Može li kvalitetno, a jeftino?

Kako odabrati kvalitetan madrac i isplati li se kupiti ekstra luksuzan za 25 tisuća kuna?

Položaj u kojem najčešće spavamo diktira vrstu madaca koja nam je potrebna
Ovo je madrac koji ćete platiti 25 tisuća kuna
 Harvey Norman / Harvey Norman

Madrac je jedna od onih stvari koju ne kupujete često, vjerojatno je da ga nećete mijenjati više od pet puta tijekom života. No kada uočite da se sve češće ustajete pospani, s bolovima u kralježnici i vratu, a osjetite i opruge na madracu, definitivno je vrijeme za kupovinu novog. U moru ponuda doista je teško odlučiti se na pravi madrac, cjenovni rang kreće se od tisuću do čak 30 tisuća kuna, jesu li bolje džepičaste opruge ili memorijska pjena, koji proizvođač garantira najveće zadovoljstvo? Jeste li znali da i položaj u kojem najčešće spavamo diktira vrstu madaca koja nam je potrebna? Donosimo najbolje savjete za kupovinu što kvalitetnijeg madraca iz kojeg se ujutro nećete željeti izvući i jedan prijedlog za kupovinu ekskluzivnog dodatka za vaš krevet.

Vrste madraca i kome su namijenjeni

1. Madraci s oprugama su najstarija i vjerojatno još uvijek najpopularnija vrsta madraca. Oni su dugotrajni, pružaju solidnu potporu, prozračni su, udobni (barem dok im ne prođe rok trajanja) te su jeftiniji od svih drugih vrsta madraca. Problem s njima je što vrlo brzo gube udobnost, opruge se osjete nakon nekoliko godina, a nisu otproni na grinje, gljivice niti insekte. Oni s džepičastim oprugama ipak su osjetno udobniji i kvalitetniji pa su zadnjih godina i sve popularniji.

2. Madraci od memorijske pjene napravljeni su od poliuretanske pjene, mekani su i elastični, a popularni i zbog toga što imaju antialegrijska svojstva. Takvi madraci se u potpunosti prilagođuju obliku tijela, smanjuju pritisak na kralježnicu, otporni su na insekte, gljivice i grinje, a nisu ni previše skupi. Problem je što se memorijska pjena troši brže od lateks ili madraca s oprugama, takav madrac ima efekt zagrijavanja i lošije provodi zrak.

3. Madraci od lateksa, odnosno spužvice koja se dobiva od mlijeka kaučukovca. Takvi madraci su popularni zbog svoje elastičnosti, dugotrajnosti i dobrim higijenskim svojstvima. Ovakav madrac je skuplji, ali dugo traje, ravnomjerno raspoređuje težinu tijela, pruža optimalnu potporu i udobnost i dobro regulira vlagu.

4. Kombinirani i višezonski madraci – većina madraca višeg cjenovnog ranga ima neku kombinaciju materijala ili više zona koje pružaju posebnu udobnost.

5. Nadmadraci – podloge koje se postavljaju na madrace dobar su izbor za one čiji je madrac još može izdržati nekoliko godina, štiti madrac od vlage i trošenja i pomaže da madrac dulje zadrži svoj izvorni oblik.

Testirajte madrac!

I to ne rukom već cijelim tijelom. To znači da nekoliko minuta morate ležati na madracu u trgovini i to u svim položajima kako bi se uvjerili odgovara li vam. Većina trgovina namještajem nudi i određeni rok tijekom kojeg možete isprobati madrac i vratiti ga ako vam ne odgovara.

Bitan je i položaj u kojem spavamo

Iako se mnogi najviše brinu o vlasitoj težini i visini kada kupuju madrac, potrebno je razmišljati i o najčešćem položaju u kojem spavate.

Za spavače na boku idealan je madrac s memorijskom pjenom jer previše tvrd madrac vrlo brzo postaje neudoban kod ovakvog načina spavanja.

Ako spavate na trbuhu trebaju vam čvrsti madraci, s gustom opružnom jezgrom, a ako spavate na leđima treba vam svojevrsna kombinacija mekog i tvrdog madraca. Idealno rješenje je madrac s džepićastim oprugama i slojem od memorijske pjene za veću udobnost, ali i potrebnu čvrstinu.

Poseban oprez ako ste alergični

Preporuka je kupovina prozračnog madraca s džepićastim oprugama kroz koje zrak može strujati, a obavezno na njega stavite antialergensku navlaku.

Najteže je kupiti madrac za par

Prodavači madraca se slažu, najzahtjevnija zadaća je nabaviti kvalitetan madrac za dvije osobe, posebno ako one imaju jako različite navike spavanja i bitno različitu težinu. Za takve parove se preporučuje kupovina odvojenih madraca, a bračni madrac je potrebno povremeno okretati kako se ne bi previše istrošio na jednoj strani.

Podnice čuvaju madrac

Najbolje su letvičaste podnice kako bi madrac mogao “disati”, a trebale bi biti ubačene u fleksibilne nosače kako bi cijeli krevet bio što ugodniji. Bolje je da letvica bude više, da budu što gušće postavljene, a najbolje ih je kupovati u kompletu s madracom jer moraju biti u harmoniji.

Ukoliko imate 25 tisuća kuna viška, uložite u najbolji madrac koji trenutno možete pronaći na našem tržištu – luksuzan njemački madrac marke Hilker. Možete ga kupiti u Harvey Normanu, napravljen je od kombinacije džepićastih opruga i lateksa, visina mu je 43 centimetara, ima antibakterijsku i antialergijsku presvlaku. Koliko dobro ide prodaja madraca koji košta kao prosječan rabljeni automobil dovoljno govori podatak da je u skladištu trenutno tek jedan Luxury 180 HLK madrac. Riječ je o madracu koji je uvršten u sve bitnije preglede najboljih na tržištu, ima regulaciju temperature, sedam zona pritisaka koje pružaju nevjerojatnu udobnost, što potvrđuje i prodavač iz Harvey Normana.

- Ljudi se u početku libe dati toliko velik novac za madrac, no kada ga isprobaju shvate da se svaka kuna isplati. Nudimo plaćanja na rate, svim karticama pa se na kraju malo opuste i shvate da je bitno uložiti u mjesto gdje provodimo trećinu života – naglašava prodavač iz Harvey Normana.

Harvey Norman
Presjek luksuznog madraca visokog 43 cm

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 06:50