Ispovijest ugostitelja

'Potrošili smo toliko novaca na zaštitnu opremu, mogli smo zaposliti još troje ljudi'

Proveli smo dan s radnicima i voditeljem History bara i Vivasa u Tkalčićevoj Ivanom Borićem i prošli s njima posljednje pripreme uoči sutrašnjeg otvaranja
Kafić History u Zagrebu
 Boris Kovacev / CROPIX

Terasa je potpuno očišćena, stolovi i stolci dezinficirani, šank blista, a sve čaše i šalice su na svom mjestu. Toaleti su spremni, podovi uglancani i još se jednom prolazi svaka površina ugostiteljskog objekta. Sve je praktički spremno, samo se čekaju mjere Nacionalnog kriznog stožera kako bi se posložile terase i posljednji detalji. Iščekivanje je veliko, napetost je u zraku jer u samo nekoliko dana moraju pripremiti 15 ugostiteljskih objekata za rad. U četvrtak su odahnuli jer su konačno dobili upute kako moraju organizirati lokale, ali i sam rad. I završni radovi mogu početi. Upravo u jeku tih radova posjetili smo zagrebački History bar u Tkalčićevoj ulici, gdje se sve užurbano pripremalo za prve goste, a jednako tako bilo je i kod njihovih kolega u Vivas barovima jer svi djeluju kao jedna tvrtka.

- Naravno da je bilo napeto. Iščekivanje je bilo najgore jer nismo znali što i kako napraviti. Iskreno, mjere su mogle biti i gore. Moglo je doći do toga da zaista moramo raditi razmak između stolova od dva metra, što bi značilo da iz opticaja moramo maknuti još stolova, a to bi bilo loše za sve ugostitelje, ali i zaposlenike.

Zagreb, 080520.
Zaposlenici kafica History u Tkalcicevoj ulici pripremaju prostor za otvorenje 11. svibnja u skladu s epidemioloskim mjerama.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Zaposlenici kafica History

Zahtjevno je slagati stolove prema mjerama. Puno je nepoznanica. Metar i pol razmaka od stola do stola je širok pojam jer morate uzeti u obzir i to gdje će gost sjediti. Puno je tu kalkulacija i moramo sve napraviti kako treba, no nažalost gubimo centimetre i gubimo stolove - priča nam Ivan Borić, bar menadžer History bara, dok s konobarima priprema lokal za sutrašnje otvaranje.

- Tijekom dva mjeseca sve je bilo zatvoreno i kad smo se vratili, dočekalo nas je puno prašine. Miniwashem smo temeljito oprali sve površine, a nakon toga smo počeli vraćati stolove i stolce na mjesto. Vratili smo ih kako su bili i prije zatvaranja, prije nego što smo dobili upute Nacionalnog stožera o mjerama koje trebamo poduzeti prije otvaranja. Sada smo ih konačno dobili i moramo posložiti terasu prema tim uputama - priča Borić dok dečki iza nas pomno metrom mjere razmak između stolova. Terasa je velika, no izgubit će sigurno pola stolova. Tako su i računali, kažu, no sretni su što je Stožer uvažio apel ugostitelja i ipak propisao razmak od 1,5 umjesto dva metra.

Od početka svibnja su u radovima, no zadovoljni su. Prošli su svaki centimetar lokala i u potpunosti su ga pripremili za prve goste. Puno je više posla bilo kad su u jeku pandemije morali zatvoriti vrata.

Problem su manji kafići

- Najviše posla je bilo oko zatvaranja. Morali smo maknuti sve blagajne, pića, sve vrijedne stvari i tu je zaista bilo najviše posla. Prvi put smo kompletno morali zatvoriti cijeli lokal i sada smo sve morali vratiti. Svi smo išli doma i bili smo tamo do otprilike 1. svibnja, kada je najavljeno da će se ugostiteljski objekti ponovo otvarati pa sam zvao dečke i počeli smo polako pripremati lokal za otvaranje. Budući da smo mi jedan od najvećih ugostiteljskih objekata jer djelujemo kao bar, restoran i noćni klub morali smo se naći na vrijeme da sve stignemo složiti - priča nam Borić i pokazuje da im je još samo ostalo ušminkavanje prostora i raspodjela terase. No, svi će biti spremni za sutrašnje otvaranje, uz poštovanje svih mjera. Za kompletno pripremu i puštanje u rad za svaki objekt bilo im je potrebno minimalno pet dana pripreme, a u nekima i više.

