Vodič za online shopping

Kako obnoviti garderobu, a pritom biti siguran: 18 savjeta za kupovinu preko interneta

Pregršt je stranica koje vas mame da kupujete baš kod njih, ali mnogo sajtova koji nisu baš sigurni
Ilustracija
 Profimedia, Tetra Images

Online kupovina nikada nije bila popularnija ni dostupnija nego danas. Gotovo svaki milenijalac barem je jednom nešto naručio preko web shopova ili specijaliziranih online trgovina, a kupnja odjeće i obuće preko interneta sve je češći oblik kupovine među Hrvatima.

Pregršt je stranica koje vas mame da kupujete baš kod njih, mnogo sajtova koji nisu baš sigurni i sve bi vas to moglo odgovoriti od takve vrste trgovine. S druge strane, baš ste na prijatelju vidjeli dobre tenisice koje si je kupio jednim klikom na smartphoneu i još ih nije ni puno platio.

Stranice poznatih brendova

Istražili smo najbolje stranice za online kupovinu, što se najviše isplati kupovati preko interneta, ali i doznali kako se osigurati i izbjeći prevare. Najsigurnija online kupovina je na web shopovima poznatih brendova ili već dobro poznatih specijaliziranih online trgovina. Takve trgovine žive od online kupaca i neće si dopustiti lošu preporuku, odnosno da ih prati loš glas.

Registracija na stranici

Web shopovi uglavnom djeluju tako da imate izlog proizvoda. Kada naiđete na proizvod, klikom na njega doznajete detalje o samom proizvodu, njegovu cijenu i specifikacije. Ako je proizvod onaj koji vama odgovara, prebacujete ga u svoju košaricu. Svaka ozbiljna online trgovina ili web shop od vas će tražiti da se registrirate i to je redovan i siguran proces. Nakon registracije birate plaćanje. Najčešće je riječ o dva najpopularnija oblika plaćanja - plaćanje pouzećem, odnosno onog trenutka kada primite naručeni proizvod u ruke ili karticom. Kupnja karticom funkcionira vrlo jednostavno, no to je dio koji budi strah kod kupaca.

Kartično plaćanje

Kada plaćate karticom, morate utipkati broj kartice, mjesec i godinu do kada je kartica valjana te verifikacijski broj kartice (CVV ili CVC broj; troznamenkasti ili četveroznamenkasti broj na kartici) i kupovina je obavljena. Tako funkcionira većina web shopova. No, na nekim stranicama od vas će tražiti samo verifikacijski broj kartice ili ćete prilikom uključenja u sigurnosni standard morati utipkati jedinstveni kod kojim vaša banka provjerava ispravnost ili ćete moći plaćati preko popularnog PayPala.

Sigurnosni sustav pri plaćanju

Mnoge banke danas imaju sigurnosne sustave kako bi se smanjile prevare prilikom kupovine na internetu, a tu su i certifikati sigurnosti. Najčešće je riječ o 3D Secure načinu plaćanja, a prepoznat ćete ga jer će pisati MasterCard Secure Code ili Verified by Visa, koji funkcionira tako da je vaša banka povezana web trgovinom te vam se prije svake potvrde kupnje na internetu otvara prozor u koji morate upisati jedinstveni kod koji ste od banke dobili putem tokena (koji se može zatražiti u banci) te vi kao korisnik prije potvrde kupovine morate utipkati taj broj. Ako je broj ispravan, banka šalje potvrdu web trgovini da se transakcija može izvršiti. Taj sustav vrlo dobro funkcionira te je dobar način zaštite osobnih podataka i nudi sigurnost prilikom plaćanja.

Pay Pal

PayPal je sigurnosna mjera s kojom možete bezbrižno kupovati na internetu a da ne morate upisivati brojeve kreditne kartice svaki put kad želite nešto kupiti. Riječ je zapravo o posredničkoj službi koja se veže uz kreditnu karticu vaše banke, a ta služba novac "drži" u svojem sustavu dok se obje strane, vi kao kupac i trgovina od koje kupujete, ne slože da je transakcija uspješno obavljena, odnosno da je proizvod dostavljen, preuzet i neoštećen. Taj način kupnje jako je popularan i vjerojatno najčešće korišten način kupovine preko eBaya. Kupovina na internetu zapravo je vrlo jednostavna i većina stranica zaista vas lako vodi kroz kupovinu.

