Usklađivanje

Posljedica EU odluke o podacima: Infobip će ponuditi zaključavanje servera u Europi

Pred početak najveće telekom konferencije na svijetu, MWC-a u Barceloni, Infobip predstavio nov način čuvanja podataka EU građana

Aurora Volarević, dopredsjednica za korporativna pitanja u Infobipu

 Jl/

Infobip je investirao u novu tehnologiju u svojim podatkovnim centrima koja podatke EU građana i tvrtki čuva unutar Unije. iz EU je, naime, ponovo zabranjeno slati podatke u SAD.

Hrvatski jednorog je pred početak najveće telekom konferencija na svijetu, Mobile World Congressa u Barceloni, predstavio takozvano uslugu regionalno zaključanog podatkovnog centra, a koju će na tržištu ponuditi od travnja.

Aurora Volarević, potpredsjednica Infobipa za korporativne poslove kaže da su tako podržali svoje korisnike usklađivanju s zakonima o zaštiti osobnih podataka.

- Svjesni smo globalno rastućeg trenda lokalizacije podataka i izazova koje naši korisnici imaju po pitanju ograničenja prijenosa osobnih podataka, a kako pri kreiranju proizvoda i usluga, slušamo potrebe i očekivanja naših korisnika, idemo u omogućavanje lokalizacije podataka kao sastavnog dijela naše poslovne strategije - kaže Volarević.

EU ima vrlo stroga pravila o prijenosu osobnih podataka u treće zemlje zbog GDPR i LED direktiva. Trenutačno je dozvoljeno podatke izvoziti u Andoru, Argentinu, Kanadu, Farske otoke, Guernsey, Izrael, Otok Man, Japan, Jersey, Novi Zeland, Južnu Koreju, Švicarsku, Ujedinjeno Kraljvstvo i Uragvaj.

Volarević navodi da je u srpnju 2020. Sud Europske unije donio značajnu odluku pod nazivom Schrems II C-311/18, koja ima dalekosežni utjecaj na cjelokupno zakonodavstvo koje regulira prijenos osobnih podataka izvan Europske unije.

Ova odluka nametnula je dodatne obveze prilikom prijenosa osobnih podataka iz EU u bilo koju zemlju za koju nije izdana takozvana Odluka o primjerenosti. To uključuje i osobne podatke kojima se pristupa izvan Europske unije.

U Infobipu pojašnjavaju da su nakon donošenja te presude uložili u infrastrukturu i tehnologije podatkovnih centara u EU kako bi osigurali svoju usklađenost s regulativom. Od travnja će se tako podaci koji se koristi u Infobipovom ekosustavu moći razmjenjivati samo unutar EU i državama za koje vrijedi Odluka o primjerenosti.

- Regionalni zaključani data centar predstavlja značajno ulaganje za Infobip. Može mu se pristupiti isključivo s teritorija Europske unije te našim korisnicima može pružiti korisničku podršku isključivo iz EU. Ovo je samo jedna u nizu mjera i postupaka zaštite i dokaz naše predanosti lokaliziranoj pohrani podataka po izboru korisnika - zaključuje Volarević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:24