Finsko ratno zrakoplovstvo

Kako izgleda kada uređena država nabavlja zrakoplove: Odmah se zbrajaju koristi za domaće!

Finska je odlučila postepeno poslati u mirovinu svoju flotu od 62 F/A-18C Hornet
Gore: Dassault Rafale i Eurofighter Typhoon. Dolje: JAS 39 Gripen i F-35 JSF
 Profimedia, Alamy

Finska vlada u procesu je obnove svojeg ratnog zrakoplovstva, na kojeg misli potrošiti oko 12 milijardi američkih dolara. Proces nabave u startu je dizajniran kako bi onemogućio lobistima pristup ministarstvu, a proizvođači će morati u svoju ponudu uključiti narudžbe od lokalnih podizvođača u iznosu od najmanje 30 posto ukupne vrijednosti ugovora, javlja portal defensenews.com.

Finska je odlučila postepeno poslati u mirovinu svoju flotu od 62 višenamjenska borbena zrakoplova F/A-18C Hornet, a kao kandidati razmatraju se novija i veća verzija Boeing F/A-18E Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Saab Grippen E, te Lockheed Martin F-35.

Cijena nabavke, održavanja, treninga i naoružavanja zrakoplova kroz njegov planirani životni vijek ne bi smjela preći 15 milijardi dolara, a natječaj se posebno organizira kroz tijelo koje koordiniraju Ministarstvo obrane i Finske obrambene snage.

Finska je vlada organizirala industrijsku grupaciju čiji je cilj identificirati moguće prilike za podizvođače i ko-ulagače na polju obrane, informacijskih tehnologija i sigurnosti, kako bi se bolje pripremili za preuzimanje poslova od odabranog proizvođača. Cilj je osigurati sigurnu opskrbu zrakoplova svime što im je potrebno za let i ratne operacije, te istovremeno ojačati finske tehnološke i industrijske kapacitete.

, Image: 117349706, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Saab Gripen JAS 39

Prema procjenama Ministarstva obrane, do 300 finskih firmi moglo bi profitirati od sudjelovanja u programu nabavke novih zrakoplova. Za sada je odaslan poziv za slanje ponuda, a sljedeći korak nabavke bit će u drugoj polovici 2019. godine, kada će se dogovarati konačni oblici ponuđenih paketa sa svim pojedinačnim proizvođačima.

Konačne će ponude Finska očekivati krajem druge faze pregovora, 2020. godine. Konačnu odluku donijet će 2021.

, Image: 98752112, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Eurofighter u letu

Do odluke o obnovi flote zrakoplova došlo je nakon što je u veljači predstavljen plan o povećanju ukupnih vojnih kapaciteta Finske, te podizanje broja djelatnog vojnog osoblja i aktivnih rezervista s 230.000 na 280.000 ljudi.

U sklopu plana ojačavanja vojske, finska vlada planira potrošiti oko 20 milijardi dolara na velike nabavke u sljedećih pet godina, od kojih su najveći obnova ratnog zrakoplovstva i mornarice, na koju se planira potrošiti oko 2 milijarde dolara.

July 28, 2017 - At sea - A U.S. Navy F/A-18F Super Hornet jet fighter aircraft flies over the U.S. Navy Gerald R. Ford-class aircraft carrier USS Gerald R. Ford July 28, 2017 in the Atlantic Ocean., Image: 351997530, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives
F/A-18F Super Hornet u letu iznad novog nosača aviona USS Gerald Ford

Nabava se provodi uz regulativu koja aktivno blokira proizvođače od izravnog pristupanja Ministarstvu obrane, kako bi se povećala transparentnost natječaja. Iako su svi potencijalni proizvođači već zaposlili lokalne lobiste i pokrenuli marketinške aktivnosti, vrata Ministarstva ostat će im zatvorena.

“Ministar se neće nalaziti s lobistima”, rekao je finski ministar obrane Jussi Niinistö u veljači ove godine. “Oni vrlo dobro razumiju zašto. Djelatnici ministarstva smiju imati kontakt s predstavnicima proizvođača, ali samo u sklopu obavljanja svojih redovnih dužnosti.”

LEEUWARDEN, THE NETHERLANDS - JUN 10, 2016:  F-35 Lightning II flyby on it's European debut at the Royal Netherlands Air Force Days, Image: 313531847, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
F-35 JSF

Iako blisko surađuje sa susjednim državama koje su članice NATO pakta, Finska je vojno još uvijek neovisna, a nedavna anketa javnog mnijenja pokazala je kako se 51 posto Finaca još uvijek protivi članstvu u Sjevernoatlantskom paktu.

Ta skandinavska država po broju je stanovnika usporediva s Hrvatskom - 5,5 milijuna naspram 4,1 milijun, ali je površina koju njene obrambene snage moraju pokrivati šest puta veća - 338.000 kvadratnih kilometara nasuprot 56.000. Finski je godišnji BDP također dva i pol puta veći - 256 milijardi dolara nasuprot hrvatskih 105.

, Image: 143603902, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Dassault Rafale

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:47