Održivost (ESG)

Hrvatski auto-moto startupi koji čuvaju planetu

Pronašli smo tri domaća igrača iz branše koji, svaki na svoj način, u svojim temeljima ima održivost

Miris oktana. Strast za brzinom. Bezgranična sloboda. Mnogo je asocijacija za auto-industriju, ali zaštita planete, unatoč trudu branše, i nije pri vrhu. Možda baš zbog toga auto-industrija mnogo ulaže u ESG, akronim za Environmental, Social and Governance.

U Hrvatskoj smo pronašli tri startupa koja, svaki na svoj način, u svojim temeljima imaju upravo ESG.

Besplatno preuzmite PDF magazina:
Startup Report No8

Dvojac, Protosfera i Tedson, svojim radom pomažu u kružnom gospodarstvu, reciklaži i manjoj potrošnji prirodnih sirovina, a Rimac u podršci obnovljivim izvorima energije.

Protosferina arhiva

Jedan od najpoznatijih domaćih stručnjaka za 3D prototipiranje i brzu izradu testnih serija s pomoću 3D ispisne tehnologije gradi veliku 3D arhivu. Protosferin Mod-ing radi digitalni arhiv 3D modela nedostupnih dijelova za njemačke oldtimere.

Marko Horvatek, osnivač i izvršni direktor Protosfere kaže da su uspjeli izgraditi veliku mrežu, ali da sad ciljaju globalno.

- Imamo više od tisuću klijenata u preko 70 država - kaže Horvatek.

image

Marko Horvatek, osnivač i direktor startupa Protosfera

VANESA PANDZIC/CROPIX

Navodi da surađuju s međunarodnim distributerima, kojima isporučuju dijelove po narudžbi, a koje proizvode hrvatske tvrtke. Među dijelovima koje tako isporučuju su i nosači za BMW oldtimere, napravljeni po mjeri.

- Radimo stvari koje se ne mogu kupiti u dućanu. Zahvaljujući iskustvu u branši izgradili smo procedure i tehnološku bazu koja nam omogućuje da brzo dođemo do 3D modela za oldtimere i da ih možemo brzo proizvesti i isporučiti - kaže Horvatek.

Protosfera je jedna od šest startupa koji su prvi ušli u ZICER-ov Global Growth program kojem je cilj internacionalizacija poslovanja domaćih igrača.

Horvatek kaže da su radili na nizu različitih projekata, od izrade kućišta elektroničkih uređaja pa do dijelova robota, a da su sad fokusirani na auto-industriju.

- 3D print omogućio nam je razvoj automobilskih dizajna kakve dosad nismo imali prilike vidjeti, a trenutno radimo na nekoliko novih koncepata koji imaju potencijal promijeniti način na koji se izrađuju dijelovi automobilskog interijera - kaže Horvatek.

Tedsonov Daydream

Na prvi pogled izgleda kao Porsche 911. Dakako, oku koje nije izvježbano, jer na vozilu se vide modifikacije i ime - Tedson Daydream. Tedson Motors tvrtka je Gorana Turkića, 47-godišnjeg Samoborca koji kao i Rimac svoje Daydreame, prerađene 911-ice, proizvodi u Svetoj Nedelji.

Prvi serijski Tedson Daydream, vrijedan 450 tisuća eura, otišao je početkom 2023. prvom kupcu u SAD.

Tedson Daydream u ESG kontekstu zanimljiv je, jer ovaj kultni Porscheov model pretvara, među inim, u hibridnu i električnu inačicu. U suradnji s tvrtkom Vonnen iz Silicijske doline razvili su hibridni pogon od 390 KS, električnog zamašnjaka s dodatnih 150 KS te baterijom od 1 kWh.

Električna verzija razvijena je u suradnji s hamburškom tvrtkom Revive Automotive, koja radi i za Volkswagenov ID. Budući da takvo električno vozilo ima TÜV-certifikat i njemačku E-pločicu može se registrirati bilo gdje u svijetu.

