Osječka pivovara

Osječka pivovara dobiva novu punionicu limenki vrijednu 2,5 milijuna eura i kapaciteta 15.000 na sat

Komak smatra da se manjim proizvođačima piva ne isplati štedjeti na sirovini

Ivan Komak, vlasnik Osječke pivovare

 Vlado Kos/Cropix

Ivan Komak, vlasnik i direktor Osječke pivovare, kaže da će u narednih mjesec i pol do dva početi punjenje limenki piva u novoj punionici, čija se montaža upravo odvija u pogonu ove tvrtke. Radi se o novoj punionici vrijednoj oko 2,5 milijuna eura, čiji je kapacitet punjenja 15.000 komada limenki piva na sat.

"To znači da ćemo mjesečno moći napuniti oko 10 milijuna limenki piva. To će značajno unaprijediti naše poslovanje i donijeti značajne uštede. Naime, mi smo morali puniti limenke u Zagrebu, što nam je bio dodatni trošak od gotovo 0,1 euro po limenci. Ovako smo povećali konkurentnost naših proizvoda na tržištu, pogotovo Osječkog Radlera i Crnog Radlera. To su vrste piva koje naši potrošači prakticiraju u limenci. Računica je jednostavna. Kada bismo radili punim kapacitetom dva mjeseca, uštedjeli bismo 1,3 milijuna eura", objašnjava Ivan Komak, vlasnik i direktor Osječke pivovare, te napominje da u Osječkoj pivovari planiraju pojačati izvoz i obnoviti pregovore s jednim inozemnim lancem koji je iskazao želju da bi im Osječka pivovara proizvodila robnu marku piva. "Dobili smo takvu ponudu, ali tada nismo mogli udovoljiti njihovim zahtjevima, ali uskoro bismo mogli. Sada su se stabilizirali troškovi energije i sirovina, tako da naši proizvodi mogu biti konkurentni na tržištu. Veliki globalni proizvođači imaju svoju poslovnu politiku i s njima se nije moguće natjecati, osim kvalitetom", ističe Ivan Komak.

Komak smatra da se manjim proizvođačima piva ne isplati štedjeti na sirovini. "Moramo imati kvalitet, a kvalitet možemo imati samo ako imamo kvalitetnu sirovinu, a to znači da nabavljamo proljetni ječam, a ne jesenski. Pivski ječam, odnosno slad od proljetnog ječma nabavljamo iz Slovačke jer ga se u Hrvatskoj jako malo sije", otkriva Ivan Komak.

Cijene piva su se, prema Komakovoj procjeni, stabilizirale. "Nama u Osječkoj pivovari trebaju samo količine. Mi imamo proizvodni kapacitet od 500 hektolitara godišnje, a proizvodimo 15 posto tih količina. Zato moramo napraviti iskorak. Napravili smo odlično pivo Osječko Radler i Crni Radler, koja su potrošači prihvatili, a sada krećemo u proizvodnju piva bez aditiva, proizvodnju premium piva... Moramo doći do većih količina", ističe Komak i dodaje da je sada izražen trend limenki te da piva u limenki proda više nego piva u boci.

Međutim, pojašnjava i to da se na limenci manje zarađuje. "Konkurencija je strašna. Sada su se na tržištu pojavila poljska piva u limenci iz pivovare koja proizvodi devet milijuna hektolitara godišnje. I to s iznimno niskom cijenom, manje od pola eura po limenci. Usporede radi, potrošnja piva u Hrvatskoj je 3,5 milijuna piva godišnje. Njima je gotovo nemoguće konkurirati", kaže direktor Osječke pivovare.

image

Ivan Komak, vlasnik Osječke pivovare, Petar Paulik, direktor prodaje Osječke pivovare

Vlado Kos/Cropix

Proizvodni kapaciteti i tržište

Komak kaže da će zatražiti smanjenje trošarina za proizvođače koji proizvode manje od 200 hektolitara godišnje. "Kada premašimo tu brojku, onda možemo zarađivati na količinama i poslovati održivo. Nama je cilj doseći proizvodnju od 500 hektolitara godišnje i to je količina koja nam jamči održivo i stabilno poslovanje. To je cilj koji želimo dosegnuti. Nemam namjeru prodavati strancima pivovaru. Boli me činjenica da su naše najbolje tvrtke završile u rukama stranaca", ističe Komak, koji tvrdi da bezalkoholnim Crnim Radlerom Osječka pivovara može konkurirati na inozemnom tržištu. "Radi se o jedinstvenoj vrsti radlera na svijetu, spravljenom od crnoga piva i prirodnog limunova soka. U planu nam je izlazak na tržište Srbije i Mađarske. Ako u Srbiji imate udjel alkohola manje od jedan posto, onda nemate trošarine, a tamo su trošarine jednake i na jedan i na 10 posto. Dakle, povećavamo proizvodnju limenki i proizvodnju radlera s 0,5 posto alkohola. To je naš recept za konkurentnost. Već izvozimo u Sloveniju koja ima gotovo najviše trošarine na alkoholna pića u svijetu", pojašnjava naš sugovornik.

image

Gajbe piva u pogonu Osječke pivovare

Vlado Kos/Cropix

Osječka pivovara proizvodi Osječko pivo, Osječko crno pivo, Crni Radler, Prvo hrvatsko pivo. Ima liniju sokova Lola Cola, a u planu je i proizvodnja negazirane vode Lola voda. U proizvodnu liniju za punjenje vode planira uložiti tri milijuna eura. Na tržište uskoro izbacuje tri nove vrste piva: pivo Bauer, Osječko Premium i Purger pivo. Osječka pivovara je najstarija pivovara u ovom dijelu Europe, iduće godine slavit će 370 godina postojanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:36