AUKCIJE NEKRETNINA

Prvi domaći proptech startup: U Hrvatskoj godišnje više od 3000 aukcija nekretnina, upola cijene

Vendue Tech, koji su pokrenula tri Hrvata i jedna Poljakinja, želi pojednostavniti aukcije nekretnina u Europi, SAD-u i Australiji

Ivan Livić, suosnivač i direktor startupa Vendue Tech

 Davor Pongracic/Cropix

Oglasnici nekretnina, kao dio e-commerca, više nisu nikakva novost. Ali prvi hrvatski proptech startup Vendue Tech ne cilja na oglašavanje kuća, stanova i poslovnih prostora po punim cijenama već na aukcije nekretnina na kojima ih se nerijetko može kupiti i po 50 posto nižoj cijeni. Ponekad i preko 70 posto.

Nisu ni samo popusti veliki, već je i tržište aukcija nekretnina pozamašno.

Ivan Livić, suosnivač i direktor Vendue Techa kaže da samo u Hrvatskoj godišnje ima više od tri tisuće aukcija nekretnina. U Grčkoj, navodi, ima ih i po 50.000, Italiji 45.000, Njemačkoj preko 20.000, a Australiji čak 70.000.

Veliko tržište

- Ovo je tržište izrazito veliko i mjeri se u milijardama dolara. U EU, prema našim analizama, godišnje se obavi više od 250.000 aukcija nekretnina, u SAD-u još toliko, a kad se doda Australija, ukupno globalno brojka premašuje 600.000 aukcija godišnje, koje u ovom trenutku nisu nimalo jednostavne, a pogotovo ne digitalizirane - kaže Livić.

Pojašnjava da Vendue Tech vidi kao digitalnu platformu koja će modernizirati nekretninsku industriju.

Navodi da je to tržište jako netransparentno.

image

Ilustrativna slika. U Hrvatskoj, po podacima Vendue Techa, godišnje ima više od tri tisuće aukcija nekretnina. U Grčkoj 50.000, Italiji 45.000, Njemačkoj preko 20.000, a Australiji čak 70.000. Ukupno, globalno, više ih je od 600.000 godišnje

Marko Todorov/Cropix

Konkretno, u dijelu aukcija, najčešće je riječ o nekretninama koje bivaju izlistane na prodaju na nalog banke, trgovačkog suda ili likvidatora. No, većina potencijalnih kupaca ne zna za takve prilike ili nema dovoljno informacija da bi u takvim aukcijama mogla sudjelovati.

- Bili bismo zadovoljni kada bi klijenta koji ne zna ništa o aukcijama uspjeli provesti kroz cijeli proces uz pomoć naše automatizirane pametne aplikacije - kaže Livić.

Navodi da je danas, samo za pronaći pravu nekretninu u Europi, potrebno je imati pristup nekolicini baza podataka, posjedovati niz stručnih znanja i odvojiti barem pola godine do godinu dana vremena da se procesu posveti kako spada.

Livić tumači da je unazad pet godina to praktično istražio zajedno sa svojim timom.

Sami testirali ideju

- Od 2018. smo sudjelovali u desecima aukcija te vlastitim kapitalom kupovali nekretnine preko tradicionalnih aukcija gdje smo uštedjeli i do 50 posto vrijednosti u odnosu na tržišnu cijenu, ali cijeli proces uključivao je pet do deset stručnjaka iz različitih područja i trajao 12 mjeseci - kaže Livić.

Navodi da mnogi zbog toga odustanu. Cijeli je proces, tumači, presložen.

Države imaju različita zakonodavstva, različita pravila itd.

Ističe da čak i u SAD-u, gdje postoje servisi poput Auctions.com i Zillow.com, nitko ne ide u smjeru razvoja digitalne platforme kakvu oni razvijaju.

Tri prijatelja s FER-a - Ivan Livić, Jurica Šonje i Marin Mastilica - u tome su prepoznali svoju priliku.

Uložili su vlastiti kapital i počeli detaljno istraživati aukcije po Europi.

Prikupljali su podatke, radili analize i vizualizacije te automatizirali proces pronalaska određenih nekretnina.

image

Ivan Livić kaže da su trenutačno stacionirani u zagrebačkom AI hubu, BIRD Inkubatoru, jer im se platforma osim na podacima temelji na algoritmima strojnog učenja

Davor Pongracic/Cropix

Livić, koji je tada živio u Singapuru, odmah je ušao s Vendue Techom u lokalni akcelerator Antler.co. U međuvremenu su se preselili u Europu i rade preko zagrebačkog BIRD Inkubatora.

- Dosad smo razvili pet prototipa svog proizvoda i module za proizvode koje ćemo pokušati spojiti u inovativno korisničko sučelje po uzoru na Airbnb i Bloomberg - kaže Livić.

Istraživački projekt u Poljskoj

Navodi da se osnivačkom timu priključila i poljska znanstvenica Iwona Skowronek preko koje je u ovoj startup došao prvi vanjski kapital.

- U Poljskoj smo dobili potporu kroz suradnju s njihovim pandanom Instituta Ruđer Bošković i s KPMG-om, a sve kako bi ojačali znanstvene kapacitete iza našeg startupa. Velika je prilika, ali još smo u ranoj fazi razvoja - zaključuje Livić.

Spremni za lansiranje prototipa za četiri tržišta

Vendue Tech je u Hrvatskoj naišao na prilično veliku podršku lokalnih osnivača, mentora i investitora. Ivan Linić navodi da su ih u razvoju podržali BIRD Inkubator i Dražen Oreščanin, ekonomist Vuk Vuković te pravnici Marija Bošković Batarelo i Tin Težak.

- Ušli smo i u startup program equIP, koji vodi vodeća kompanija za pravno i porezno savjetovanje tehnoloških tvrtki u regiji CMS, a svojili smo i drugo mjesto na konferenciji MoneyMotion - kaže.

Navodi da je njegov tim od desetak stručnjaka iz Hrvatske, Nizozemske, Irske, Poljske, Singapura i Australije, napravio opsežna istraživanja tržišta i stvorio baze podatka o aukcijama po cijelom svijetu.

- Za četiri tržišta - Hrvatsku, Italiju, Španjolsku i SAD - imamo dovoljno podataka za beta testiranje s korisnicima - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:16