Koristan, ali i opasan

Vrijeme je za veliko čišćenje: Sve što trebate znati prije kupovine visokotlačnog čistača

Istražili smo na što sve treba paziti prilikom odabira visokotlačnog čistača
Pranje automobila miniwashem jedna je od najčešćih namjena
 Profimedia, Alamy

Dolazak toplijeg vremena mnogima znači i da je vrijeme za veliko čišćenje. Čiste se automobili na kojima se još vide tragovi kiše, ostaci blata u dvorišnim pločama, balkoni, ali i tepisi po kojima smo cijelu zimu hodali. Kao jedino sredstvo koje može očistiti sve navedeno, ali i više, mnogi će posegnuti za visokotlačnim čistačem koji se kod nas popularno naziva miniwash.

Miniwash je aparat koji posjeduje dobar dio kućanstva, a veliki je broj i onih koji ga još uvijek nisu kupili jer nisu sigurni na koje karakteristike trebaju paziti, što sve zapravo mogu očistiti s njime, koliko je zapravo visokotlačni čistač opasan za upotrebu, ali i ono najvažnije, koliko zapravo novaca treba izdvojiti dobar miniwash.

Istražili smo na što sve treba paziti prilikom odabira visokotlačnog čistača i koji sve postoje na hrvatskom tržištu.

Namjena visokotlačnog čistača

Prije nego što krenete u potragu za miniwashem, zapitajte se za što vam zapravo treba. Primjerice, ako želite visokotlačni čistač kojim ćete s vremena na vrijeme oprati automobil i dvorište nema potrebe za kupovinom preskupih čistača s punom opremom. S druge strane Ako vam visokotlačni čistač treba za čišćenje većih površina ili prostorija poput radionica morate paziti na broj bara koji ćete odabrati, potrošnju i omjer vode, ali ćete za takav uređaj morati izdvojiti i mnogo više novaca.

Kako odabrati jačinu visokotlačnog čistača

Visokotlačni čistač radi pod pritiskom i zato je bitno da pazite na broj bara. I kada ga kupujete nemojte odmah izabrati onaj na čijoj kutiji vam piše, primjerice max. 110 bara, jer je to njegov maksimalni pritisak, a normalnim uvjetima čistač radi pod pritiskom od 90 bara. Pitajte prodavača ili detaljnije potražite u specifikacijama proizvoda.

Visokotlačni čistač do 110 bara odgovarat će svima koji će miniwash koristiti povremeno, za čišćenje automobila, motora, bicikla i površina poput balkona ili dvorišnih staza. Tlak do 110 bara te će zadatke obaviti sasvim solidno. Čistače do 110 bara možete pronaći i po cijenama do 1000 kuna.

Visokotlačni čistač srednje kategorije, otprilike do 130 bara, odaberite ako se na vašem popisu čišćenja nalaze sve površine i vozila koje smo gore naveli, ali je riječ o nešto većim površinama i vozilima. Ako se odlučite za ovakav visokotlačni čistač, računajte da ćete morati izdvojiti minimalno 1500 kuna, a ovisno o snazi motora, zapremnini vode i njenoj protočnosti te samoj veličini čistača, ta će cijena rasti.

Visokotlačne čistače koji rade pod tlakom od 150 bara najčešće odabiru profesionalci koji čiste jako velike površine, zgrade, stojeve, ceste... Ovi visokotlačni čistač će vam bez problema očistiti sve površine, no neke će možda i uništiti. Njihova jačina tlaka može oštetiti fasade, lim, ali i okućnicu zato treba biti jako oprezan s njime. Osim što može uništiti neke površine i vi se lako možete ozlijediti. Cijene ovakvih visokotlačnih čistača koje koriste profesionalci mogu se popeti i do 25 tisuća kuna.

