Oaza za top programere

U Serengetiju 80% developera su seniori

Tristo enterprise projekata, kasnije i vlastiti spin-off kojim se uspio probiti u SAD - potvrdili su Goranu Kalanju da hrvatski developeri mogu parirati onima sa zapada

FIYU je digitalna platforma u vlasništvu jedne od najvećih softverskih development tvrtki u Hrvatskoj, Serengetija. Platforma djeluje kao PaaS, a glavna joj je prednost korištenja ubrzanje izrade enterprise softvera za 80 posto.

Kompanije, koje su prije radile aplikacije po godinu dana sada pomoću FIYU-a mogu to učiniti za dva do tri mjeseca.

FIYU je proizvod koji rješava konkretan problem, agilno se razvija i širi se u SAD.

Serengetiju ovo nije prvi put da ulaže u proizvod.

Prije tri godine uložio je u zagrebački startup Besplay Adria, koji je razvio aplikaciju koja fotografiranjem prati stanje na policama trgovina RedAI.

Inovativna primjena strojnog učenja pokazala se kao velika pomoć trgovcima i terenskim prodavačima. Bila je i zgoditak za Serengeti.

Izazovno okruženje

Goran Kalanj, osnivač i direktor Serengetija, koji pruža usluge razvoja enterprise IT rješenja u Europi i SAD-u, kaže da su im slične investicije zanimljive i dalje.

Naglašava investicije, a ne toliko akvizicije.

- Suvlasništvom u AI aplikaciji proširili smo svoj portfelj usluga, ali i naši zaposlenici su dobili priliku izravno steći znanja u tom području koja prije nismo imali unutar kompanije - kaže Kalanj.

Serengetiju je, pojašnjava, takva suradnja dobrodošao izazov za vlastite developere.

Mogu se razvijati u strojnom učenju na uspješnom praktičnom primjeru.

Programeri to vole, a Serengeti pažljivo bira što više takvih projekata.

Nije neobično stoga što je hrvatska tvrtka koja je dobila ime po najpoznatijem afričkom nacionalnom parku, domaća oaza za najtraženije ljude u IT-u danas.

Više od 80 posto Serengetijevih zaposlenika su developeri s toliko bogatim iskustvom da nose status seniora.

- Mi život i rad promatramo kroz zajednički rast i suradnju, a budući da to nudimo klijentima logično je da tako živimo s našim zaposlenicima - kaže Kalanj.

Nagrađuju zaposlenike

Dodaje da u tvrtki kontinuirano stvaraju nove načine za napredak zaposlenika.

Tako im je sav menadžment izrastao unutar kompanije. Radili su svoj posao, pokazali inicijativu, ostvarivali rezultate i napredovali dalje.

S ponosom ističe da vlastiti kadar promoviraju na najbolje pozicije! Sve to prati sustav nagrađivanja.

Nagrađuju najbolje zaposlenike, ali i one koji povrh svog standardnog posla žele pomoći u privlačenju novih klijenata ili novih zaposlenika.

- Kod nas 20-25 posto zaposlenika došlo je zahvaljujući sustavu preporuka za nove zaposlenike - kaže Kalanj.

Sustav su unazad godinu dana dodatno proširili. Sada zaposlenici mogu postati i suvlasnici.

Ivan Milas, koji je u Serengeti došao prije četiri godine, tako je napredovao do direktora prodaje i nedavno je postao član uprave i suvlasnik kompanije.

- Naš je simbol kameleon, biće koje je fleksibilno i agilno, a to su kvalitete koje su danas tražene - kaže Kalanj.

Serengeti je od toga napravio i vlastiti poslovni model - Team Extension Model.

Po tome su jedan od najvećih inovatora u hrvatskom IT-u. Softverska development tvrtka stasala u Zagrebu od početka je umjesto prodaje programer-sati, tzv. body leasinga, nudila cjelovitu uslugu vanjskog razvoja.

To znači da nude uslugu kompletnog tima koji čine inženjeri, developeri, DevOpsi, business analitičari, UI/UX dizajneri, testeri i QA menadžeri. Timovi se slažu ovisno o potrebama projekta.

Serengeti je to znanje naučio tijekom krize koje je započela 2018.

- Svaka tvrtka u nekom trenutku doživi iskustvo da je na korak do bankrota, a mi smo srećom to okusili na samom početku, godinu nakon osnivanja, kada nas je sve zadesila najgora kriza dosad, ona globalna financijska - kaže Kalanj.

Bili su mali, a jedan veliki klijent prolongirao im je početak suradnje za tri mjeseca.

Kalanj kaže da su odgodili za još mjesec dana, da Serengetija ne bi bilo.

Ali u prvih pet grbavih godina nije odustao od temeljne ideje.

Siguran, dobro plaćen posao u velikim IT tvrtkama na lokalnim projektima zamijenio je vlastitim biznisom kroz koji je želio pokazati da hrvatski developeri imaju tako dobra znanja da mogu uspjeti globalno, na zapadu.

- Godine 2012. dobili smo prvog velikog stranog klijenta tako što smo na pitanje kako ćemo preuzeti njihov razvojni projekt, imali odgovore već spremne. Kako i ne kad smo prethodnih pet godina to brusili na manjim projektima - kaže Kalanj.

Širenje u SAD

Izbrusili su kako preuzeti, razvijati, koordinirati suradnju s klijentima i nadograđivati je jednako kao da klijent ima ljude zaposlene kod sebe u razvoju, lokalno.

Dosad su to uspješno primijenili na 300 enterprise razvojnih projekata.

- Kako nam je remote način rada utkan u temelje pandemijsku krizu nismo ni osjetili, a ovu pak krizu ne osjećamo jer radimo s DACH regijom gdje su tradicionalne tvrtke i primarno industrije koje uvijek naglasak stavljaju na stabilnost - kaže Kalanj.

Prisjeća se da su upravo Nijemci, Švicarci i Austrijanci ranije bili vrlo skeptični prema vanjskom razvoju.

Željeli su imati ‘sve u kući’, lokalno. Danas Serengeti po DACH regiji, gdje se širi najbrže, nove poslove dobiva najviše preko preporuka.

Princip utkan u Team Extension Model primijenili su i na svoj startup FIYU.

- Ove godine imamo velike planove s FIYU, a rast ćemo tražiti ne samo u Europi već i u SAD-u te nam je plan nastaviti stabilno rasti za 25 posto godišnje - zaključuje Kalanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:22