Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Neočekivani rast industrijske proizvodnje u Njemačkoj

Njemačka će u tekućoj godini zabilježiti rast od svega 0,5 posto
Ilustracija
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Fokus investitora je i jučer ostao na informacijama vezanim uz američko-kineske trgovinske pregovore. Zaoštravanje retorike između dvije strane je nastavljeno te je predsjednik Trump izjavio kako je Kina prekršila dogovor, a sve ususret sastanku predstavnika dviju zemalja u Washingtonu.

Nakon što je Trump početkom tjedna zaprijetio uvođenjem viših carina na 200 milijardi dolara godišnje vrijednosti kineskog uvoza u zemlju sa početkom već od sljedećeg tjedna, Trumpova administracija izjavila je kako se carine neće odnositi na dobra u tranzitu što implicira da postoji još mogućnost postizanja dogovora između dvije strane prije nego carine počnu imati učinak na narudžbe dobara iz Kine.

Jučer u toku dana objavljeno je i kako kineska delegacija upravo stiže u SAD kako bi se nastavili trgovinski pregovori. U svijetlu navedenog fokus investitora ostati će na svim informacijama vezanim uz potonje u narednim danima. Propast dogovora između dvije strane imala bi snažne negativne učinke na izvedbu kineskih i američkih ali i ostalih vodećih svjetskih dioničkih indeksa uz obnavljanje averzije prema riziku i pojačane potrage za sigurnom imovinom kao što su njemačke i američke obveznice ili pak valutna utočišta poput jena, švicarskog franka te dolara.

Nešto optimističnije informacije stigle su iz Njemačke. Industrijska proizvodnja u ožujku je neočekivano porasla za 0,5% mjesečno uslijed nastavka rasta građevinskog sektora ali i blagog rasta prerađivačke industrije koja se našla pod snažnim pritiskom u proteklim mjesecima.

Podsjećamo kako prema objavljenim projekcijama Europske komisije u ranijem trgovinskom danu, Njemačka će u tekućoj godini zabilježiti rast od svega 0,5%. Unatoč jučerašnjoj iznad očekivanoj izvedbi, na umu treba imati kako posljednje objave sentiment indikatora upućuju na nastavak zabrinutosti među kompanijama uslijed straha od postojećih trgovinskih tenzija, neizvjesnosti oko Brexita, nesigurnosti po pitanju kineske ekonomske izvedbe u nastavku godine te recesije u Turskoj.

Nadalje, posljednje objave podataka o tvorničkim narudžbama potvrđuju da je prerađivački sektora Njemačke u recesiji. Istovremeno, ekspanzivna monetarna politika ECB-a održava domaću potražnju na visokim razinama što sprječava korekciju BDP- na razini cijele ekonomije. Ipak, što dulje traje korekcija u prerađivačkom sektoru, to su i veći rizici da će negativna izvedba zahvatiti i uslužni sektor.

Mogućnost eskalacije trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine ostaje ključni čimbenik zbivanja na deviznom tržištu. Za sada jen se pokazao kao favorit te je u proteklim danima ojačao i u odnosu na euro i u odnosu na američki dolar.

Istovremeno, trgovanje parom EUR/USD ostaje relativno nepromijenjeno na razini blago ispod 1,12 dolara za jedan euro – razina oko koje se tečaj nalazio i prije najava uvođenja novih carina od strane SAD-a. Uistinu, učinak istih na dolar nije u potpunosti jasan. S jedne strane, povećanje carina za ovaj iznos impliciralo bi i jačanje inflatornih pritisaka što zauzvrat implicira restriktivniju monetarnu politiku Fed-a te daljnje širenje diferencijala kamatnjaka između SAD-a i ostatka svijeta. S druge pak strane nije jasno kolike će biti negativne posljedice za američku ekonomiju te svjetsku ekonomiju što bi pod uvjetom značajnijeg narušavanja ekonomskih indikatora moglo pak zahtijevati nešto drugačiju reakciju Fed-a.

U konačnici, SAD nema problema samo sa Kinom po pitanju robne razmjene već se drugo po redu najveći trgovinski deficit ostvaruje u robnoj razmjeni sa Europskom unijom (vidi prvi graf). Trump je već u više prilika izrazio svoje otvoreno nezadovoljstvo istim sa fokusom na automobilsku industriju Njemačke. Studija američkog Ministarstva trgovine također je zaključila kako uvoz automobila u zemlju predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnosti. Predsjednik Trump do sredine ovog mjeseca ima vremena da izrazi slaže li se ili ne sa nalazima Ministarstva te hoće li poduzeti mjere ukoliko smatra da su potrebne.

S obzirom na nedavnu retoriku Trumpa prema Kini, nije izgledno kako će SAD posustati u pregovorima sa Europskom unijom. Potonji bi pak imali snažan negativan utjecaj na ionako oslabljeni prerađivački sektor te bi potencijalno mogli rezultirati korekcijom BDP-a u narednim kvartalima.

Sve navedeno rezultiralo bi daljnjim slabljenjem jedinstvene valute. Sve u svemu, rizici su usmjereni više prema slabijem nego prema snažnijem euru u nastavku godine.

Na domaćem deviznom parom EUR/HRK se i dalje trguje oko razine od 7,41 kuna za jedan euro te zadržavamo naš stav kako potencijalni proboj ispod razine od 7,40 u toku drugog kvartala će biti privremene prirode uslijed HNB-ove predanosti očuvanju tečajne stabilnosti. Razina tečaja od 7,40 je ujedno i razina koju očekujemo krajem kvartala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:02