sigurnosti kupaca i zaposlenika, uspostavljen je i operativni tim za krizna stanja, čiji su članovi dostupni u bilo koje doba dana i raspoloživi za okupljanje u vrlo kratkom roku u slučaju potrebe. Pripremljene su procedure i upute o postupanju u slučaju različitih mogućih scenarija vezanih za koronavirus za zaposlenike u svim prodavaonicama, skladištima i upravnoj zgradi.

Iz tog trgovačkog lanca navode i kako online trgovina bilježi veliki porast narudžbi te poduzimaju sve mjere kako bi kupcima i zaposlenicima maksimalno pojednostavio proces kupnje i dostave te otvorili što više termina dostave.

Spar i Lidl osigurali dovoljne količine robe

Iz Spara Hrvatska su na Hinin upit odgovorili kako su u stalnom kontaktu s dobavljačima te su osigurali dovoljne količine robe za kupce. "Naše trgovine se konstantno pune robom i opskrbni lanac funkcionira. U stalnom smo kontaktu s našim dobavljačima koji isporučuju dodatne količine robe te smo osigurali dovoljne količine potrebne robe za naše kupce", istaknuli su iz tog trgovačkog lanca.

Lidl
Lidlova trgovina u Poreču

Iz Lidla Hrvatska su odgovorili kako posljednjih dana u svojim trgovinama bilježe iznadprosječnu prodaju trajnih proizvoda, konzervirane hrane te sredstava za dezinfekciju. "Što se tiče zaliha, pomno pratimo situaciju i učinit ćemo sve kako bismo osigurali opskrbu namirnicama", ističu.

Napominju i kako intenzivno surađuju sa svojim dobavljačima i logističkim partnerima kako bi svojim trgovinama osigurali uobičajenu opskrbu, a svojim skladištima opskrbu artiklima visoke potražnje.

Iz Lidla također naglašavaju da kao tvrtka imaju razvijene procese za različite scenarije u svim zemljama kako bi osigurali održavanje poslovanja u skladištima i trgovinama u posebnim okolnostima, neovisno o trenutnim kretanjima oko koronavirusa.

Lidl u svakoj zemlji ima tim koji prati kretanja u pogledu širenja koronavirusa i, ako je potrebno, poduzima mjere za zaštitu zaposlenika i kupaca, u uskoj suradnji s nacionalnim i lokalnim vlastima, navode. Ističu i kako redovito informiraju svoje zaposlenike o potencijalnim ograničenjima putovanja i brine da se pažljivo poštuju higijenski propisi.

Također su izdali upute za svoju prodajnu mrežu pa će tako svaka trgovina na vidljiva mjesta postaviti oznake upozorenja kojima se apelira na korištenje jednokratnih rukavica i hvataljki pri uzimanju pekarskih proizvoda, održavanje minimalno jednog metra razmaka na blagajnama te općenito na odgovorno ponašanje kupaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:39