Signalitics

Dnevni pregled tržišta: nepovoljna kretanja u Italiji predstavljaju značajan rizik

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.3.2020. u 9:14

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.3.2020. u 9:14

The H10 Costa Adeja hotel in Tenerife with 800 guests from 25 countries, including 160 British holidaymakers, along with around 200 workers under lockdown inside due to the corona virus., Image: 501443444, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Humphrey Nemar / MirrorPix / Profimedia
Humphrey Nemar / MirrorPix / Profimedia

Kako bi se zaštitili od koronavirusa, turisti nose maske i na plažama

ŠTO SE DOGODILO?

Finalna objava podataka o BDP-u eurozone za četvrti kvartal 2019. godine potvrdila je pad BDP-a u Italiji od 0,3% u odnosu na prethodni kvartal uslijed slabe domaće potražnje. Iako su objave sentiment indikatora početkom siječnja i veljače upućivale na ekonomsku stabilizaciju, izgledno je kako će se pad BDP-a nastaviti i u prvom kvartalu 2020. godine budući da je oporavak onemogućen širenjem zaraze koronavirusa u zemlji.

ŠTO TO ZNAČI?

Ograničenja kretanja stanovništva te socijalnih i poslovnih aktivnosti u Italiji nedvojbeno će se negativno odraziti na pojedine dijelove ekonomije. Kao jedan od najizloženijih sektora nameće se turizam koji trpi od posljedica otkazivanja putovanja i od strane stranaca i od strane domaćih turista. Što veći broj stanovnika radi od kuće, na udaru se sve više nalazi i transport. Na udaru se nalazi i prerađivačka industrija koja trpi i od posljedica nedostatka inputa za proizvodnju iz Kine, i od smanjene potražnje za pojedinim proizvodima na domaćem i inozemnom tržištu.

Iako je deficit u prošloj godini iznosio ne pretjeranih 1,6% BDP-a, sa udjelom javnog duga od preko 130% BDP-a, prostor za jačanje državne potrošnje ostaje ograničen.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Iako je deficit u prošloj godini iznosio ne pretjeranih 1,6% BDP-a, sa udjelom javnog duga od preko 130% BDP-a, prostor za jačanje državne potrošnje ostaje ograničen. U takvim okolnostima, izgledno je kako će se ekonomske slabosti nastaviti u prvom kvartalu ove godine te će Italija ući u tehničku recesiju – definiranu kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a.

Promatrano iz perspektive domaće ekonomije, nepovoljna kretanja u Italiji predstavljaju značajan rizik. Italija je naše najvažnije izvozno robno tržište. Osim navedenoga, posjetitelji iz Italije predstavljaju značajan udio u ukupnim noćenjima stranaca. U kratkom roku glavni izvor rizika je koronavirus koji vodi otkazivanju putovanja i obustavi rada u pojedinim poslovnim subjektima. Ukoliko dođe do stabilizacije bolesti, negativne posljedice bi mogle biti ograničene ponajviše na prvi kvartal godine čiji udio u ukupnim prihodima od turizma je zanemariv. Na nešto dužem vremenskom horizontu, ulazak zemlje u recesiju nedvojbeno bi se nepovoljno odrazio na privatnu potrošnju i turističku aktivnost stanovništva.