NAGRADA

Kinezi nagradili hrvatski AI startup: Airt na popisu TOP10 open-source projekata za 2023.

Osnivači Airta, Davor Runje i Hajdi Ćenan, vratili se u Zagreb s dva priznanja

Davor Runje i Hajdi Ćenan s Airtom osvojili nagradu u Kini

 Jl/

Hrvatski AI startup Airt ušao je na popis TOP10 open-soruce projekata na svijetu za 2023., a prethodno je uvršen na popis TOP100 za 2022/2023.

Airt je u rujnu predstavio FastStream, novu generaciju Python okvira za streaming mikroservisa pomoću AI tehnologije.

Dva mjeseca nakon lansiranja Airt je za Faststream iz Kine dobio obavijest da je uvršten na popis Open100. Riječ je o kineskom popisu najboljih open-source rješenja na svijetu.

Taj popis napravila je neprofitna organizacija posvećena evaluaciji i mjerilima - International Open Benchmark Council, a koja je pokrenula inicijativu kojom se prepoznaje TOP 100 postignuća u području open-sourcea.

BenchCouncil je sastavio 50. obljetničko izdanje Open100 (1960-2021) i godišnju verziju Open100 (2022-2023).

Na Open100 (2022-2023) popisu izdvojena su open-source rješenja iz 2022. i 2023. godine koja već imaju sve veći utjecaj ili se očekuje njihov utjecaj u bliskoj budućnosti. Kriteriji ocjenjivanja bili su da je riječ o izvornim ili pionirskim open-source rješenjima, da već imaju sve veći utjecaj, na primjer, veliki broj zvjezdica i forks na GitHubu te da bi mogli imati utjecaja u bliskoj budućnosti, a o kojima je diskutirao BenchCouncil odbor.

U Airtu navode da je proces odabira bio je vrlo natjecateljski.

- Samo 100 postignuća odabrano među nekoliko desetaka tisuća kandidata, a među njima i FastStream zbog svojeg doprinosa u kategoriji Servisi i Mikroservisi - kaže Hajdi Ćenan, suosnivačica i izvršna direktorica Airta.

Dodaje da se Airt time našao u društvu organizacija i institucija poput Googlea, Microsofta, Alibaba grupe i Sveučilišta Stanford, ali i stavio malu Hrvatsku na popis zemalja među kojima prednjače SAD i Kina.

- No, to je bio samo početak jer je, nastavno na uvrštenje na Open100 rang listu, Airt pozvan sudjelovati i prezentirati FastStream na Federated Intelligent Computing and Chip konferenciji (FICC 2023) koja se početkom prosinca održala u Kini, u gradu Sanya na otoku Hainanu, gdje nas je dočekalo novo iznenađenje - kaže Ćenan.

Dodaje da im je odbor konferencije javio da su jednoglasno odabrali dodijeliti im i nagradu za izvanredan doprinos FastStreama u svojem području.

Time je FastStream, osim Open100 (2022-2023) rang liste, uvršten i u Top 10 najboljih open-source postignuća za 2023. godinu, a suosnivači airta Hajdi Ćenan i Davor Runje dobili su priliku održati i keynote predavanje o dosadašnjim rezultatima, ali i planovima za budućnost.

- Na konferenciji su dodijeljene i nagrade za postignuća u periodu od 1961. do 2021. godine, koju je za doprinos u open-source području dobio Bruce Perens, suosnivač Open Source Initiative i kreator definicije open source. Bruce je također održao keynote predavanje, “Open Source: The Past, Present, and Future” - zaključuje Ćenan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 14:05