Kako koristiti Pay Pal?

Kako biste koristili PayPal uslugu, prvo se morate registrirati, odnosno otvoriti račun. Registracija je jednostavna - treba upisati korisničko ime, broj kartice, koji kasnije više nećete morati upisivati. PayPal prima American Express, Diners, Visa i MasterCard, a kada se uspješno registrirate, slijede provjere računa. Naime, PayPal će nekoliko dana provjeravati vaše podatke, odnosno kreditnu karticu. S vaše kartice uzimat će određenu svotu novca, primjerice 10 kuna, kako bi utvrdio da vam račun nije blokiran, a kasnije će vam uplatiti tih 10 kuna natrag kako bi ustanovio može li vam se putem kreditne kartice isplaćivati novac. Proces verifikacije obično traje 2 do 5 dana, nakon čega ćete jednim klikom moći kupovati na svim web shopovima koji podržavaju PayPal oblik plaćanja. Odlična stvar kod kupovine preko PayPala je što vam on jamči povrat novca ako dođe do bilo kakve prijevare. Na svaku transakciju imate rok žalbe od 45 dana, trgovac nikada nema uvid u vaše osobne podatke nego vidi samo izvadak PayPala.

Zaštita na internetu

Svaka stranica morala bi imati stav o zaštiti privatnosti. Pročitajte ga. Osim toga, prilikom registracije na web trgovinu potrebni su osnovni osobni podaci nužni za naplatu i dostavu. Sve više od toga, poput OIB-a, nije potrebno i niste dužni s trgovinom dijeliti te podatke. Kada kreirate svoju lozinku, potrudite se oko nje - koristite mala i velika slova, brojeve, znakove. Izbjegavajte brojčane nizove, datume rođenja i slično. Također, za svaku stranicu osmislite novu lozinku.

Credit card on laptop illustrating online shopping and banking., Image: 223263700, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RF
Profimedia, Sciencephoto RF
Pazite na oznake sigurnosti prilikom upisivanja broja kartice

Provjerite stranicu s koje naručujete

Postoji jako puno stranica koje nude najveće popuste, najbolje haljine i najudobnije cipele, no nije svaka stranica sigurna. Dajte si vremena i provjerite tu stranicu. Utipkajte u Google njezino ime i tražite iskustva korisnika. Danas se sve nalazi na internetu i svi ostavljaju svoje komentare i iskustva. Ako vidite da iskustva drugih kupaca nisu dobra ili da je netko bio prevaren, razmislite dvaput hoćete li kupovati s te stranice.

Provjerite uvjete

Niste dobili tenisice u roku od 30 dana i tek sad idete provjeravati uvjete trgovine u kojima piše da će vam proizvod dostaviti u roku od 40 dana. Nemojte to raditi. Prije nego što trgovinama date svoj novac, budite sigurni na što ste pristali. Informirajte se o načinu plaćanja, sigurnosti, uvjetima dostave do toga uvažavaju li reklamacije ako proizvod dođe oštećen ili to nije proizvod koji ste naručili te provjerite rade li povrat robe. Većina provjerenih internet trgovina i stranica radi povrate, a primjerice na Asosu ćete dobiti i papir s povratnom adresom na koju šaljete proizvod koji vam ne odgovara, no nisu sve stranice iste.

Ne zaboravite na carinu i poštarinu

Iako ćete danas rijetko morati platiti poštarinu, provjerite da se ne iznenadite ako vam prilikom plaćanja naplate i iznos za poštarinu. Neke stranice, poput eBaya, odmah ispod cijene imaju navedeni iznos poštarine (shippinga), dok će vam na nekim stranicama podatak o poštarini biti tek prilikom plaćanja. Pazite na iznos poštarine jer se često događa da će vam naplatiti carinu upravo zbog visine poštarine. Naime, niste računali na to da je cijena proizvoda zapravo zbroj poštarine i samog proizvoda.

