Report Gojka Drljače

Život u 'novom nenormalnom': Hrvatska se otvorila! Prijeti li nam scenarij Njemačke?

U Njemačkoj je nakon liberalizacije epidemioloških mjera došlo do značajnog porasta broja novih slučajeva
Ilustracija
 Ivo Ravlic / CROPIX

Nakon što su od danas u Hrvatskoj proradili i kafići, moglo bi se reći kako se veći dio javnog i poslovnog života vratio u stanje koje nalikuje onome što smo smatrali normalnim životom prije izbijanja COVID-19 pandemije.

Sad tek treba vidjeti u kojoj mjeri će strah od zaraze i ekonomska kriza usporavati ekonomiju i s ublaženim epidemiološkim mjerama. S obzirom da je cijeli niz zemalja usporedno manje ili više olabavio epidemiološke mjere, svi motre kako se pojedine vlade sada nose s kontrolom epidemije.

Jedan od ključnih pokazatelja jest, naravno, praćenje broja novih slučajeva zaraze nakon popuštanja mjera te, uz to, kako pojedine vlade reagiraju na iznenadno pogoršanje epidemiološke slike. Najnovija iskustva govore kako se, izgleda, zemlje sve više odlučuju za strategiju lokalizacije epidemioloških mjera te bi dugoročna politika mogla biti izbjegavanje lockdowna nacionalnoj razini zbog toga. Niti jedna ekonomija ne može izdržati novu višemjesečnu prolongaciju strogih epidemioloških mjera na na nacionalnoj razini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel prošli je tjedan poručila kako više neće biti nacionalnog lockdowna nego će se dizati razina epidemioloških mjera u distriktima kad broj novooboljelih prijeđe 50 na 100.000 stanovnika u 7 dana. U hrvatskim razmjerima to bi značilo oko 300 novooboljelih u jednom danu. U Njemačkoj je nakon liberalizacije epidemioloških mjera došlo do značajnog porasta broja novih slučajeva. Sa subotom se tzv. reprodukcijska stopa zaraze (R) podigla na 1,1 tj. to znači da je broj zaraženih ponovo počeo ubrzano rasti. Trenutačno su tri distrikta premašila kriterij koji je postavila njemačka vlada za podizanje epidemioloških mjera te su zapravo odgodili izlazak iz lockdowna.

Kina je toliko velika da u svakom slučaju moraju u kontroli pandemije razmišljati lokalno te je zatvaranje grada u blizini Južne Koreje samo potvrda da će lokalni epidemiološki pristup bez nacionalnog lockdowna vjerojatno biti dugoročna politika u 'novom nenormalnom'.

Posebno je zanimljiv slučaj Južne Koreje, koja prednjači dosadašnjim uspjehom epidemioloških mjera. Nakon što su zabilježena 34 nova slučajeva u nedjelju, većinom lokalne transmisije, vlasti u Seulu ponovo su odlučile zatvoriti barove i klubove. Razlog za tu odluku jest činjenica da su klasteri novih slučajeva vezani uz dio grada s barovima i klubovima za zarazu. Drugim riječima, epidemiološka odluka ostala je lokalna i ciljana je na novi izvor epidemije.

Preporuke za dnevno štivo:

Sky News: Znanstvenici otkrili antitijelo koje može blokirati coronavirus

The Spirit: Coronavirus će se uništavati u zraku UV svjetlom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:58