Signalitics

Dnevni pregled tržišta: nepovoljna kretanja u Italiji predstavljaju značajan rizik

Ograničenja kretanja stanovništva te socijalnih i poslovnih aktivnosti u Italiji nedvojbeno će se negativno odraziti na pojedine dijelove ekonomije
Kako bi se zaštitili od koronavirusa, turisti nose maske i na plažama
 Humphrey Nemar / MirrorPix / Profimedia
ŠTO SE DOGODILO?

Finalna objava podataka o BDP-u eurozone za četvrti kvartal 2019. godine potvrdila je pad BDP-a u Italiji od 0,3% u odnosu na prethodni kvartal uslijed slabe domaće potražnje. Iako su objave sentiment indikatora početkom siječnja i veljače upućivale na ekonomsku stabilizaciju, izgledno je kako će se pad BDP-a nastaviti i u prvom kvartalu 2020. godine budući da je oporavak onemogućen širenjem zaraze koronavirusa u zemlji.

ŠTO TO ZNAČI?

Ograničenja kretanja stanovništva te socijalnih i poslovnih aktivnosti u Italiji nedvojbeno će se negativno odraziti na pojedine dijelove ekonomije. Kao jedan od najizloženijih sektora nameće se turizam koji trpi od posljedica otkazivanja putovanja i od strane stranaca i od strane domaćih turista. Što veći broj stanovnika radi od kuće, na udaru se sve više nalazi i transport. Na udaru se nalazi i prerađivačka industrija koja trpi i od posljedica nedostatka inputa za proizvodnju iz Kine, i od smanjene potražnje za pojedinim proizvodima na domaćem i inozemnom tržištu.

Iako je deficit u prošloj godini iznosio ne pretjeranih 1,6% BDP-a, sa udjelom javnog duga od preko 130% BDP-a, prostor za jačanje državne potrošnje ostaje ograničen.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Iako je deficit u prošloj godini iznosio ne pretjeranih 1,6% BDP-a, sa udjelom javnog duga od preko 130% BDP-a, prostor za jačanje državne potrošnje ostaje ograničen. U takvim okolnostima, izgledno je kako će se ekonomske slabosti nastaviti u prvom kvartalu ove godine te će Italija ući u tehničku recesiju – definiranu kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a.

Promatrano iz perspektive domaće ekonomije, nepovoljna kretanja u Italiji predstavljaju značajan rizik. Italija je naše najvažnije izvozno robno tržište. Osim navedenoga, posjetitelji iz Italije predstavljaju značajan udio u ukupnim noćenjima stranaca. U kratkom roku glavni izvor rizika je koronavirus koji vodi otkazivanju putovanja i obustavi rada u pojedinim poslovnim subjektima. Ukoliko dođe do stabilizacije bolesti, negativne posljedice bi mogle biti ograničene ponajviše na prvi kvartal godine čiji udio u ukupnim prihodima od turizma je zanemariv. Na nešto dužem vremenskom horizontu, ulazak zemlje u recesiju nedvojbeno bi se nepovoljno odrazio na privatnu potrošnju i turističku aktivnost stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2023 19:53