Najaktivniji investitor

Uložili u 150 startupa, a šest najboljih očekuje prihod 500 mil. eura

Ako uzmemo da imamo 150 investicija i u prosjeku po barem pet zaposlenih u svakoj tvrtki to već znači da smo pomogli otvoriti 750 novih, izvoznih radnih mjesta u Hrvatskoj - navodi Stevica Kuharski, principal FRC-a

Fil Rouge Capital (FRC), naš prvi lokalni VC fond upravo je napravio 150. startup investiciju. Investirao je 50 tisuća eura u startup Revlum.

U manje od četiri godine FRC, čiji su pojedinačno najveći investitori EIF i HBOR, po broju je investicija postao najaktivniji startup investitor u Hrvatskoj. Ostale ulagače po frekvenciji ulaganja prestiže za barem tri puta.

Usto, prema podacima iz istraživanja "European Capital Report 2022", koji su zajednički napravili VC fond i5invest/i5growth i Institut za poduzetništvo u okviru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Beču, FRC je jedan od deset najvećih VC fondova u Istočnoj Europi.

Ove godine u izvješću je osmi na popisu, a godinu ranije bio je deveti. Ujedno je jedini čije je sjedište u Hrvatskoj.

Stevica Kuharski, principal Fil Rouge Capitala kaže da su zadovoljni razvojem tvrtki u koje su uložili, kao i razvojem ekosustava.

Unutra i HBOR

- Kao startupe koji su potencijalno naše najbolje investicije u ovom trenutku, a riječ je o Bloq.it-u, Flaviaru, Metaloopu, Native teamsu, TDA-u i TVbeat-u, mogu reći da tih šest kompanija zajedno u 2023. ima godišnju projekciju prihoda od gotovo 500 milijuna eura - kaže Kuharski.

Dodaje da su te tvrtke, kao i svih ostalih 150 u koje su uložili, moralo u Hrvatskoj osnovati kompaniju.

Zbog ugovora s EIF-om i HBOR-om, FRC traži od svih startupa u koje je uložio i da u Hrvatskoj imaju otvoren račun u banci, kao i da većina zaposlenika koji stvaraju novu vrijednost u tim tvrtkama bude zaposlena upravo u Hrvatskoj.

- Ako uzmemo da imamo 150 investicija i u prosjeku po barem pet zaposlenih u svakoj tvrtki to već znači da smo pomogli otvoriti 750 novih, izvoznih radnih mjesta u Hrvatskoj - navodi Kuharski.

Pojašnjava da su neki od njihovih startupa i mnogo veći od toga. Navodi da imaju i one koji broje preko 100 zaposlenika.

Jedan od njih, koji to ističe i na svojim internetskim stranicama, je Native Teams.

Kuharski kaže da su prate daljnju investicijsku aktivnost kompanija iz svog portfelja i da su one povrh gotovo 50 milijuna eura, koje su oni uložili u njih, u idućim rundama privukle još preko 80 milijuna eura.

- To nam pokazuje da smo pomogli u domaći startup ekosustav dovesti još kapitala, što je nam je izrazito bitno jer da nije bilo naše inicijalne investicije, ne bi bilo niti tih dodatnih 80 milijuna eura - kaže Kuharski.

Pripremaju treći fond

Kaže da su od prosinca stali s malim, predsjemenskim investicijama, na koje i otpada većina od 150 dosadašnjih ulaganja. No, naglašava da im je plan takve investicije raditi i dalje.

FRC je dosad, naime, ulagao kroz dva fonda ukupne vrijednosti oko 50 milijuna eura, a sad se priprema za podizanje trećeg fonda, koji bi trebao biti još veći.

- Naša je želja da s novim fondom možemo raditi predsjemenske, sjemenske i investicije serije A, jer nikad nismo čvršće vjerovali u budućnost hrvatskog startup ekosustava i vrijednost koja se ovdje kreira - kaže Kuharski.

Prema podacima Startup Reporta, u Hrvatskoj su unazad dvije godine investicije u startupe dosegle rekordne razine. U 2021. u startupe je hrvatskih osnivača uloženo 1,21 milijardi dolara, a lani 985,8 milijuna dolara.

U 2021. godini bile su 44 startup investicije, a u 2022. njih čak 77.

Kuharski kaže da FRC unazad četiri godine vidi sve veći broj prijava startupa za investicijama.

- U početku je bilo 5-7 prijava tjedno, a sad smo na 15-25 tjedno - kaže Kuharski te dodaje da to ukazuje na intenzitet rasta ekosustava.

U praksi to znači da danas FRC dobije 1000 do 1100 prijava godišnje. No, principal FRC-a ističe da nisu sve prijave iz Hrvatske. Broj varira od 30 do 40 posto.

Rast ekosustava

- Taj broj raste blago, ali zato kvaliteta prijava iz Hrvatske raste snažno i konstantno. Po meni je to jako velika vrijednost i ono najbolje za opisati ekosustav - kaže Kuharski.

Navodi da nakon Hrvatske, najviše prijava primaju iz Slovenije, Srbije i Austrije, te da time privlače njihove inovativne biznise da se registriraju i zapošljavaju u Hrvatskoj i tako postanu dio hrvatskog startup ekosustava.

- Primamo i prijave iz ostatka svijeta, doslovno odsvukud, a kao egzotičnije primjere spomenuo bih one iz Indije, Pakistana, Meksika i čak SAD-a - kaže Kuharski.

Navodi da su njihovi podaci na PitchBooku pa dio interesa izvana tumače tako. No, kaže da ih je nedavno jednom gaming timu kao investitora preporučio čak i ChatGPT.

- Fokus ulaganja nam se mijenja tijekom vremena, ali u suštini pratimo B2B, marketplace, SaaS, mobilnost, deeptech s poslovnom primjenom, alate za developere i gamere - zaključuje Kuharski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 05:15