Signalitics

Tržišta u iščekivanju službenog potpisivanja trgovinskog dogovora između Kine i SAD-a

Navedeno sugerira kako bi prva faza trgovinskog dogovora uistinu mogla označiti novu eru suradnje između dvije zemlje
Donald Trump i Xi Jinping
 Brendan Smialowski / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Tržišta su u iščekivanju službenog potpisivanja trgovinskog dogovora SAD-a i Kine koji je na rasporedu ovaj tjedan. SAD su pritom učinile još jedan korak naprijed prema eliminaciji tenzija s Kinom te su u svom posljednjem izvještaju s Kine maknuli oznaku zemlje koja ciljano manipulira svojom valutom kako bi ostvarila nepoštene prednosti u svjetskoj trgovini, a koja joj je bila dodijeljena prošlo ljeto kada su odnosi između dvije zemlje bili na rubu eskalacije.

ŠTO TO ZNAČI?

SAD su ublažavanjem retorike prema Kini ususret formalnom potpisivanju dogovora pokazale odmak od dosadašnjeg načina komunikacije. Navedeno sugerira kako bi prva faza trgovinskog dogovora uistinu mogla označiti novu eru suradnje između dvije zemlje.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Gotovo cijela prošla godina protekla je u znaku trgovinskih sukoba SAD-a i Kine koji su doveli do daljnjeg uvođenja carina na međusobni uvoz dobara između dvije zemlje ali i izazvali značajnu nelagodu za velik broj kompanija i tržišnih sudionika koji su se u strahu od daljnje eskalacije tenzija, suzdržali od značajnijih investicijskih ulaganja. Potpuna eliminacija trgovinskih tenzija između dvije zemlje ključan je preduvjet stvaranja nešto stabilnijeg tržišnog okruženja za investitore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:55