Investicija

Feelsgood uložio 600 tisuća eura u proizvođača novog hrvatskog računala

Proizvod je dostupan u 60 škola u Hrvatskoj i pristup mu ima više od 24.000 učenika, a plan mu je međunarodno širenje

Renata Brkić, partnerica u Feelsgoodu i Tomislav Kotinik, osnivač i direktor VIDI-TO-a

 Krume Ivanovski/

Feelsgood je investirao 600.000 eura u proizvođača novog hrvatskog edukacijskog računala VIDI-X-a. Riječ je o tvrtki VIDI-TO, izdavača informatičkog časopisa VIDI i proizvođača VIDI-X-a oko kojeg je tvrtka izgradila edukacijski ekosustav.

VIDI-TO je prije dvije godine započeo s proizvodnjom VIDI-X računala. Inicijalno ih je proizveo 500 pa dodatnih tisuću komada. VIDI-X su je pandan Arduino računala koje se unas koristi u STEM edukaciji u školama. No, hrvatski igrač ima jače komponente, podršku inženjera iz niza hrvatskih tehnoloških tvrtki, kao i 30-tak domaćih tvrtki zainteresiranih da ta računala doniraju školama.

VIDI X je danas dostupan u 60 škola u Hrvatskoj i pristup mu ima više od 24.000 učenika.

Tomislav Kotnik, osnivač i izvršni direktor tvrtke VIDI-TO kaže da su zadnjih nekoliko godina intenzivno ulagali u razvoj svog tehnološko-edukativnog proizvoda.

- Tijekom razvoja VIDI-X-a upoznali smo stotine učitelja škola širom Hrvatske, prošli tisuće kilometara od vrata do vrata da shvatimo što trebamo napraviti za njih. Mislim da smo uspjeli naučiti puno u tim godinama i to je sada kapital koji je privukao kapital investitora - kaže Kotnik.

Feelsgood je prvi hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom. Ujedno je prvi VC fond koji je nastao u cijelosti u Hrvatskoj i ovdje ima sve svoje operacije. Fond ulaže isključivo u startupe u Hrvatskoj i Sloveniji koji dokažu da je njihov rad u sklad sa 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Renata Brkić, partnerica u Feelsgoodu kaže da će ova investicija pomoći VIDI-TO-u kao podloga za nastavak razvoja i globalne prodaje alata koji djecu i učitelje povezuje u prenošenju i usvajanju znanja kroz različite poticajne metode pametne upotrebe novih tehnologija.

- Veseli nas što smo realizirali još jednu značajnu investiciju u domaću tvrtku koja osigurava mjerljiv pozitivan društveni učinak, a uvjerena sam da će naše ulaganje pomoći da VIDI-TO napravi značajne iskorake u sektoru obrazovanja, kako u Hrvatskoj, tako i globalno - kaže Brkić.

Kotnik iz VIDI-TO-a navodi da im je cilj nastaviti proizvodnju VIDI-X-a u Hrvatskoj.

- Za naše rješenje, koje obrazovanju nudi alat za učenje STEM vještina, zainteresirane su javne škole iz SAD-a, ali i obrazovni sustavi Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Singapuru, Argentini i Njemačkoj - zaključuju u proizvođaču VIDI-X-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:01