NEZAUSTAVLJIV NAPREDAK

Došao je kao apsolvent i ostao. Još pamti prvi poslovni put, a otad je promijenio šest pozicija. Zadržali su ga napredak, kolege i atmosfera

Vatroslav Čuljat je prije 25 godina bio apsolvent na Fakultetu prometnih znanosti. Jedno jutro prije predavanja pojavio se njegov kolega s informacijom da se pojavila neka nova tvrtka na tržištu - nije joj znao ni ime - te ispričao da je bio na razgovoru za posao. Medu ostalim, pitali su ga ima li koga preporučiti, pa se on sjetio Vatroslava. Tvrtka o kojoj je bila riječ je A1 Hrvatska, koja baš ove godine slavi velikih četvrt stoljeća

Vatroslav Čuljat

Vatroslav Čuljat prije 25 godina bio je apsolvent na Fakultetu prometnih znanosti. Jedno jutro prije predavanja pojavio se njegov kolega s informacijom da se pojavila neka nova tvrtka na tržištu - nije joj znao ni ime - te ispričao da je bio na razgovoru za posao. Medu ostalim, pitali su ga i ima li nekoga za preporučiti, pa se on sjetio Vatroslava. Tvrtka o kojoj je bila riječ je A1 Hrvatska, koja baš ove godine slavi velikih četvrt stoljeća.

- U idućih par dana nekoliko nas otišlo je na razgovor te su nam nakon nepunih 15 minuta ponudili radno mjesto uz poruku "Vidimo se sutra u 9!". Ponosan sam što su neki od tih kolega i dalje u A1 Hrvatska. Prvi dani su protjecali vrlo dinamično, radilo se bez nekog radnog vremena (čitaj: od jutra do mraka), kao što to i priliči jednom startupu, odnosno novom igraču koji tek ulazi na tržište. Tulumarilo se isto toliko jako (i puno) što i ne čudi jer je prosjek godina u tom trenu bio 27 - prisjeća se Vatroslav.

Pamti i prvo poslovno putovanje. S kolegama je išao u prvi posjet regionalnom uredu u Osijeku. Svi su tada imali tek nešto više od dvadeset godina.

- Nas četvorica krenuli smo iz Zagreba u Osijek u novom službenom automobilu. Radilo se o VW Passat karavanu. To nam je bio takav spektakl da smo se izmjenjivali za volanom svakih sto kilometara, svi smo htjeli probati kako je to za volanom novog automobila - smije se Vatroslav.

Strelovit razvoj karijere

A1 Hrvatska je u 25 godina brojnim inovacijama obilježila hrvatsko tržište telekomunikacija. Imali su prvu uslugu na bonove, prvi su uveli SMS plaćanje parkinga, preko njih je poslan prvi MMS, a na prve videopozive preko A1 mreže javljali su se poznati Hrvati. Kako je napredovala tvrtka, tako su to činili i njezini zaposlenici. Vatroslav je započeo svoju karijeru u A1 kao terenski tehničar odgovoran za održavanje radio mreže te se na tom mjestu zadržao nepune dvije godine, a zatim mu se otvorila prilika u Odjelu održavanja temeljne mreže. Tamo je radio na održavanju messaging usluga (SMS/VMS).

- Unutar tog odjela napredovao sam do pozicije team leadera. 2008. godine mi je ponuđena mogućnost prelaska u Odjel planiranja mreže, što sam prihvatio i na tom radnom mjestu zadržao sam se do 2015. godine kada se otvorio interni natječaj za mjesto u nabavi. U nabavi radim i dalje, a moj karijerni put unutar tog odjela uključivao je lokalnu nabavu u tehničkom segmentu (sve vezano za temeljno poslovanje kompanije - radio mreža, temeljna mreža, transport, usluge), pa se proširio na internacionalnu (nabava za svih sedam operatera unutar Telekom Austrija Grupe) da bi se zaokružila prošle godine u rujnu kada sam prihvatio poziciju voditelja unutar odjela nabave. Promjene pozicija su bile u prosjeku svakih pet do sedam godina, a u zadnjih osam godina i malo češće - priča Vatroslav, dodajući da je proces interne promjene kudikamo lakši, iako je u neku ruku sličan odlasku u novu kompaniju jer podrazumijeva novi set zaduženja i nove kolege "unutar kuće".

- Uvijek sam bio sklon isprobavati nove stvari i zato mi nije bilo teško donijeti odluku u danom trenutku za promjenu posla na nešto što mi se učinilo interesantnim u tom trenutku - kaže.

Atmosfera prije svega

Upravo je A1 Hrvatska kompanija koja se ove godine našla na prvome mjestu najpoželjnijih poslodavaca u ICT i telco sektoru u Hrvatskoj prema nezavisnom nacionalnom istraživanju "Poslodavac prvog izbora" koje se provodi tijekom cijele godine na portalu MojPosao. Dobri međuljudski odnosi i ugodna radna atmosfera, sigurnost radnog mjesta, dobar tretman nadređenih te prilika za razvoj i napredovanje koje je Vatroslav više puta iskoristio najvažnije su stavke koje čine tvrtke u istraživanju najpoželjnijima.

- U istoj tvrtki su me 25 godina zadržale ugodna radna atmosfera, vrhunski kolege, dinamičnost telekom industrije te konstantna prilika za učenje i usavršavanje. Ležerna i nepretenciozna atmosfera gdje se čovjek jednostavno osjeća ugodno. Jako je važna i mogućnost promjene pozicije unutar kompanije te promjena karijernog puta ovisno o osobnim željama i afinitetima - kaže Vatroslav.

Važno je ostati znatiželjan

U četvrt stoljeća značajno se promijenila i tehnologija s kojom radi, što je također vrlo zanimljiva tema.

- Tehnologija nezaustavljivo napreduje. Ono što je novo danas sutra je već staro. Jako je zanimljivo biti svjedok evolucije tehnologije tijekom svih tih godina te prilagodbe te iste tehnologije zahtjevima turbulentnog tržišta. Ako gledam što smo koristili 1999. i što koristimo danas, razlika je nebo i zemlja. Ipak mi je i dalje drago da neke stvari "iz davnine" poput SMS-a i dalje žive i itekako se koriste - kaže.

Danas se, nastavlja, osjeća ponosno što je bio i još uvijek je protagonist jedne pozitivne priče kao što je A1 Hrvatska.

- Od izazivača na tržištu narasli smo u konvergentnog operatora koji nudi sve usluge trenutno tražene na tržištu (mobilnu mrežu, fiksnu, televiziju, internet). Telekom industrija bavi se uslugama koje smatramo kritičnom infrastrukturom i usudit ću se reći da bez njih danas ne bismo mogli živjeti. Mladim ljudima bih poručio da vrijedi pokušati u ovoj branši, siguran sam da će vas ugodno iznenaditi te vas izgraditi u kvalitetne i konkurentne osobe na tržištu rada. Također bih im rekao da je možda najvažnija stvar za zadovoljstvo na poslu ostati znatiželjan i željan učenja te biti otvorenog uma. Ostalo će doći samo po sebi - zaključuje.

Sadržaj nastao u suradnji s A1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 05:22