Campus Network

HT u suradnji s FER-om otvara laboratorij s najnovijim komunikacijskim tehnologijama

Akademska zajednica dobit će priliku raditi na industrijskim razvojnim projektima temeljenima na industriji 4.0, pametnoj tvornici, iIoT-u i mreži 5G
Campus Network
 HT // Press

Kako bi studenti, znanstvena zajednica, startupi i ostatak industrije dobili priliku raditi na najnovijim komunikacijskim tehnologijama, Hrvatski Telekom (HT) i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) pokreću projekt Campus Network.

Riječ je o, kako su priopćili iz HT-a, privatnoj mobilnoj mreži koja će pokrivati fakultetski laboratorij dediciranom 4G i 5G mrežom. Tako će akademska zajednica dobiti priliku raditi na industrijskim razvojnim projektima koji će se temeljiti na industriji 4.0, pametnoj tvornici, industrijskom Internetu stvari (iIoT) i mreži 5G. U sklopu toga promicat će se projekti iz područja automatizacije i računarstva, telekomunikacija i radiokomunikacija, koji se oslanjaju na upotrebu 4G i 5G mreže. Navedenim projektima promiče se razvoj robotike, edge i fog computinga te distribuiranog učenja, objasnili su u HT-u koji u razvoj projekta planira uložiti oko dva milijuna kuna.

Laboratorij će biti otvoren na FER-u, a otvoreni su za suradnju i s drugim zainteresiranim fakultetima te je u planu uključivanje i drugih gradova kao što su Rijeka, Split i Osijek. Razvijena rješenja bit će primjenjiva i u javnoj 4G i 5G mreži Hrvatskog Telekoma.

- FER je oduvijek išao ukorak s aktualnim tehnologijama, što je rezultiralo činjenicom da je već godinama kao takav prepoznat u međunarodnom kompetitivnom okruženju. To se vidi i iz skoro 200 znanstvenoistraživačkih projekata koji se trenutačno provode na FER-u. Ipak, najveća vrijednost pokretanja inicijativa poput ove nalazi se u osiguravanju pristupa najsuvremenijim tehnologijama za naše studente i čitavu hrvatsku akademsku zajednicu - istaknuo je Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

- Hrvatski Telekom najveći je privatni ulagač u razvoj STEM-a u Hrvatskoj, što dodatno pokazujemo i pokretanjem Campus Network projekta na FER-u. Ponosni smo što imamo priliku povezati mlade s prilikama koje pružaju najnovije tehnologije, kako bi već danas aktivno djelovali na pozitivnom utjecaju na vlastiti i razvoj svojih zajednica, a tako i utjecali na stvaranje bolje budućnosti za čitavo društvo - rekao je Jerko Dumanić, direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika Hrvatskog Telekoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:09