Intervju

'Panika je suzbijena, ali tek na jesen će biti jasno tko je preživio pad prihoda'

Glavna će borba sada biti za povoljne izvore likvidnosti koji će amortizirati pad potražnje za koji se nadamo da neće predugo trajati
Igor Škrgatić
 Marko Todorov / CROPIX

Na pitanje što će mu biti u fokusu kao novoizabranom predsjedniku najbrojnije HUP-ove granske udruge, one koja okuplja male i srednje poduzetnike, Igor Škrgatić, suvlasnik tvrtke Be-On savjetovanje, izdvaja namete i poreznu politiku te, naravno, utjecaj Covida-19. Domeće i da će se više otvoriti članstvu i transformirati se u "udrugu koja je aktualna u ovom vremenu".

Trenutno je tu okupljeno oko 600 poduzetnika, oni s do deset zaposlenih plaćaju godišnju članarinu od 1575 kuna, a smatra da to nije mnogo s obzirom na pravnu i drugu stručnu podršku koju mogu dobiti. Na naše pitanje jesu li im uslijed previranja u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, koja je ujedno jedan od socijalnih partnera Vlade, članovi počeli prelaziti u udrugu Glas poduzetnika (nastala je kao reakcija na koronakrizu, a počela kao inicijativa na Facebooku), dobili smo zanimljiv odgovor: i sam je njen član. To ne smatra problematičnim, štoviše, dosta je poduzetnika s "dvostrukim" statusom; vidi to više kao svojevrsni aktivizam. Tvrdi da istodobno sada raste interes za HUP-Udrugu malih i srednjih poduzetnika, a jednim od najvećih internih problema smatra to što postoji 30 granskih, sektorskih udruga (jedino su oni "horizontalna") koje međusobno loše koordiniraju poteze i stavove. To će, naglašava, mijenjati.

Što su trenutno prioriteti za poduzetništvo, s obzirom na koronakrizu? Koje poteze očekujete od Vlade?

- Ovu cijelu krizu vidimo kao katalizator promjena koje se godinama odgađaju. Vlada je korektno odradila mjere pomoći poduzetnicima i suzbila paniku koja je mogla nastati, ali tek na jesen će se vidjeti tko je preživio pad prihoda. Glavna borba će sada biti za povoljne izvore likvidnosti koji će amortizirati pad potražnje za koji se nadamo da neće predugo trajati. Nažalost, nekim sektorima će trebati dulje za oporavak, a gubitak radnih mjesta može se samo ublažiti, ne spriječiti. Mi kao društvo više ne možemo podnositi troškove preskupog i neefikasnog javnog sektora, korupciju, nekompetentnost i pravosuđe koje ne funkcionira. To su promjene koje se moraju dogoditi sada, da se ne dogodi kao u zadnjoj krizi da krive odluke, loša porezna politika i odgađanje reformi dovedu do dugotrajne recesije.

Imate već neki konkretan prijedlog s kojim ćete izaći?

- Trenutno ne, a nemamo ga niti kome iznijeti, s obzirom na to da imamo tehničku vladu. I unutar HUP-a sada traju izbori, da se osigura veća transparentnost i jednostavnija organizacija, a nadamo se da će to završiti tijekom ljeta te da ćemo imati novog predsjednika HUP-a već u srpnju.

Bili ste među onima koji su se pobunili i tražili promjene.

- Situacija kroz koju je HUP prolazio i prolazi još pokazuje da postoje ljudi unutar HUP-a koji su aktivni i koji žele promjene, koji žele ispravno, moralno i transparentno vođenje udruge i mi smo to i pokazali. UMSP je vrlo aktivna udruga i njezino članstvo je pokazalo da borba za ispravne vrijednosti donosi rezultate. U budućnosti ćemo se zalagati i propitkivati tumačenje Statuta i njegovo poštivanje bez obzira na to o kome govorimo. Prvi smo ukazali na nestatutarnosti i nedovoljnu razinu transparentnosti koja nam smeta i borit ćemo se i dalje da to promijenimo.

Vaša konkurencija, Udruga Glas poduzetnika, dosta je popularna jer kažu da imaju čak 10 tisuća članova. Kako gledate na to, po čemu se razlikujete?

- Sudjelovanje raznih aktera na ovom području je više nego dobrodošlo. Ta je udruga rezultat gospodarske situacije u kojoj smo se našli, ali i nedovoljne prisutnosti malih poduzetnika kroz komunikaciju Hrvatske udruge poslodavaca. U budućnosti vidim i HUP i Glas poduzetnika kao aktivne udruge koje surađuju u ključnim pitanjima i stavovi oko strateških odrednica im se podudaraju. I ja sam član UGP-a, doduše neaktivan, a ima ih kod nas još dosta. Oni su malo direktniji, stil im je drukčiji, ali ciljevi su nam isti.

Hrvatska udruga poslodavaca kakvom je ja vidim je moderna, otvorena i spremna na suradnju s drugim dionicima i sigurno ćemo poticati sve oblike suradnje u interesu poduzetništva. Otkako su pokrenute pozitivne promjene u HUP-u, dobivamo sve više upita za učlanjenje, tako da smo i Izvršni odbor naše udruge "osvježili" s pet novih članova, redom uglednih poduzetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:26