INTERVJU: Timothei Jukić, regionalni direktor i suosnivač Native Teamsa

Osnovani 2020. godine, a u 2023. očekuju 100 milijuna eura prihoda

O čudu zvanom Native Teams u branši se priča kao najuspješnijoj startup investiciji najvećeg hrvatskog VC fonda Fil Rouge Capitala

Native Teams je vjerojatno najuspješniji hrvatski startup nove generacije.

Infobipu i Rimcu trebalo je oko deset godina da dosegnu prihod od 100 milijuna eura. Native Teams osnovan je 2020. godine, a ovu godinu računa da će završiti s točno tolikim prihodom.

Do sto milijuna tako brzo dosad nije narastao niti jedan startup nekog hrvatskog osnivača, iako ima i onih koji svoj prihod danas ciljaju, a neki i broje, preko milijarde eura.

Besplatno preuzmite PDF magazina:
Startup Report No 007

Ako niste čuli za Native Teams, bez brige, niste jedini. Nije da su se krili. Međutim, nisu ni virili iznad radara. Iako je jedan od osnivača ovog startupa iz Zagreba i iako im je hrvatska metropola centar operacija za ovu regiju, posao koji rade toliko je internacionalan da se ovdje nisu posebno isticali.

Zagrepčanin Timothei Jukić suosnivač je i regionalni direktor Native Teamsa.

Karijeru je započeo kao prodajni agent u T-Mobileu, nastavio je u Glovu, da bi zatim krenuo serijski osnivati startupe. Nakon što se okušao u telekomunikacijama, ugostiteljstvu i turizmu, fokusirao se traženje rješenja za tržište rada. Tema o kojoj se mnogo raspravlja, a na kojoj je Native Teams izgradio eksoertizu.

Danas svi pričaju o nedostatku talenata, a vi ste u tome i rastete - kako?

Nije tajna da se tržište rada suštinski mijenja. Zaposleni rade dodatne poslove, umirovljenici rade dodatne poslove, mnogo ljudi radi samostalno, po projektu, odnosno prakticiraju freelancing. Tvrtke su danas internacionaliziranije nego prije što znači da traže zaposlenike svuda po svijetu pa imamo hrvatske startupe i kompanije koji traže zaposlenike u inozemstvu, a imamo i inozemne tvrtke koje traže zaposlenike u Hrvatskoj.

Ovdje imamo i trend dolaska digitalnih nomada itd. Da ne velim da regulativa postaje sve kompleksnija.

Koliko je veliki rast u pojedinim segmentima ukazuje podatak da samo u Europi trenutačno ima oko 23 milijuna freelancera, a do kraja 2025. godine očekuje se da će ih biti 48 milijuna. Govorimo o ogromnom skoku, udvostručenju u dvije godine. To se događa jer se više ne govori samo o developerima koji freelanceaju.

Danas se sve više traže specijalisti svih vrsta, ne samo iz pojedinih IT segmenata već i iz marketinga, prodaje, stvaranja sadržaja, graditeljstva, trgovine itd. Native Teams je sve to prepoznao i ono što radimo je rješavamo administraciju i za profesionalce i za tvrtke koje traže profesionalce.

Navodno ćete u 2023. dosegnuti prihod od 100 milijuna eura, a startup je osnovan 2020. Koliko brzo rastete globalno?

U zadnjih godinu dana smo na mjesečnoj bazi u prosjeku rasli 50 posto u odnosu na prethodni mjesec. Slično je bilo i godinu iza. U 2022. imali smo prihod od 23 milijuna eura, a ove godine očekujemo da bi mogli probiti 100 milijuna eura.

NATIVE TEAMS U BROJKAMA

2

mil. eura investicije

4

osnivača

23

mil. eura prihoda (2022)

100

mil. eura prihoda (plan 2023)

145

zaposlenika

300

klijenata u Hrvatskoj

Imate podružnice po državama, a u Hrvatskoj ste lani, prema podacima Fine, narasli za 25 puta. Koliko imate korisnika u Hrvatskoj i kakav je plan za ovu godinu?

