Vječiti rivali

Apartmani u Grčkoj dvostruko su jeftiniji nego kod nas, a ručak možete dobiti već za 50 kn

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

13.8.2019. u 11:19

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

13.8.2019. u 11:19

kefalonia, grcka, 2002
plaza tourkopodaro
presnimka tea cimas
-ned-
HANZA MEDIA/Arhiva

Kefalonija, Grčka

Grčka ili Hrvatska? Vječni rivali kada je u pitanju odabir destinacije za ljetni odmor. Iako i jedan i druga zemlja imaju prekrasnu obalu i bogatu povijest, po cijenama i ponudi itekako se razlikuju. Primjera radi, samo smještaj u Heraklionu dvostruko je jeftiniji nego primjerice u Splitu, dok cjelodnevni parking tik uz jednu od najpopularnijih plaža u Grčkoj stoji svega dva eura (oko 14 kuna), a lista ide i dalje.

Iako, kako navodi RTL, Grčka ove godine bilježi najlošiju sezonu u posljednjih deset godina, cijene u toj zemlji i dalje su puno niže od onih u Hrvatskoj.

Cijena smještaja

U Heraklionu trenutno 219 apartmana u kojima mogu odsjesti dvije osobe, a cijene se kreću od 35 do 50 eura (oko 250 do 370 kuna), dok primjerice noć u jednom luksuznom penthouseu stoji svega 65 eura (približno 480 kuna). U usporedbi sa Splitom gdje je ponuda obiteljskih smještaja puno veća, ove cijene su itekako niske. Najjeftiniji apartman na samom rubu grada u dalmatinskom gradu tako je 52 eura (približno 384 kune), a najskuplji prelaze i 100 eura po noći (oko 738 kuna). Dakle cijene su gotovo dvostruko skuplje.

S druge pak strane, pristojna soba u hotelu s tri zvjezdice u Heraklionu košta 65 eura (oko 480 kuna) po noći.

Ponuda restorana

U bistroima na plaži može se ručati za sedam do  12 eura (od 51 do 88 kuna) ako baš naručite svježu ribu s prilogom. Pola litre domaćeg vina je pet (oko 36 kuna), a hladno pivo tri i pol eura (približno 25 kuna).

Čak i u restoranu u samom centru grada, gdje se stol mora naručiti dva dana unaprijed, glavno jelo košta manje od 12 eura. Litru domaćeg maslinovog ulja platit ćete od četiri do šest eura ( oko 30 do 44 kune) što je čak tri puta manje nego u Hrvatskoj.

Povijesne znamenitosti

Ulaznica za Knossos, prvi europski grad i prijestolnicu kralja Minosa, košta svega 15 eura (približno 110 kuna), dvostruko manje od primjerice one za Dubrovačke zidine.

Ostale ponude

Cjelodnevni parking tik uz jednu od najljepših plaža na otoku košta samo dva eura ili petnaest kuna. Suncobran i ležaljka isto toliko, što je višestruko jeftinije nego kod nas. Čak ni rent-a-car na Kreti nije osobito skup. Automobil u rangu Golfa stoji tristotinjak kuna po danu.