Vlada planira povećati udio ICT-a u BDP-u s 4 na 13 posto

ICT sektor u Hrvatskoj za deset bi godina mogao preteći turizam

Za razvoj startupa i drugih biznisa u Hrvatskoj, sukladno strategiji Vlade i EU, uvelike je važno i ulaganje u mrežnu infrastrukturu. Ovdje je važno mjesto zauzeo i Telemach, čija planirana ulaganja u modernizaciju mobilne mreže te izgradnju 5G i najbrže optičke mreže u petogodišnjem razdoblju iznose oko 226 mil. eura

ICT je jedini sektor u Hrvatskoj koji, u odnosu na druge industrije, za vrijeme pandemije nije bilježio pad.

Naprotiv, 2021. rastao je za čak 11 posto, a pozitivan trend bio je zamijećen i u prošloj godini.

Spomenuti sektor na godišnjoj razini u prosjeku ostvaruje rast od 4 posto, dok njegov izvoz čini 28 posto ukupnih prihoda u hrvatskom BDP-u.

Uz sve to, industrija informacijske i telekomunikacijske tehnologije u našoj državi zapošljava 40 tisuća ljudi i ostvaruje prihod od šest milijardi eura na godišnjoj razini.

Imajući na umu utjecaj i važnost navedenog sektora na gospodarstvo, Vlada nastoji prema novoj Strategiji digitalne Hrvatske, u idućih deset godina udio ICT-a u BDP-u povećati s četiri na 13 posto.

Čime će ICT, nakon turizma s udjelom od oko 20 posto, postati druga najjača industrija u našoj državi.

Digitalna transformacija društva

Strategija ne pokriva samo ICT industriju već i digitalnu transformaciju cijelog gospodarstva, kao i digitalnu transformaciju javne uprave, stvaranje podrške kreativnim industrijama i obrazovanju svih građana što je nužno za digitalnu transformaciju društva, pojasnio je državni tajnik za digitalno društvo Bernard Gršić za Jutarnji list.

Rast udjela ICT sektora za 9% u BDP-u predstavlja i priliku za povećanjem broja zaposlenih u ovome sektoru.

ICT industrija trenutačno broji 40 tisuća zaposlenika pa se pretpostavlja da će, uz povećanje udjela u BDP-u, do 2033. biti bogatija za 60 tisuća novih radnika.

No, važno je i napomenuti kako Europska unija u svojoj strategiji želi u narednom desetljeću stvoriti 1.000.000 talenata koji će raditi na tehnologijama kao što su poluvodiči, AI, svemirske tehnologije, blockchain i kvantno računarstvo.

Stoga, ako se mladi, posebno talenti, pitaju što napraviti dalje, neće požaliti ako posao pronađu upravo u ICT sektoru.

Velika investicija

Da bi se ova “digitalna revolucija” u Hrvatskoj realizirala, procijenjeno je da će za to biti potrebno više od 1,3 mlrd. eura ulaganja tijekom 10 godina.

Gršić je u istom intervjuu istaknuo kako su najveća sredstva planirana za nadogradnju državne informacijske infrastrukture i naprednih softverskih rješenja, a u koje država planira uložiti oko 330 mil. eura.

Odmah potom tu je i digitalna transformaciju malih, srednjih te mikro poduzeća koja čine glavninu gospodarstva za koje je predviđeno ulaganje od 260 mil. eura.

Slijede ih potpore za izgradnju brzog interneta u ruralnim sredinama od 170 mil. eura te digitalna transformacija obrazovnog i istraživačkog sustava od 150 milijuna eura.

Tu su i digitalizacija svih javnih usluga sa 100 mil. eura te povećanje broja ICT stručnjaka za što država planira oko 90 mil. eura ulaganja u deset godina.

Ulaganja u mrežnu infrastrukturu potpomažu i razvoj startupa te drugih biznisa po cijeloj Hrvatskoj sukladno strategiji Vlade i EU-a, a posebno novih talenata.

Ulaganje u budućnost

Baš tu je važno mjesto zauzeo Telemach čija planirana investiranja u modernizaciju mobilne mreže te izgradnju 5G i najbrže optičke mreže u petogodišnjem razdoblju iznose oko 226 milijuna eura.

Ulaganja u infrastrukturu zaslužna su i za dovođenje najbrže 10 Giga optičke mreže u pet najvećih hrvatskih gradova, Zagreb, Split, Osijek, Rijeku i Zadar, a širenje se kroz 2023. godinu planira i na ostatak Hrvatske, uključujući manje gradove i naselja.

- Uvođenjem 10 Giga optičke mreže na područje grada Rijeke s početka ove godine, Telemach je otvorio nova vrata svima koji svoj rast te razvoj vežu uz tehnološki napredak i pristup naprednim tehnologijama. Uz osiguravanje najboljeg korisničkog iskustva, građanima Rijeke željeli smo pokazati koliko nam je važno ulaganje u lokalnu zajednicu kaže Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

Danijela Bistrički Morović, članica Uprave i glavna direktorica za tehniku, istaknula je kako je uvođenjem 10 Giga optičke mreže na području grada Osijeka u veljači ove godine, Telemach donio novu perspektivu svima koji svoj napredak na bilo koji način vežu uz digitalizaciju i napredne tehnologije.

- Osijek je poznato središte IT industrije pa nam je drago da ćemo, osim građanima, i slavonskim tvrtkama moći ponuditi najbolje brzine na hrvatskom tržištu - izjavila je Bistrički Morović.

Vrhunska usluga

Da su investicije urodila plodom i da Telemach svojim korisnicima nudi vrhunsku kvalitetu usluge, govori i analiza Opensignala, vodećeg globalnog pružatelja analiza mrežnog iskustva i tržišne izvedbe telekom operatora diljem svijeta.

Prema izvještaju objavljenom u listopadu 2022. godine, od 14 promatranih kategorija, Telemach je broj jedan u čak njih 12, što Telemachovu mobilnu mrežu čini najnagrađivanijom u Hrvatskoj.

Kategorije u kojima je Telemachova mobilna mreža zauzela prvo mjesto jesu Video Experience, Games Experience, Download Speed Experience, Upload Speed Experience, 5G Video Experience, 5G Voice App Experience, 5G Download Speed, 5G Upload Speed, Availability, 5G Availability,Core Consistent Quality i Voice App Experience.

- Koristi mreža budućnosti odrazit će se na gospodarstvo i cjelokupno društvo pa daljnja ulaganja u mreže budućnosti vidimo kao nužnost ako želimo sustići razvijene zemlje u konkurentnosti i kvaliteti života - zaključuju iz Telemacha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:36