Fleksibilni rad

Posao glatko funkcionira i izvan ureda. Što će IT divovi sada s golemim kampusima?

Većina zaposlenika Twittera ima dozvolu da trajno radi od kuće
Google kampus
 CHRISTIE HEMM KLOK / Newscom / Profimedia

Dva mjeseca nakon što je pandemija korona virusa donijela prilagodbu novoj poslovnoj realnosti, neke od tehnoloških kompanija najavljuju da bi promjene mogle imati trajni utjecaj na to kako njihova industrija funkcionira i regrutira radnu snagu u budućnosti, piše Wall Street Journal.

Pojam koji se počeo sve više koristi je „fleksibilan rad“ te se postavlja pitanje hoće li takva mogućnost, da se zaposlenici ne moraju nužno svaki dan pojavljivati na radnom mjestu, postati nova moda u Silicijskoj dolini.

U toj su industriji sada iskusili, naime, da posao prilično glatko funkcionira i kad su svi izvan ureda. Šef Twittera Jack Dorsey je, primjerice, objavio da će većina njihovih zaposlenika dobiti dozvolu da trajno radi od kuće, a Google i Facebook to dozvoljavaju zaposlenicima do kraja ove godine. Tehnološke kompanije naveliko eksperimentiraju s virtualnim načinima održavanja konferencija i lansiranja svojih proizvoda, pa i Apple planira, primjerice, u lipnju održati svoju developersku konferenciju po prvi puta isključivo online.

Tehnološkim divovima nastalim u Silicijskoj dolini, gdje su podigli goleme luksuzne kampuse koji nalikuju kombinaciji ureda i zabavnog parka, na taj je način možda lakše (i jeftinije) dolaziti do novih talenata, ali postavlja se pitanje, piše Wall Street Journal, kako održati razinu komunikacije i druženja koji omogućavaju inovacije i razvoj proizvoda ako će većina zaposlenika biti na udaljenim lokacijama.

Kompanije će, tumači jedan od analitičara tehnološkog sektora, morati pronaći način kako da grade svoju kulturu na daljinu, što je prilično teško, smatra. Jason Owen-Smith, profesor sociologije na Sveučilištu Michigan, pozivajući se na provedena istraživanja u tehnološkoj industriji, upozorava da praksa razdvojenosti ima mane te da će ona učiniti težim pokretanje novih stvari.

Neki stoga predviđaju da će zaposlenici u softverskim kompanijama jedva čekati da se vrate u svoje urede kad to bude sigurno, ali nastojat će da to ne bude baš svaki dan. Brent Hyder, voditelj ljudskih resursa u IT tvrtki Salesforce, kaže da će se vjerojatno okupljati „pred pločom“ kako bi zajednički prodiskutirali neki problem, tzv. brainstorming.

Facebookova potpredsjednica za ljudske resurse Brynn Harrington tako poručuje da će zaposlenicima omogućiti fleksibilnost, ali ne očekuje da će prestanak rada u uredima biti za njih trajno rješenje. Razlog je, kako i ona navodi, inovativnost koju je teško održavati na daljinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:39