Problemi velikana

Je li ovo kraj Electronic Artsa ili je ovo još samo jedno u nizu turbulentnih razdoblja?

Nakon burnog razdoblja, kompanija svoje nade polaže u najveći adut eSport
Video igra Battlefield V
 Bago Games / Flickr / Cretive Commons

Nakon kontroverznih mikrotransakcija, preuranjenih objava video igara i nepouzdanih servera pojavilo se pitanje je li ovo konačno kraj Electronic Artsa. Ovaj gigant industrije videoigara i dalje nastavlja frustrirati igrače, koji ga nerijetko nazivaju antagonistom gaming scene i nestašnim igračem koji igra po vlastitim pravilima.

Ipak, investitori su i dalje oduševljeni snalažljivošću tvrtke koja iz svake krize izlazi kao pobjednik. Kada se pogleda financijsko izvješće ove kompanije nije teško zaključiti zašto je ulagači toliko obožavaju, piše Seeking Alpha.

EA je na burzovno tržište izišao tek 2013. godine kada je držao ne baš laskavu titulu najgore američke kompanije. Cijena dionica tada je iznosila svega 26 dolara, da bi u 2018. godini došlo do potpunog preokreta, a cijene dionice dosegle najvišu razinu od 151 dolara.

Nakon neprekidnog uspjeha zadnjih godina, financijsko izvješće u prvom kvartalu 2018. pokazuje jednu posve drukčiju priču. Po prvi put u posljednjih tri godine kompanija bilježi pad prihoda s 1.45 milijardi dolara na 1.14 milijardi dolara, a razloga za ove loše financijske rezultate ima nekoliko.

Uz neuspjeh nedavno puštene igre Mass Effect: Andromeda, veliki propust kompanije zabilježen je i u sektoru mobilnih igara koji iznosi tek skromnih 2 posto, dok prosječno na svjetskoj razini bilježi godišnji rast od respektabilnih 27 posto. Još jedan u nizu neuspjeha bio je i dugoočekivani visokobudžetni naslov Battlefield 5 za kojeg su analitičari Cowen grupe predvidjeli ogroman zaostatak za novim nastavkom Call of Duty franšize konkurentske tvrtke Activision. Naravno, niz ovih negativnih događaja srušilo je tržišnu vrijednost dionica na 115 dolara što je izazvalo zabrinutost među investitorima.

Kompanija svoju nadu polaže u najjači adut, eSport kojeg krase najpoznatija imena sporta poput FIFA-e, NBA-a i NFL-a. Važno je dodati kako analitičari smatraju da će cijeli eSport, koji je ujedno i jedina sigurna grana EA, iduće godine ostvariti zaradu od milijardu dolara što ako bi uzeli u obzir odlične rezultate FIFA franšize i nije tako neostvarivo.

I dok je EA u posljednjih nekoliko mjeseci prolazio kroz vrlo turbulentno razdoblje, poučeni prijašnjim iskustvima ove kompanije čini se kako će ovaj neuspjeh u konačnici biti zaboravljen, a eSport će svojim uspjehom otvoriti nova vrata ovog gamerskog giganta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:01