Sigurnost pri plaćanju

Skeptičnost zbog prevare kupca prilikom online plaćanja svakim danom je sve manja. Internet trgovina danas je dosta sigurna, no uvijek treba biti oprezan. Sigurnost stranice možete vidjeti i po certifikatu sigurnosti koji stranica ima. Ne morate "kopati" po stranici kako biste pronašli certifikat. Kada krenete na opciju plaćanja, certifikat ćete prepoznati najčešće po tome što vam na stranici gdje se odvija plaćanje piše MasterCard SecureCode ili Verified by Visa koji smo već spomenuli.

Provjera stranice

Najlakši način kako da budete sigurni da su vaši podaci zaštićeni je provjera adrese stranice. Naime, stranice koje sadrže zaštitu, odnosno sustav SSL (Secure Sockets Layer), vaše podatke koje unosite na stranici automatski prebacuje u kriptirani, siguran oblik, tako je je gotovo nemoguće (danas ipak ništa nije potpuno nemoguće na internetu) doći do vaših podataka. Iako sve to zvuči jako komplicirano, lako ćete prepoznati sigurne stranice. To su one koje u svojoj adresi sadrže https://. Često se događa da web trgovine koriste http:// u adresi, ali kada se prebacite na prozor u kojem obavljate plaćanje, prebacujete se na https://. Obratite pozornost na to prilikom kupnje.

Ikona lokota

Još je jedan vrlo jednostavan način da provjerite je li stranica na koju upisujete broj svoje kartice sigurna - prema oznaci za sigurnost koju ćete prepoznati jer će vam se pojaviti ikona malog lokota pokraj trake u kojoj je upisana adresa stranice. Na kraju, uvijek čuvajte potvrdu kupovine. Isprintajte ili sačuvajte sliku stranice kada ste primili potvrdu sve dok ne primite proizvod koji je ispravan.

Kako odabrati odgovarajuću veličinu

Ono što mnoge zanima prilikom kupovine preko interneta, ako je riječ o odjeći, jest kako biti siguran u veličinu koju naručuje - hoće li dobiti premale traperice, hoće li im suknja biti preširoka ili preuska, hoće li ruka stati u rukav ili će izgledati kao vreća u preširokoj haljini. To su sve pitanja s kojima su se susreli svi koji kupuju preko interneta. Prvo, uzmite krojački metar i dobro se izmjerite. Veličine odjeće variraju u svim trgovinama, pa tako i u web shopovima. Kada kupujete preko interneta, morate dobro provjeriti tablicu s mjerama i veličinom. Vodite se prema brojevima u centimetrima i tako ćete najbolje vidjeti koja vam veličina odgovara i koju trebate naručiti. Ako naručujete majicu dugih rukava, izmjerite dužinu i opseg ruku, za hlače i suknje važno je obratiti pažnju na opseg struka i bokova, dok je za popularne skinny traperice potrebno izmjeriti i opseg listova.

Pazite na materijal

Obavezno provjerite materijal. Hoće li vam nešto dobro stajati ili ne, uvelike ovisi i o materijalu. Ako kupujete odjeću koja je uska, pripazite da ima elastina kako bi bila udobnija i bolje stajala.

Filtrirajte potragu

Filtrirajte potragu. Kupujete li cipele, među filterima izaberite svoj broj kako biste smanjili potragu. Također, ako tražite određenu boju, i to možete označiti u filterima. Traženje bez filtera traje dugo, a i vjerojatno ćete kupiti mnogo toga što vam ne treba.

Ne uspoređujte se s modelima

Ako se, pak, ograničite na parametre koji vam trebaju, prije ćete naći ono što tražite. Gledajte sliku proizvoda, ne modela. Priznajmo, vrlo je mala vjerojatnost da će nam odjeća stajati baš kao i modelu na slici. Uzmite u obzir svoju građu i ne uspoređujte se s modelima.

Prijavite se na newslettere

Prijavite se na newslettere web shopova jer će vam tako stizati popusti i dodatne pogodnosti. Najčešće ćete samo morati utipkati kod koji ste dobili putem maila te tako ostvariti pravo na popust. Danas mnoge trgovine poput Zare i HM-a imaju web shopove koji vam odjeću i obuću šalju na kućnu adresu ili dostave u najbližu trgovinu. Ako ne podnosite gužve u tim trgovinama ili želite kupiti cipele kojih trenutačno nema u trgovinu, naručite ih online.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:45