Arhitektonsko čudo

Novi stadion Tottenhama stajao je milijardu eura, ima i svoju mikropivovaru

300 milijuna eura skuplji od stadiona Emirates, nogometnog kluba Arsenal
Tottenham Hotspur Stadium
 REUTERS/David Klein

Nakon što je 2007. godine najavljen, a onda pogođen kontroverzama i odgađan u nedogled, najkompleksniji engleski stadion, onaj premierligaša Tottenhama, napokon je otvoren. Prva će se službena utakmica protiv Crystal Palacea odigrati 3. travnja.

Na mjestu tik uz stari White Hart Lane niknuo je jedan od najskupljih i drugi po redu najveći engleski nogometni stadion s preko 62 tisuća sjedećih mjesta, odmah iza Old Trafforda, stadiona Manchester Uniteda koji prima 70 tisuća duša.

- Plakali smo kada smo prije 97 tjedana napustili White Hart Lane, a sada prvi dan na novom stadionu plačemo jer nam se ostvario san, kazao je Mauricio Pochettino, menadžer Tottenhama za Guardian – Bit će nam to velika pomoć, sa 62 tisuće ljudi ovdje mogli bismo i do polufinala Lige Prvaka. Zašto ne?

euters/Paul Childs /
Tottenham Hotspur Stadium

Na Tottenham Hotspur stadion, koji još čeka službeno ime, odnosno prodaju prava na imenovanje najvišem ponuđaču, utrošeno je gotovo milijardu eura. Time je za 300 milijuna eura skuplji od stadiona Emirates, njihovog rivala kluba Arsenal koji je prije 12 godina predstavljao jedan od najambicioznijih sportskih projekata, a premašio je i njihov kapacitet za kojih 2000 sjedalica.

Osim gledališta, za koje glavni arhitekt Christopher Lee tvrdi da je dizajnirano kao generator buke, samo južna tribina, udaljena od gol linije svega pet metara, na jednom stupu drži 17.500 mjesta, kompleks ima 65 restorana i kafića i jednu mikropivovaru. Prva je to od svoje vrste koja će za navijače proizvodi posebno craft pivo. Piće i hranu, ipak, posjetitelji neće moći platiti gotovinom jer se primaju samo beskontaktne kartice.

Reuters/Paul Childs
Tottenham Hotspur Stadium

Osim nogometnih klubova, dom Spursa, sukladno ugovoru potpisanom na 10 godina, ugostiti i momčadi iz NFL-a. Kako najavljuju, za promjenu trave na cijelom terenu, američki nogomet igra se na umjetnoj travi, trebat će samo 25 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:52