Zagreb, 080520.
Zaposlenici kafica History u Tkalcicevoj ulici pripremaju prostor za otvorenje 11. svibnja u skladu s epidemioloskim mjerama.
Na fotografiji: voditelj Ivan Boric.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Ivan Borić, voditelj kafića Histroy

- Otvorit ćemo svih 15 Vivas barova i nitko od 110 zaposlenih neće dobiti otkaz. Svi smo se prilagodili situaciji, nitko na nju nije mogao utjecati. History, koji je u centru grada i zaista je velik, ima preko 200 stolova, poštivajući sve mjere izgubit će 30 posto stolova, što nije tako strašno i bit će OK. No, manji Vivas barovi nemaju tako velike terase, imaju 10 do 15 stolova i izgubit će mnogo više. Izgubit će se dosta stolova i tu će proći najbolje oni veći lokali, poput Vivas barova u Španskom, Bundeku, na Selskoj i Savici i ako Grad Zagreb dozvoli da se ide na javne površine, to će sve biti u nekim normalnim granicama - objašnjava Borić i dodaje da su spremni na to da će promet pasti, no i to je bolje od nikakvog prometa. Velika su grupacija, djeluju po cijelom Zagrebu i vjeruju da će se uspjeti posložiti tako da svi objekti rade.

- Zasigurno će doći do pada prometa, u manjim barovima i do 50 posto. Mi ćemo dati sve od sebe da ne otpuštamo radnike. Na 15 ugostiteljskih objekata posao će negdje sigurno biti u porastu, a negdje u padu. Prebacivat ćemo zaposlenike kako gdje bude potreba. Veliki lokali poput Selske ili Bundeka će sigurno bolje proći, a nadamo se da će postepeno tako biti i u manjim lokalima. Čekamo da Grad Zagreb odobri da se terase mogu proširiti na javne površine, kako je već uređeno u nekim dijelovima zemlje, te se nadamo da će manji lokali poput onog na Ravnicama i Malešnici moći izaći s terasom na javnu površinu i tako dobiti priliku da se postavi još koji stol - dodaje Borić i objašnjava nam da su mirniji sada kada znaju sve mjere kojih se trebaju pridržavati, no ipak opreza i straha nikad dosta.

Zagreb, 080520.
Zaposlenici kafica History u Tkalcicevoj ulici pripremaju prostor za otvorenje 11. svibnja u skladu s epidemioloskim mjerama.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

- Naravno da se postavlja pitanje što ako se netko zarazi u kafiću. U bilo kojem. U tom trenutku zatvara se cijeli lokal, svi konobari će se zaraziti i ne daj Bože njihove obitelji. To je uvijek otvorena prijetnja. Svi ljudi koji su bili u Vivas barovima ili Historyju morat će se testirati, to je jednostavno velika mreža ljudi. Jasno je da su konobari u strahu. Svi se boje za sebe i svoju obitelj. Strah uvijek postoji, ali učinit ćemo sve što možemo da spriječimo širenje zaraze - objašnjava nam Borić i dodaje da će, iako u mjerama piše da nije obavezno nošenje zaštitnih rukavica i maski, oni to ipak napraviti.

- U mjerama stoji da se preporučuje nošenje zaštitnih maski i na nama je da odaberemo hoće li konobari nositi maske. Kod nas će obavezno nositi i maske i rukavice dok se epidemiološka slika ne popravi kako bi zaštitili sami sebe, ali naravno i goste. Svakom zaposleniku nabavili smo šalice s imenom i prezimenom, da se ne dogodi da koriste nečije. Imamo profesionalne perilice posuđa i deterdžente, ali smo se tako dogovorili kako bismo smanjili mogućnost zaraze između nas. Moramo mjeriti temperaturu radnicima i to ćemo poštivati - dodaje Borić.

Nabava zaštitne opreme

Kako bi otvorili svih 15 objekata, morali su nabaviti i svu potrebnu zaštitnu opremu. Mnogo su potrošili već u startu, a bar menadžer objašnjava da će ih to mnogo koštati i u narednim tjednima i mjesecima. Također, tijekom ovih tjedana kada su bili zatvoreni pojavio se niz drugih pitanja na koje još uvijek nemaju odgovor.