, Image: 368869821, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Visokotlačnim čistačem možete očistiti i jaku drvenu građu

Voda je najvažniji kriterij

Kada ste napravili računicu koliki pritisak mlaza vode vam treba i koliko novaca možete izdvojiti na kupovinu, obratite pozornost na vodu. Pogledajte kolika je potrošnja vode unutar jednog sata što će vam uvelike olakšati izračun stvarne potrošnje vode u kućanstvu, ali morate paziti i na zapremninu vode. Ako kupujete miniwash koji nećete koristiti kod kuće već na vikendici ili mjestu na kojem se niste priključeni na vodovod, morat ćete kupiti miniwash s većom zapremninom vode. Također, prije kupovine se zapitajte treba li vam visokotlačni čistač s vrućom vodom. Najveći broj visokotlačnih čistača koji se koriste u kućanstvu grije vodu do 60 stupnjeva što će vam u većini slučajeva biti dovoljno. No, ako 'proizvodite' mnogo masnih mrlja, vjerojatno će vam trebati mnogo veća temperatura kako bi zaista oprali takve mrlje.

Vrste visokotlačnih čistača

U trgovinama ćete najčešće naići na motorne i električne visokotlačne čistače. Ovu dvojbu možete lako ukloniti. Motorni su prenosivi visokotlačni čistači koji se koriste na mjestima na kojima nema električne energije, dok su električni visokotlačni čistači namijenjeni svima koji ih jednostavno 'mogu uštekati u struju'.

Ako odaberete motorni visokotlačni čistač, pazite na njegovu zapremninu goriva i težinu, ali i imajte na umu da su ovakvi čistači mnogo bučniji od električnih.

Kod odabira električnog čistača pazite na dužinu kabla. Najčešće visokotlačni čistači imaju kablove duge 6 metara, no bez problema ćete naći i one duže. Ako vam treba duži kabel i planirate koristiti produžni kabel, kupite onaj vodootporni.

Oprema visokotlačnog čistača

Ono što vaš visokotlačni čistač mora imati jest pištolj i mlaznica, sve ostalo je stvar osobnih preferencija. Možete uzeti podesive mlaznice za različite namjene, četke koje će vam olakšati čišćenje, primjerice automobila, dodatni spremnik za deterdžent i mnoge druge dodatke, ovisno o vašim potrebama.

Navedenih pet stavki najvažnije su na koje morate paziti prije nego što odaberete visokotlačni čistač koji će najbolje odgovarati vašim potrebama. No, kada ste kupili visokotlačni čistač morate paziti na sigurnost. Nikada se nemojte zaboraviti zaštititi kada koristite visokotlačni čistač koliko god da ste uvjereni da vam se ništa neće dogoditi. Ovi 'strojevi' mogu biti jako opasni, pogotovo za stopala pa uvijek koristite tvrde cipele koje će zaštititi vaša stopala. Nikada nemojte upaliti visokotlačni čistač u japankama ili ako ste u nekoj obući u kojoj su vam stopala otkrivena. Isto pravilo vrijedi i za ruke. Koristite zaštitne rukavice pri svakom korištenju visokotlačnog čistača, a nabavite i zaštitne naočale. I pročitajte upute o sigurnosti prije korištenja.

Sljedeća stvar koju trebate znati kada koristite visokotlačni čistač jest što možete čistiti istim. Nisu sve površine jednako otporne na određeni pritisak vode.

, Image: 331985208, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Prije korištenja provjerite što sve možete očistiti visokotlačnim čistačem

Sigurna upotreba: visokotlačni čistači do maksimalno 130 bara mogu se koristiti za pranje dvorišta, dvorišnih ploča, jake drvene građe poput sjenica i vrtnih kućica, cesta, šetnjica, garaže, kante za smeće, bicikle, motore, automobile, prikolice, alate i slično

Izbjegavajte: nemojte miniwashem, pogotovo ako ima više od 130 bara, čistiti fasade, crepove (osim ako nemate poseban nastavak), lim (stariji automobili), krov, staklo, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. siječanj 2024 07:51