Istraga u završnoj fazi

Poznati švedski trgovac namještajem mogao bi platiti više milijuna eura poreznog duga

EK se sprema izdati nalog nizozemskim vlastima da od IKEA-e naplate porezni dug
Ilustracija
 Ikea

Švedski lanac trgovina namještajem IKEA možda će Nizozemskoj morati platiti više milijuna eura poreznog duga, kazali su u ponedjeljak za Reuters neimenovani izvori upućeni u istragu Europske komisije.

Dvogodišnja je istraga u završnoj fazi ali planirani završetak mogao bi se otegnuti jer Bruxelles još razmatra razmjere slučaja, ističu izvori.

U Europskoj komisiji nisu željeli komentirati navode Reutersovih izvora.

Istraga je pokrenuta 2017. godine a fokusirana je na Inter IKEA Systems u Nizozemskoj koji upravlja franšiznim poslovanjem švedske tvrtke i knjiži sve prihode od franšiznih naknada IKEA-inih trgovina širom svijeta.

U Bruxellesu pomno analiziraju dva rješenja nizozemskih poreznih vlasti iz 2006. i 2011. godine zbog - kako procjenjuju - znatno smanjenih iznosa dobiti tvrtke koji podliježu oporezivanju. Time je kompaniji osigurana nepoštena prednost u odnosu na konkurenciju, smatraju u Bruxellesu.

EK je utvrdio da je prvo porezno rješenje za razdoblje od 2006. do 2011. rezultiralo prebacivanjem značajnog dijela dobiti Inter IKEA Systemsa u podružnicu u Luksemburgu gdje tvrtka na nju nije platila porez.

Rješenje pak iz 2011., izdano nakon što je prvo ocijenjeno nezakonitim, omogućilo je prebacivanje značajnog dijela dobiti ostvarene nakon te godine u krovnu tvrtku IKEA Systemsa u Lihtenštajnu.

EK se sprema izdati nalog nizozemskim vlastima da od IKEA-e naplate porezni dug nakon što je europski sud podupro njegovu metodologiju izračuna poreznih obveza u slučajevima protiv Fiata i Starbucksa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 05:42