Signalitics

Američka centralna banka neočekivano snizila bazični kamatnjak za 50 bodova

Američki 10-godišnji prinos po prvi puta u povijesti se spustio ispod 1% dok su dionički indeksi trgovanje zaključili u negativnom teritoriju
Jerome Powell, predsjednik američke središnje banke
 AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Američka centralna banka jučer je neočekivano snizila bazični kamatnjak za 50 baznih bodova uz napomenu kako fundamenti američke ekonomije ostaju snažni ali kako koronavirus predstavlja značajnu prijetnju za nadolazeću ekonomsku izvedbu.

Američki 10-godišnji prinos po prvi puta u povijesti se spustio ispod 1% dok su dionički indeksi trgovanje zaključili u negativnom teritoriju.

ŠTO TO ZNAČI?

Činjenica da su američki dionički indeksi ostvarili pad usprkos značajnom smanjenju kamatnjaka pokazuje kako su se investitori više koncentrirali na alarmantno upozorenje centralne banke nego na očekivane pozitivne posljedice ekspanzivne monetarne politike. U suštini to nas ne bi trebalo iznenaditi. Naime, s obzirom na iznimno malen broj zaraženih osoba u SAD-u, negativne posljedice na ekonomiju proizlaze prije svega iz nedostatka inputa za proizvodnju koji dolaze iz Kine. Jeftin novac, koji dolazi kao posljedica smanjenja kamatnjaka, neće biti u mogućnosti spriječiti nedostatak ponude.

Neovisno o niskim kamatnim stopama, kompanije će se suzdržati od investicija ukoliko im je izvoz roba u neke zemlje onemogućen ili ne mogu nabaviti inpute za proizvodnju. Drugim riječima, dosezi monetarne politike u pomoći ekonomiji u ovakvoj situaciji su iznimno ograničeni.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Sve veći broj zemalja odlučuje se na neki oblik podrške ekonomiji kako bi se smanjile posljedice koronavirusa. Iako je eurozona također istaknula svoju spremnost na djelovanje, na umu treba imati da radi već negativnih kamatnih stopa, manevarski prostor monetarne politike ostaje ograničen. Fokus investitora ostat će na službenoj odluci u toku ovog mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:18