Imamo podružnice u više od 55 država kako bi svojim klijentima mogli odraditi svu lokalnu administraciju, znači poreze i slično. Tako imamo i tvrtku u Hrvatskoj, Native Technologies, koja je isto osnovana 2020., jer je Hrvatska bila jedno od prvih tržišta na kojima smo počeli raditi.

Lani smo narasli na 300 korisnika u Hrvatskoj, a ove godine je plan da jedno od tržišta gdje najviše rastemo bude upravo Hrvatska. Očekujem da ćemo imati više od tisuću korisnika.

Kako to da ste krenuli iz ove regije, s Balkana?

Jugoistočna Europa ili Balkan je pun vrhunskih stručnjaka. To su prepoznale tvrtke izvana tako da je samo trebala logistika da bi se povezala ta ponuda i potražnja.

Primjerice, Hrvatska ima najbolji balans između EU-a i Balkana. Radna etika i stručnost je na razini Zapada, a zabava i prirodne ljepote na razini egzotike, kakvom se doživljava Balkan. Hrvatsko tržište nam je jedno od najjačih.

Nudite usluge freelancerima gdje su poznati sajtovi poput Toptala, Upworka i Fiverra, a zanimljivo je da je i Toptal takoreći krenuo odavde. Kako se nosite s takvom konkurencijom? Što vas izdvaja?

Ne smatramo ih konkurencijom već upravo suprotno, naše usluge su apsolutno komplementarne i to na jedan izvrstan način. UpWork, Fiver i ostali koji su na tržištu već godinama postali su udomaćena imena za traženje poslova, projekata ili jednostavno dodatnih poslova. Dok svi odrađuju poslove za klijente na tim platformama, mi smo savršen pit stop između te dvije spone.

Ovdje smo za administraciju, zaposlenje, naplate i isplate te legalno savjetovanje. Dakle, ne tražimo ljude za sebe da bi ih dalje prodavali. Isto tako mi ne nudimo usluge traženja talenata. Mi smo fokusirani na rješavanje administracije.

Koliko vas ima? Koliko zaposlenika ima Native Teams?

Sad nas je više od 145. Najveći tim je u Makedoniji. U Hrvatskoj nas je trenutačno 12. Mi smo remote-first kompanija tako da ne sjedimo svi u Zagrebu. Jedna kolegica radi iz Dubrovnika.

Imamo tvrtke u mnogim članicama EU, zatim u Velikoj Britaniji, državama regije poput Srbije pa u Južnoafričkoj Republici, u SAD-u, Armeniji itd. Plan je pokriti cijeli svijet i postati globalna kompanija.

image

Osnivači Native Teamsa su Jack Thorogood iz Londona i Aleksandra Mitrevska iz Makedonije

JL/

Na Gov.uk Company Registryju, pandanu hrvatskog Sudskog registra, stoji da Britanac Jack Thorogood drži 50-75 posto udjela, a startup je pravno registriran u Londonu iako se najviše promovira kao makedonski. Možemo li onda Native Teams zvati hrvatskim startupom?

Mi smo internacionalni kao i usluga koju nudimo. Osnivači Native Teamsa su Jack Thorogood iz Londona i Aleksandra Mitrevska iz Makedonije, a suosnivači smo Nikola Bubevski koji je također iz Makedonije i ovdje u Hrvatskoj ja, koji sam iz Zagreba.

U Londonu je naša matična tvrtka budući da je to dobro poznata destinacija, koja već dugo vremena privlači investitore iz cijelog svijeta te možda jednog dana potencijalne kupce. No, većina operativnih snaga Native Teamsa je ovdje u Hrvatskoj te Srbiji i Makedoniji.

