Signalitics

Dnevni pregled tržišta: SAD i Kina potpisali prvu fazu trgovinskog dogovora

Industrijska proizvodnja eurozone ostvarila je rast od 0,2% mjesečno u studenom nakon značajnog pada u prethodnom mjesecu
Donald Trump i Xi Jinping
 Profimedia, Newscom

ŠTO SE DOGODILO?

SAD i Kina potpisali prvu fazu trgovinskog dogovora

Američki dionički indeksi dosegnuli nove rekordne razine

Njemačka ostvarila rast od 0,6% u 2019.

Industrijska proizvodnja eurozone porasla u studenom

ŠTO TO ZNAČI?

SAD i Kina su jučer potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma kojim je okončan trgovinski rat koji je kroz cijelu prošlu godinu stvarao značajne neizvjesnosti na svjetskom tržištu. Ipak, novim sporazumom nisu eliminirane postojeće carine na uvoz kineskih dobara. Predviđa se da će carine na kineska dobra ostati netaknute sljedećih deset mjeseci kako bi Trumpova administracija imala dovoljno vremena da ocijeni da li Kina poštuje postignuti dogovor. U slučaju pozitivnog odgovora, carine bi trebale biti ukinute. Pritom na umu treba imati i kako ovo implicira da će odluka o istome biti donesena nakon završetka američkih predsjedničkih izbora kada Trump neće nužno više biti na čelu države.

Industrijska proizvodnja eurozone ostvarila je rast od 0,2% mjesečno u studenom nakon značajnog pada u prethodnom mjesecu. Dok su Njemačka i Španjolska ostvarile solidan rast od 0,9% i 1,1%, snažni padovi u manjim ekonomija ključan su razlog da rast u prosjeku ostaje na niskim razinama. Prema sektorima, rast je predvođen proizvodnjom energije i kapitalnih dobara dok je proizvodnja potrošačkih i intermedijarnih proizvoda pala, pokazujući kako kretanja i dalje variraju od sektora do sektora. Podaci o vanjskoj razmjeni eurozone u istom mjesecu su pokazali pad izvoza koji se prije svega može pripisati nižem izvozu u Ujedinjeno Kraljevstvo nakon što je zemlja nagomilala zalihe pred 31. listopada u strahu od izlaska iz Europske unije bez postizanja bilo kakvog dogovora o budućnosti trgovine.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Trgovinski dogovor SAD-a i Kine eliminirati će dio neizvjesnosti ali s obzirom da će dosad uvedene carine ostati netaknute, upitno je do koje mjere će novi dogovor uspjeti pomoći oporavku prerađivačkog sektora koji se trenutačno nalazi u recesiji, a u konačnici i oporavku cjelokupne svjetske ekonomske izvedbe.

Prva faza trgovinskog dogovora SAD-a i Kine donijeti će određeno olakšanje za svjetsku trgovinu uslijed eliminacije strahova od daljnje eskalacije tenzija i uvođenja novih carina ako postojeće već nisu ukinute. Nadalje, najslabija točka industrije eurozone ostaje automobilska industrija i činjenica da SAD dosada nisu uvele carine kako se strahovalo, pruža također određeno olakšanje proizvođačima. Ipak, blagi rast industrijske proizvodnje u studenom daleko je od dovoljnog za potvrdu proglašenja kraja recesije u industrijskom sektoruIndikator sentimenta prerađivačkog sektora za prosinac pokazao je kako nove narudžbe i aktualna proizvodnja i dalje bilježe značajne korekcije, jasno pokazujući da se rast u studenom ne može smatrati početkom oporavka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:11