- Postoji jako puno stvari na koje se ne može utjecati. Ima puno robe s rokom isteka. Tu robu moramo otpisati. Mi smo tu jako puno izgubili i to će netko platiti. Nitko nije kriv. Puno je pitanja na koje nemamo odgovor. Naravno, tu je i trošak za opremu. Dezinficijensi, maske, rukavice i sva potrebna oprema su jako skupi. To će nas koštati više nego da smo zaposlili troje ljudi. Samo u prvom valu morali smo izdvojiti oko 25 tisuća kuna za svu potrebnu zaštitu. Imat ćemo, samo u Historyju, 15 pumpica s dezinficijensima, a gdje su svi ostali objekti... Sva ta oprema i sredstva će se trošiti u velikim količinama. Konobari će sigurno u danu promijeniti i nekoliko parova rukavica. Rukavice puknu, pa ideš na WC, pa ti trebaju nove, itd. Sve se to brzo troši, a cijene su otišle u nebo - govori nam Borić i ističe da nisu baš zadovoljni ni s određenim radnim vremenom te da ima mnogo nelogičnosti u izrečenim mjerama.

Zagreb, 080520.
Zaposlenici kafica History u Tkalcicevoj ulici pripremaju prostor za otvorenje 11. svibnja u skladu s epidemioloskim mjerama.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Zaposlenici kafica History

- Dozvoljen je rad od 6 do 23 sata. Rijetko koji lokal otvara od 6 sati ujutro, a što se događa iza 23 sata, postoji li neki realan razlog zbog kojeg se ne može raditi duže. Gleda se da se gosti moraju socijalno distancirati, a ništa ne smijemo držati na stolovima, poput cjenika ili novina. Sjedate za prazan stol i onda vam konobar donosi beštek i pribor za jelo, a imamo i restoran, pa se susrećemo i s tim problemom, a sve to traje dugo. To znači da bi konobar nakon odlaska svakog gosta trebao dezinficirati sebe i promijeniti rukavice - objašnjava Borić i navodi da su svi konobari upućeni u to kojih se mjera trebaju pridržavati i kako se odnositi prema gostima kako bi što manje imali izravan kontakt.

Budući da se trenutno, kao i svi ugostitelji, nalaze u potpuno novoj situaciji, Vivas barovi, History i Village svojim će gostima ipak ponuditi neke novitete. Fokusirat će se na to da se sve što se kod njih može naručiti - može naručiti za van.

Novi koncept zbog mjera

- Pripremili smo puno više stvari za van, od kave i prirodnih sokova, do kolača i tostova koji sami proizvodimo za sve Vivas barove upravo ovdje u Tkalčićevoj. Tu imamo prostor za ponuditi nešto više od drugih. Osigurali smo svu potrebnu ambalažu kako bi što više robe moglo ići ‘za van’. To je isto bio dodatni trošak jer je tu mnogo nove ambalaže. Nije isto kupiti paket običnih slamki ili onih koje dolaze u ovitku. To su sve stvari na koje moramo paziti, a stvaraju dodatne troškove - govori Borić i dodaje da će se na šanku moći naručiti bez ikakvog zadržavanja.

- Zadržavanja na šanku nema. Kod nas, niti u jednom Vivas baru, šank nije namijenjen da se sjedi. Šankovi služe isključivo za narudžbu - objašnjava i navodi da će se i dalje u svim objektima moći plaćati gotovinom, no prednost ima beskontaktno plaćanje.

- I dalje će se moći plaćati gotovinom, ali smo u suradnji s bankama uspješno povećali limite koje je država odredila kako bi bilo što više beskontaktnog plaćanja. Prednost u Historyju je ta što smo veliki i što ljudi zaista mogu držati distancu i neće biti gužve - kaže Borić i dodaje da će se osjetiti i nedostatak turista na koje su navikli.

- Tkalčićeva ulica nije stradala u potresu i tu smo imali velike sreće. Vjerujemo da će zbog lokacije i otvorenosti gosti dolaziti kod nas, za razliku od mnogih kafića koji se nalaze u ulicama koje su dosta stradale. Osjetit ćemo pad prometa zbog manjeg broja turista. No, prilagodili smo se, pogotovo u restoranu, domaćim gostima i pratit ćemo tržište - ističe Borić.

Boris Kovacev / Cropix

Do otvorenja ih dijeli samo jedan dan. Veselje i napetost potpuno su izmiješani. Sutra će biti na svojim lokacijama od ranog jutra, priča nam Borić i dodaje da će svi doći malo ranije jer prvi put ne znaju što ih zapravo čeka.

- Sigurno je da se veselimo otvaranju i nadamo se da će se do kraja godine sve vratiti u normalu. Mi smo u ova dva mjeseca izgubili 100 posto prihoda, no nadamo se da će posao ići dalje i da će sve biti u najboljem redu. Nikada nismo imali priliku srediti lokal na top razini. Sve je odrađeno kako treba i samo čekamo prve goste sutra ujutro - nestrpljiv je Borić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 16:23