UVODNIK

Ekosustav dublji od iznosa i broja ulaganja

Dobar je ovo trenutak da se malo dublje zagledate u domaći startup ekosustav. Broj i iznos investicija najmanji je unazad dvije godine, ali u ekosustavu nikad nije bilo življe

Mnogo je teorija o tome tko bi mogao biti idući hrvatski jednorog, ali ako maknemo emocije po strani i fokusiramo se na brojke, onda je kandidata ograničen broj. Među njima, ističe se jedan čiji poslovni pokazatelji rastu po krivulji koja ukazuje da je na najboljem putu da bude idući, uz Infobip i Rimca.

Startup Report u ovom se broju fokusirao upravo na taj startup, i to u velikom intervju s njegovim suosnivačem i tehničkim direktorom. On je Stjepan Buljat, a startup mu se zove Cognism. Ne samo da je izvjesno da bi mogao biti prvi jednorog iz Dalmacije već ima i poseban značaj za domaći startup ekosustav - prvi je startup od čijeg bi uspjeha koristi imali hrvatski porezni obveznici, jer je u VC fond, koji je uložio u Cognism, investirala Republika Hrvatska.

Za one koji još nisu uskočili na tech+startup vlak tu je velika reportaža novinarke Karle Zupičić o tome kako izvesti prelazak iz drugih industrija u ovu tehnološku. Pronašla je pilote, sportašice, oceanografkinje, građevinare i brojne druge genijalce koji su joj ispričali kako su to izveli. Usto, pozabavila se i najtežim pitanjima za svaki startup - onim o tome kako postići product-market fit. Pitanja uspjeha ili propasti.

Novinar Bruno Drempetić istražio je hrvatski startupe koji spašavaju planet Zemlju. Već drugi broj zaredom bavimo se temama održivosti, jer su već sada nužda za svaki startup koji želi surađivati s velikim kompanijama ili traži novac od institucionalnih ulagača. Ali kolega se teme nije primio na pomodan način već vrlo životno i s konkretnim primjerima. Uvjeren sam da će vas nadahnuti da ESG sagledate iz potpuno nove perspektive.

Najbolja domaća znanstvena novinarka Tanja Rudež istražila je svemirske startupe u Hrvatskoj i donijela veliku reportažu o tvrtkama koje rade s Europskom Svemirskom Agencijom, NASA-om pa čak i surađuju sa SpaceX-om Elona Muska.

Zadržali smo fokus na HR-u, ESOP-u, AI Makersima, Web3-u, Gamingu, kao i predstavljanju vrsnih osnivača: Ide Pandur iz NEAR Balkansa i Ivana Bešlića iz Sofascore.

A pripremili smo vam i dvije poslastice. Svi ovih dana pričaju o AI-u, ali rasprave se svode na monokromatske boje. Ili je pozitivno ili je negativno. Međutim, ništa u životu nije tako. Stoga smo obrnuli pilu i krenuli od developera i njihovih razmišljanja o AI-u. Put nas je doveo do serijske poduzetnice, jedne od TOP100 globalno briljantnih žena u AI etici Anne Danes. Ona je Španjolka koja se vratila živjeti u Hrvatsku, a savjetuje tehnološke kompanije upravo o AI etici. Perspektiva joj je, moramo priznati, i rafinirana i provokativna. U svakom slučaju, potiče na razmišljanje. Točno što nam po pitanju AI-a u ovom trenutku treba.

Druga poslastica je kolumna Janka Gabrića, suosnivača prvog hrvatskog potpuno privatnog VC fonda. Fond je pokrenulo društvo SQ Capital, ono koje je jednu od prvih startup investicija napravilo upravo s Matom Rimcem, kojem je pak ta investicija bila upravo prva izvan Rimac grupe. Gabrić opisuje kako se stvarao SQ Capital, a ono što će vas izuti iz cipela je njegov stil pisanja: anegdotski, ležeran i duhovit. A ovo mu je prva kolumna u životu!

Namjerno sam za kraj ostavio pitanje iznosa i broja investicija u prvom tromjesečju 2023. godine. Oba pokazatelja su pala, i sad je jasno da postoji silazan trend. Ima nekoliko objašnjenja, ali još je prerano za finalne zaključke.

++
image

Naslovnica magazina Startup Report No6 koju je napravio art direktor Tomislav Botić pomoću AI alata Midjourney

Jl/

>> PDF magazina možete preuzeti ovdje <<

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:34