Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Nastavljaju se nepovoljna kretanja u industriji eurozone

Korekcija je ostvarena diljem monetarne unije te su Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska redom ostvarile pad proizvodnje iznad 2%
Ilustracija, punionica bezalkoholnog pića
 Tom Dubravec / CROPIX

Nepovoljna kretanja u industriji eurozone su nastavljena u prosincu kada je proizvodnja pala za 2,1% godišnje. Smanjenje proizvodnje, koje sada traje već dvije godine, je rezultiralo 6,9% manjom proizvodnjom od one koja je ostvarena na vrhuncu ekspanzije u prosincu 2017.

Korekcija je ostvarena diljem monetarne unije te su Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska redom ostvarile pad proizvodnje iznad 2%. Dok je određen broj analitičara predviđao da bi prosinac trebao označiti kraj recesije u prerađivačkom sektoru, objavljene brojke pokazuju kako se ista zapravo produbila u odnosu na prethodni period. Podsjećamo kako je eurozona u posljednjem kvartalu godine ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda od svega 0,1% kvartalno.

Unatoč daljnjem padu proizvodnju, sentiment među prerađivačima se poboljšao u nedavnom periodu nakon što je okončan trgovinski rat između SAD-a i Kine te su tenzije između SAD-a i Europe ublažene. Pad broja novih narudžbi je usporio u siječnju te se očekuje kako bi se u toku prvog kvartala i dalje mogao ostvariti oporavak.

Dodatnu prijetnju oporavku predstavlja Coronavirus za kojega je još uvijek nejasno koliki će imati utjecaj na rast eurozone uslijed narušavanja tokova u svjetskim trgovinskim lancima. I dok sama jačina utjecaja nije jasno, ono što je sigurno jest da će zasigurno odgoditi oporavak u odnosu na inicijalna očekivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:20