Signalitics

Predviđa se da carine na kineska dobra ostaju netaknute sljedećih deset mjeseci

U slučaju pozitivnog odgovora, carine bi trebale biti ukinute
 AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Sentiment investitora narušen je nakon što je objavljeno kako trgovinski dogovor između SAD-a i Kine ne predviđa eliminaciju dosada uvedenih carina na uvoz kineskih dobara. Službeno potpisivanje dogovora je na rasporedu danas.

ŠTO TO ZNAČI?

Predviđa se da će carine na kineska dobra ostati netaknute sljedećih deset mjeseci kako bi Trumpova administracija imala dovoljno vremena da ocijeni da li Kina poštuje postignuti dogovor. U slučaju pozitivnog odgovora, carine bi trebale biti ukinute. Pritom na umu treba imati i kako ovo implicira da će odluka o istome biti donesena nakon završetka američkih predsjedničkih izbora kada Trump neće nužno više biti na čelu države.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Trgovinski dogovor SAD-a i Kine eliminirati će dio neizvjesnosti, ali s obzirom da će dosad uvedene carine ostati netaknute, pritisak na prerađivački sektor će ostati prisutan. Preciznije, nametnute carine na uvoz kineskih dobara povećavaju njihovu cijenu što ima negativne implikacije na kinesku industriju, ali i na američku, s obzirom da su cijene inputa za daljnju proizvodnju više. Bez elimacije carina, upitno je do koje mjere će novi dogovor uspjeti pomoći oporavku prerađivačkog sektora koji se trenutačno nalazi u recesiji, a u konačnici i oporavku cjelokupne svjetske ekonomske izvedbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:09