Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Nastavljaju se nepovoljna kretanja u industriji eurozone

AUTOR:

OBJAVLJENO:

13.2.2020. u 10:16

AUTOR:

OBJAVLJENO:

13.2.2020. u 10:16

Split, 171111.
Dalmacijavino-ilustracije iz pogona Dalmacijavina u Splitu gdje radnici bez place ocekuju skorasnju pretvobu.
Na fotografiji: punionica bezalkoholnih pica.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Ilustracija, punionica bezalkoholnog pića

Nepovoljna kretanja u industriji eurozone su nastavljena u prosincu kada je proizvodnja pala za 2,1% godišnje. Smanjenje proizvodnje, koje sada traje već dvije godine, je rezultiralo 6,9% manjom proizvodnjom od one koja je ostvarena na vrhuncu ekspanzije u prosincu 2017.

Korekcija je ostvarena diljem monetarne unije te su Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska redom ostvarile pad proizvodnje iznad 2%. Dok je određen broj analitičara predviđao da bi prosinac trebao označiti kraj recesije u prerađivačkom sektoru, objavljene brojke pokazuju kako se ista zapravo produbila u odnosu na prethodni period. Podsjećamo kako je eurozona u posljednjem kvartalu godine ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda od svega 0,1% kvartalno.

Unatoč daljnjem padu proizvodnju, sentiment među prerađivačima se poboljšao u nedavnom periodu nakon što je okončan trgovinski rat između SAD-a i Kine te su tenzije između SAD-a i Europe ublažene. Pad broja novih narudžbi je usporio u siječnju te se očekuje kako bi se u toku prvog kvartala i dalje mogao ostvariti oporavak.

 

Dodatnu prijetnju oporavku predstavlja Coronavirus za kojega je još uvijek nejasno koliki će imati utjecaj na rast eurozone uslijed narušavanja tokova u svjetskim trgovinskim lancima. I dok sama jačina utjecaja nije jasno, ono što je sigurno jest da će zasigurno odgoditi oporavak u odnosu na inicijalna očekivanja.