Potvrđeno

Od 1. siječnja 2024. startupi u Hrvatskoj mogu raditi ESOP

Porezna uprava kaže da će startupi moći provoditi radničko dioničarstvo jednako kao što to već sad mogu dionička društva

Porezna uprava Ministarstva financija službeno nam je potvrdila da će od početka iduće godine startupi u Hrvatskoj moći raditi ESOP. Ova je tema godinama bila rak rana domaće startup scene.

Startupi, koji su najčešće registrirani kao d.o.o.-i, traže način kako bi motivirali svoje timove, a kako su mali nemaju financijskih kapaciteta to raditi kroz plaću. Umjesto toga, motiviraju kroz davanje udjela. No, zakonski to nije bilo moguće.

Besplatno preuzmite PDF magazina:
Startup Report No 007

Vlada je sredinom godina najavila poreznu reformu, a za startupe je najveće iznenađenje bilo upravo spominjanje mogućnost opcijske dodjele udjela.

Rasprava u Saboru

- Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak prošao je prvo čitanje u Hrvatskom saboru te je u daljnjoj proceduri donošenja. Njegova primjena očekuje se s danom 1. siječnja 2024. - kažu u Poreznoj upravi.

Navode da se prijedlogom toga zakona između ostalog predlaže izjednačavanje poreznog tretmana dodjele ili opcijske kupnje vlastitih dionica i poslovnih udjela u društvu.

Time se izjednačava položaj radnika zaposlenih u društvima s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) u odnosu na radnike zaposlene u dioničkom društvu (d.d.).

5x

više poreza danas plaćaju radnici startupa u ESOP-u

20%

ciljani budući porez za dionice startupa u ESOP-u

- Poslodavcima se time omogućuje, bez obzira na organizacijski oblik - d.d. ili d.o.o., da nagrađuju i stimuliraju radnike na način da im se omogući dodjela ili kupnja udjela u društvu primjenom poreznog tretmana dohotka od kapitala - pojašnjavaju u Poreznoj upravi.

Hrvatski startupi su dosad mahom koristili prednosti poslovanja u EU i druge mogućnosti kako bi doskočili tom problemu s obzirom na to da je u drugim državama to već sada moguće.

Prema istraživanju koje je za AmCham napravio KPMG, Srbija osnivačima omogućuje da zaposlenicima daju udjele u svojim startupima kao buduću nagradu, i ako ih ovi zadrže dvije godine - mogu čak biti oslobođeni plaćanja poreza.

Slično je u Češkoj. U Bugarskoj zaposlenici koji tako dobiju udio plaćaju 10 posto poreza. U Italiji će platiti porez, koliko im Porezna uprava razreže, ali samo na 5 posto dobitka dok je 95 posto neoporezivo.

Istraživanje KPMG-a i AmChama

Startupima su po pitanju nagrađivanja zaposlenika udjelima, po istraživanju, jako naklonjene i Njemačka, UK, Mađarska, Rumunjska i Poljska.

U svim tim državama nema razlika između davanja opcijskih udjela između dioničkih društava (dd), znači mahom velikih kompanija koje mogu i ne moraju biti izlistane na burzi, i društva s ograničenom odgovornošću, što su svi startupi na svom početku.

Sada će isto tako biti i u Hrvatskoj, a za što su se zalagali AmCham i CROstartup.

image

Andrea Doko Jelušić, AmCham

Davor Pongracic/Cropix
image

Hajdi Ćenan, CROstartup

NIKOLA VILIC/CROPIX

U Poreznoj upravi navode da budući da se primitak radnika po osnovi dodjele ili opcijske kupnje udjela u društvu više ne bi smatrao dohotkom od nesamostalnog rada već dohotkom od kapitala po osnovi dodjele ili opcijske kupnje vlastitih dionica i udjela u društvu, na iste bi se plaćao porez po odbitku.

- I to primjenom stope od 20 posto i bez obračuna doprinosa za obvezna osiguranja - zaključuju.

image

Naslovnica Startup Report No 007

Tomislav Botic/JL

*Tema je iz magazina Startup Report No 007, kvartalne publikacije Hanza Medie koja izlazi u print izdanju uz Jutarnji list te u obliku PDF-a i na webu Jutarnji.hr. Ovdje možete besplatno preuzeti PDF magazina i doznati teme koje su obilježila hrvatsku startup scenu.

Link na download: Startup Report No 007

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 19:40