U Makedoniji je najviše zaposlenika i tamo je Aleksandra, no Hrvatsku smatramo kao izvrsnu državu za skaliranje poslovanja budući da je savršena točka koja spaja naš eksponencijalan rast u EU i ostalim svjetskim tržištima s našim identitetom ovog područja te područja zapadnog Balkana.
Jack i Alex provode dosta vremena u Zagrebu te nam to daje priliku da zajednički radimo i razvijamo posao. Ovdje u Zagrebu smo i planiramo još zaposliti nekoliko ključnih uloga za dodatan razvoj te utvrđivanje pozicije na tržištu.

Ja pak vodim ovu regiju sa svojim timom odavde, iz Zagreba. Među prvim tržištima odakle smo krenuli bilo je baš hrvatsko tržište, a u nas je u početnoj rundi, među inim, uložio i Fil Rouge Capital, najveći hrvatski VC fond s čijom smo suradnjom presretni, izvrstan su strateški partner i investitor, užitak je imati ih s nama.
Tako da smo i internacionalni i britansko-makedonsko-hrvatski i kako nas netko već želi klasificirati. Mi radimo na tome da takve granice ne budu teške za premostiti pa ih ne bi sami sebi postavljali. Svi smo snažno uvjereni u to da budućnost rada ne poznaje granice.

Predstavljate se kao fintech koji rješava sve probleme freelancera. Što to točno znači?

Znači da imamo digitalni novčanik kroz koji možete primati sredstva iz cijelog svijeta, nudimo mogućnost izdavanja računa svugdje po svijetu te izdajemo VISA i Mastercard kartice koje su povezane s vašim digitalnim novčanikom i s kojima možete plaćati po cijelom svijetu. To je fintech podloga.

Na to smo dodali mogućnost da preko nas osnivate tvrtke i da vam vodimo računovodstvo, kao i da preko nas zapošljavate timove u drugim državama. Sve to možemo ponuditi neovisno kako ćete ugovoriti odnos s vašim radnicima - freelanceanje ili stalno zaposlenje.

No, mi vam ne tražimo te ljude. Samo vam rješavamo svu administraciju oko toga, poput poreza, i sve to uvijek tako da je sve lokalizirano, u Hrvatskoj ili na svim drugim tržištima gdje smo prisutni.

Kako je nastao Native Teams?

Osnivač Native Teamsa Jack Thorogood imao je softversku tvrtku. Nekoliko nas na Balkanu surađivalo je s njim.

Svi smo došli iz svijeta freelanceanja. Ja sam imao klasični posao, ali sam u slobodno vrijeme radio kao business developer. Malo-pomalo naletjeli smo na neobične probleme za koje nismo nalazili adekvatnu soluciju. U Makedoniji je trebalo naći način kako legalno isplatiti zaradu a da ne dođe do dvostrukog oporezivanja. To je bio realan problem iz kojeg je nastala ideja za Native Teams. Istražili smo tržište i prepoznali priliku.

Naša platforma je za freelancere od freelancera. To je bio naš MVP i onda smo krenuli bootstrapati. To je trajalo devet mjeseci, a potom se išlo u sjemensku rundu i ekspanziju.

Kako tvrtka puna freelancera funkcionira, posebno sada kad ste prešli brojku od sto zaposlenika i to uz tako brzi rast prihoda i geografsko širenje?

Freelanceri su profesionalci koji vole svoj posao i imaju drugačiji pogled na dosta stvari, razmišljaju ‘out of the box’. Dodajte tome sloj suradnje i zajednički cilj i dobili ste Native Teams. Naša je filozofija da svatko od nas zna da nešto ne zna i da mu za to treba pomoć. Ista stvar je s timovima, a ista stvar je i s tvrtkama. Mi to gledamo tako da postoje pojedinci, timovi i tvrtke koji pitaju i žele pomoć i oni koji ne pitaju i pomoć ne žele.

Mi radimo s ovim prvima. U današnje vrijeme kad smo svi povezani nema razloga da ne bi radili svi sa svima. Pomaganje jedni-drugima je ključ.