Hrvatski proizvođač plijeni i međunarodnu pozornost pa ga je na izložbi u Grimaldi Forumu nahvalio Mika Häkkinen, dvostruki svjetski prvak Formule 1.

Rimčeve baterije

Iako bi ga mogli spomenuti zbog Nevere, Rimac se u ESG pregledu našao zbog svog najnovijeg proizvoda - industrijske baterije SineStack. Direktan je to odgovor na Teslin Megapack, koji cijelim gradovima i otocima osigurava stabilnu isporuku struje.

image

Rimac Energy sustav

JL/

Rimčev SineStack je, prema dostupnim informacijama, trenutačno tehnološki napredniji proizvod od Megapacka. Riječ je o LFP (lithium iron phosphate) baterijama izlazne snage jednog modula deklarirane na 400 kVA i kapaciteta 790 kWh.

Na konferenciji Energy Storage Summit Central Eastern Europe, hrvatski jednorog objavio je da njegove baterije mogu izdržati 12.000 ciklusa punjenja, imaju najveću efikasnost, od 92 posto, i najveću energetsku gustoću od 280kWh po kvadratu. To je sve postignuto, naveli su u Rimcu, tako što imaju napredniju arhitekturu.

Kod ovog je rješenja funkcija invertera distribuirana kroz više modula unutar BESS-a, što omogućava nezavisnu kontrolu svakih 18 baterijskih ćelija. Stoga takvo rješenje nekad nazivaju i “izmjeničnom (AC) baterijom”. Takav dizajn sustava donosi bolju uravnoteženost u radu, veću redundanciju sustava, produljeni životni vijek, ali i veću efikasnost u radu uz manje gubitke.

Rimac je najavio da planira masovno proizvoditi ove baterije u svojoj novoj tvornici od 2025. u godišnjem kapacitetu od 300MWh i već godinu kasnije to podići na 1GWh godišnje i dalje, s vremenom, iznad 10GWh.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

DONACIJA

Čovjek godišnje ubije 100 milijuna morskih pasa

White Shark, jedan od najpoznatijih hrvatskih brendova gaming opreme predstavio je inicijativu “Let’s Care about each other” kroz koju je dodijelio rekordnu donaciju od 100 tisuća dolara za zaštitu morskih pasa i njihovog okoliša.

Stjepan Šmit, vlasnik White Sharka kaže da su ovim postali službeni donator najveće svjetske organizacije za zaštitu okoliša “International Union for Conservation of Nature” s fokusom na zaštiti morskih pasa.

- Cilj nam je širiti inicijativu, jer želimo aktivno sudjelovati u zaštiti ne samo morskih pasa već i zaštiti morskog okoliša, mora i obale, kao i zaštiti bioraznolikosti - kaže Šmit.

Navodi da je naglasak na zaštiti morskih pasa očit iz naziva njihovog brenda. Ističe da je riječ o životinjama koje su važne za očuvanje ekosustava u morima.

- Čovjek godišnje ubije oko 100 milijuna morskih pasa, a čak 70 posto od 66 vrsta morskih pasa koji žive u Mediteranu ugroženo je - naglašava Šmit.

Navodi da se neće zadržati samo na kampanji već će ići za tim da izbace plastiku iz svih pakiranja i uvedu u asortiman proizvoda od reciklirane plastike. Prvi korak u tom smjeru, naveo je, bit će kad će krajem godine na tržište izbaciti prve laptop torbe i ruksake koji su napravljeni od recikliranih boca.

image
Jl/Tomislav Botic

*Tema je iz magazina Startup Report No8, kvartalne publikacije Hanza Medie koja izlazi u print izdanju uz Jutarnji list te u obliku PDF-a i na webu Jutarnji.hr u rubrici Startup Report.

Magazin je dostupan online:

> PDF izdanje Startup Report No8

> WEB izdanje Startup Report No8

> SVI brojevi Startup Reporta dosad

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:47