Programske čarolije

Uz pomoć 'magičnog' štapića najpoznatijeg čarobnjaka djeca će učiti osnove programiranja

U suradnji s Warner Brothersom dizajnirali su preko 70 Harry Potter programerskih izazova
Scena iz filma Harry Potter i kamen mudraca
 Profimedia, Everett / Profimedia, Everett

Zahvaljujući londonskom informatičkom startupu Kano, svi fanovi magije i Harry Pottera napokon mogu uživati u kreiranju najdražih čarolija - barem onih digitalnih.

Kako su najavili, od listopada ove godine u prodaju kreće novi paket uz pomoć kojeg najmlađi mogu naučiti osnove vizualnog programiranja i to, ni manje ni više nego uz ''magični'' svijet Hogwartsa, prenosi The Verge.

U suradnji s Warner Brothersom kompanija je dizajnirala preko 70 programerskih izazova u svom novom Harry Potter Kano sustavu za programiranje. Korisnici će moći posjetiti sve lokacije čarobnog svijeta, od najpoznatije škole za čarobnjake i vještice, pa sve do Zakutne ulice i Zabranjene šume. Startup je upario popularni drveni ''čarobni'' štapić osjetljiv na pokret s različitim programerskim zadacima, otkriva Business Insider.

Aplikacija je prilagođena svim sustavima, kako računalnim tako i mobilnima, dok se ''čarobni'' štapić putem Bluetooth sustava spaja s odabranim uređajem. Štap je sam po sebi dodatno mini računalo opremljeno s akcelerometrom i magnetometrom za memoriranje pokreta u 3D prostoru.

Da bi se bacili u programsko čarobiranje korisnici će prvo morati spojiti već ranije određene grafičke blokove koji prate pokret i rotaciju štapića. Najpoznatiji zadatak predstavlja kreiranje poznate 'wingardium leviosa' čarolije za lebdenje, no uz nju tu su i ostali zadaci poput kreiranja različitih eksplozija i efekata.

Iz kompanije poručuju da planiraju raditi na daljnjem razvoju cijelog sustava. Također, u planu im je u programski sustav uključiti i neke od čarolija iz novijeg serijala Čudesne zvijeri i gdje ih naći.

Kao i u ostalim njihovim sustavima, korisnici će moći sami razvijati nove opcije i tako programirati i vlastite čarolije koje će potom moći podijeliti s ostalim korisnicima.

Harry Potter Kano sustav za programiranje u prodaju će biti pušten 1. listopada po cijeni od 100 dolara.

Ovaj londonski startup s radom je započeo 2013. godine uz pomoć jednomjesečne Kickstarter kampanje putem koje su prikupili više od 1,5 milijuna dolara. Danas na svojoj online platformi broje više od četvrt milijuna registriranih korisnika i šest različitih sustava za učenje vizualnog programiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:25