Signalitics

Američka centralna banka neočekivano snizila bazični kamatnjak za 50 bodova

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.3.2020. u 10:21

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.3.2020. u 10:21

US Federal Reserve Chairman Jerome Powell gives a press briefing after the surprise announcement the FED will cut interest rates on March 3, 2020 in Washington,DC. - The US Federal Reserve announced an emergency rate cut Tuesday, responding to the growing economic risk posed by the coronavirus epidemic and giving President Donald Trump the stimulus he has called for. In a unanimous decision, the Fed's policy-setting committee slashed its key interest rate by a half point to a range of 1.0-1.25. (Photo by Eric BARADAT / AFP)
AFP

Jerome Powell, predsjednik američke središnje banke

ŠTO SE DOGODILO?

Američka centralna banka jučer je neočekivano snizila bazični kamatnjak za 50 baznih bodova uz napomenu kako fundamenti američke ekonomije ostaju snažni ali kako koronavirus predstavlja značajnu prijetnju za nadolazeću ekonomsku izvedbu.

Američki 10-godišnji prinos po prvi puta u povijesti se spustio ispod 1% dok su dionički indeksi trgovanje zaključili u negativnom teritoriju.

ŠTO TO ZNAČI?

Činjenica da su američki dionički indeksi ostvarili pad usprkos značajnom smanjenju kamatnjaka pokazuje kako su se investitori više koncentrirali na alarmantno upozorenje centralne banke nego na očekivane pozitivne posljedice ekspanzivne monetarne politike. U suštini to nas ne bi trebalo iznenaditi. Naime, s obzirom na iznimno malen broj zaraženih osoba u SAD-u, negativne posljedice na ekonomiju proizlaze prije svega iz nedostatka inputa za proizvodnju koji dolaze iz Kine. Jeftin novac, koji dolazi kao posljedica smanjenja kamatnjaka, neće biti u mogućnosti spriječiti nedostatak ponude.

Neovisno o niskim kamatnim stopama, kompanije će se suzdržati od investicija ukoliko im je izvoz roba u neke zemlje onemogućen ili ne mogu nabaviti inpute za proizvodnju. Drugim riječima, dosezi monetarne politike u pomoći ekonomiji u ovakvoj situaciji su iznimno ograničeni.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Sve veći broj zemalja odlučuje se na neki oblik podrške ekonomiji kako bi se smanjile posljedice koronavirusa. Iako je eurozona također istaknula svoju spremnost na djelovanje, na umu treba imati da radi već negativnih kamatnih stopa, manevarski prostor monetarne politike ostaje ograničen. Fokus investitora ostat će na službenoj odluci u toku ovog mjeseca.