Trend

AI postao strateška poslovna paradigma za studente i buduće profesionalce

Najuspješniji projekt studentske udruge Ekonomskog fakulteta fokusirao se na umjetnu inteligenciju

Financijski klub Ekonomskog fakulteta fokusirao se na AI

 Jl/

Najuspješniji hrvatski AI startup, Photomath, bio je zvijezda desete konferencije Consulting day koji radi studentska organizacija Financijski klub. Njegov osnivač, Damir Sabol, koji je prethodno napravio exit i s Iskonom, istaknut je kao primjer uspjeha u području AI-a. Podsjetimo, Photomath je prodan Googleu ove godine za pola milijarde dolara.

Sven Barac, potpredsjednik Financijskog kluba kaže da su ove godine na konferenciji naglasak stavili na AI.

Zakon o AI-ju

- Fokusirali smo se na temu ‘AI u poslovanju - Nova strateška paradigma‘, a AI je trenutno glavna tema u svijetu, i Hrvatskoj, kao i njegova implementacija u poslovanju - kaže Barac.

Ključna tema u području AI-a je ovih dana regulacija te tehnologije. EU priprema prvi Zakon o AI-ju na svijetu.

Taj će zakon propisati kategorije regulacije AI-a, od onih koji se mogu koristiti za oružje koji će biti visoko-regulirani ili zabranjeni, do onih koji samo unapređuju svakodnevne proizvode na bezazlene načine pa stoga ni neće biti posebno regulirani.

Usto, zakon će propisati i načine na koji će se AI proizvodi moći kreirati.

Morat će se u obzir uzeti podrijetlo podataka na temelju kojih se treniraju modeli. Naime, uvodi se svojevrsna sljedivost unutar područja AI-a te se traži da AI modeli mogu moći objasniti kako su došli do određene odluke.

Mišljenja o regulativi su trenutačno oštro podijeljena na one koji smatraju da će to usporiti razvoj AI-a u EU s obzirom na to da nitko osim Unije neće imati takvu regulativu. S druge strane je stav da će veće povjerenje korisnika u to što Ai radi i kako, jer veliki postotak građana na AI gleda iznimno negativno, utjecati na to da se ta tehnologija lakše proširi.

Luka Starčević iz Financijskog kluba kaže da je Consulting day jedan od najuspješnijih projekata Financijskog kluba.

Ništa bez etike

Navodi da je Ai proizašla iz akademske zajednice te da je zato već od studentskih dana budućim profesionalcima važno njegovati kulturu izvrsnosti i suradnje poslovnog te akademskog svijeta.

- Okupili smo ljude iz velikih konzultantskih i revizorskih tvrtki, poput KPMG-a, PwC-a, Deloittea i BlueRock, profesore s Ekonomskog fakulteta i FER-a kako bi raspravili ta pitanja, jer pričati o implementaciji AI-a u znanstvenom području i u industriji više nije moguće bez interdisciplinarnog pristupa, koji uključuje i raspravu o etici i moralu - zaključuje Starčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:59