Autoritet je progovorio

Novo mišljenje ECB-a: 'Kriptovalute su prolazan trend i banke ih ne bi trebale primati'

Novo mišljenje Europske centralne banke jest da kriptovalute neće biti novac u doglednoj budućnosti
Bitcoin, ilustracija
 Dado Ruvić / Reuters

“Predstavljaju li kriptovalute novi svijet novca? Ne, kriptovalute su, na prvom mjestu, posve pogrešan naziv. One nisu novac niti će postati novac u doglednoj budućnosti”, novo je rezolutno mišljenje Europske centralne banke (ECB) o kriptovalutama koje je u ponedjeljak iznio Yves Mersch, član izvršnog odbora ECB-a.

Prema mišljenju Merscha, kriptovalute, kao i nedavni pad vrijednosti bitcoina, upućuje na prolazni trend, a više od 1500 kriptovaluta, koliko je trenutno u cirkulaciji, još uvijek ne uspijeva privući veću bazu korisnika. Isto tako, tržišna kapitalizacija kriptovaluta početkom 2018. godine bila 432 milijarde dolara, a to je samo 1,5 posto tržišne kapitalizacije 500 najvrednijih dioničkih društva čijim se dionicama u SAD-u trguje, izražene preko burzovnog indeksa S&P 500, tvrdi.

Međutim, u slučaju kada bi banke počele primati kriptovalute kao polog za zajam, kao što se sada, primjerice podižu hipoteke, njihova nestabilnost, odnosno mogući pad vrijednosti, pokrenula bi lančanu reakciju u kojoj dužnik ne bi imao sredstava da zatvori gubitke, ali isto tako utjecao bi i na pozajmljivanje i ekonomsku aktivnost kreditora.

“Banke ne bi trebale primati kriptovalute kao kolateral", jasan je Mersch i dodaje tri temeljna problema zašto kriptovalute ne možemo koristiti kao što koristimo novac. Neučinkovito su sredstvo razmjene, potom, nisu prikladne za štednju i naposljetku ne mogu se upotrijebiti kao obračunska jedinica, tvrdi.

Naime, na dnevnoj bazi bilježi se oko 200 tisuća bitcoin transakcija, dok samo eurozona dnevno bilježi preko 330 milijuna transakcija. Isto tako, transakcije bitcoinom su vrlo spore, traju i do sat vremena, jer trebaju validaciju do šestorice rudara, a to podiže i cijenu naknade za transakciju koja je u slučaju bitcoina znala dosezati i 25 eura.

Isto tako, dodatna opasnost kriptovaluta proizlazi iz mogućnosti korištenja za izbjegavanje poreza, pranje novca i financiranje terorizma, kaže Mersch, stoga je potrebno da se kriptovalute regulira prema istim rigoroznim standardima kao i ostatak financijskog sustava. No, i tu je problem jer je to područje programirano tako da spriječi bilo kakav entitet u pokušaju kontrole, tvrdi.

Za razliku od Merscha, Luka Klancir osnivač stranice Crobitcoin i član uprave Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK) tvrdi da su kriptovalute kao sredstvo plaćanja i transfera vrijednosti jedna je od najjačih primjena blockchain tehnologije jer ljudima daje izbor da koriste novi financijski sustav i arhitekturu koja je integrirana direktno u Internet i s time zaobilazi "centralitete" poput ECB-a.

“U ovom pogledu nisam siguran kad i kako će se ove institucije složiti da su kriptovalute novac jer bi esencijalno morali priznati da više nisu potrebni kao dio financijskog sustav”, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:33