Ali timski duh ne nastaje sam od sebe i što je organizacija veća to su odnosi i procesi složeniji. Kako postižete da mnogo freelancera radi uspješno zajednički?

Mi smo ujedno remote-first tvrtka što je dodatno izazovno. No, nismo isključivi. Kako je najviše zaposlenika u Makedoniji tamo imamo dva ureda i dosta zaposlenika radi iz ureda. U Hrvatskoj imamo ured u Zagrebu u WESPA Spacesu, ali dosta vremena radimo remote. Ne treba ipak zaboraviti da su ljudi društvena bića i unatoč svim čudima tehnologije volimo se vidjeti, družiti i raditi uživo. Zato smo dosta fokusirani na team buildinge.

Naš najveći, tradicionalni team building je u Bitoli u Makedoniji u rujnu. Idemo na maraton i družimo se. Nikog ne silimo da trči, ali se družimo. Zafrkancija i klopa. Zato je važno da među nama postoji culture fit, da imamo neki sličan pogled na način rada.

image

Team building na Bitoli

JL/

Putovanja su pak uobičajen dio našeg posla. Ne zato što se morate s nekim nalaziti već zato što svi možemo raditi odakle želimo. Usto, svaka dva tjedna je zajednički call na kojem su svi zaposlenici. Radi se vrlo transparentno.

Kako vi osobno preferirate raditi?

Kad sam u Zagrebu većinom radim iz ureda jer sam tako navikao i super funkcioniram na taj način, ali sam u zadnje vrijeme radio i iz Valencije, Madrida, Seville, Lisabona, Beograda, Milana i Cavtata. Koliko god sam ja možda ‘old school’ i sviđa mi se rad iz ureda, mogućnost da radim s različitih lokacija smatram da je jedan od ‘najkul’ benefita koje imamo.

image

Timothei Jukić, regionalni direktor i suosnivač Native Teamsa

Berislava Picek/Cropix

Toliko smo fleksibilni da nas ni ne morate obavijestiti gdje ste već morate samo unutar radnog vremena raditi i biti dostupni. Ostalo je nebitno.

Jedna naša kolegica je otišla na putovanje na Novi Zeland. Tamo je našla dečka i sad je tamo šest mjeseci. Dojma sam da će tamo i ostati, barem još neko duže vrijeme. Iznimno mi je drago što je sretna i što dalje radimo zajedno.

Kako se u takvom okruženju organizira posao?

Imamo OKR-ove, znači ključne ciljeve, koji idu od onih koji su ključni za cijelu tvrtku pa po odjelima, po timovima, sve do svakog od nas ponaosob. Svi znamo koji su nam ciljevi. Postavljamo glavne ciljeve najviše šest mjeseci unaprijed. Svi su ciljevi usklađeni što potiče zaposlenike da međusobno surađuju, ali i da vide koliko drugi rade i koliko sami rade. To je dobro za motivaciju.

Trenutačno mahom pokrivate Europu. Kad ćete jače u SAD i Južnu Ameriku te po Aziji?

U SAD-u smo već prisutni kao i u dijelu Azije te Africi. U Afriku ulazimo polako. Tamo smo prisutni u nekoliko država tipa Nigerije. U Aziju se sad polako širimo. Posebno su nam zanimljivi Filipini, gdje je mnogo freelancera.

Latinska Amerika je iduća velika prilika. Tamo se dosta razvija tech scena i sve je više stručnjaka.

Širit ćemo se na ta tržišta intenzivno u idućem razdoblju.

image

Naslovnica Startup Report No 007

Tomislav Botic/JL

*Tema je iz magazina Startup Report No 007, kvartalne publikacije Hanza Medie koja izlazi u print izdanju uz Jutarnji list te u obliku PDF-a i na webu Jutarnji.hr. Ovdje možete besplatno preuzeti PDF magazina i doznati teme koje su obilježila hrvatsku startup scenu.

Link na download: Startup Report No 007

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:53