Dugo čekanje

Hrvatska je propustila dio kolača vrijedan 300 milijuna eura: 'Prikupljali smo znanje'

Hrvatska je posljednja potpisnica deklaracije o blockchain partnerstvu
Konferencija "Blockchain (r)evolucija hrvatskog gospodarstva"
 Tomislav Kristo / CROPIX

Na sjednici Vlade u četvrtak odlučeno je da će Hrvatska potpisati deklaraciju o Europskom blockchain partnerstvu. Ta lani pokrenuta deklaracija državama potpisnicama na raspolaganje stavlja fond od 300 milijuna eura za projekte istraživanja i razvoja blockchain tehnologije.

Prema objavljenoj odluci Vlade, ministar gospodarstva Darko Horvat ovlašten je uime Hrvatske tu deklaraciju potpisati, što bi se trebalo realizirati u idućih mjesec dana. Iako hvale vrijedan potez, kaže Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK), odluka Vlade stiže prekasno.

- Hrvatska deklaraciju o Europskom blockchain partnerstvu potpisuje kao posljednja članica Europske unije točno 18 mjeseci nakon pokretanja, a sredstva namijenjena toj inicijativi kroz EU program Obzor 2020 već su podijeljena među zemljama potpisnicama - ističe Hrdalo.

Tijekom prošle i ove godine deklaraciju je, naime, potpisalo 27 članica EU te Lihtenštajn i Norveška.

U Vladinoj se odluci navodi se da je razlog dugog čekanja bilo prikupljanje stručnih znanja i razmatranje mogućih financijskih obveza za Hrvatsku.

Potpisivanje partnerstva dugoročno ipak ima smisla, stoji u odluci, jer se Hrvatskoj otvara prostor za sudjelovanje i iskorištavanje sredstava iz novog programa Digitalna Europa za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Fokus tog programa je digitalna transformacija Europe i ima budžet od 9,2 milijarde eura.

U odluci Vlade navodi se i da su razvojem blockchain tehnologije mogućnosti za javnu upravu višestruke. Među ostalim, blockchain, tehnologija digitalnih i kriptiranih baza podataka, mogla bi se koristiti u zemljišnim knjigama, državnim registrima, za prebrojavanje izbornih rezultata, pohranjivanje medicinskih kartona i provjeru vjerodostojnosti diploma.

- Posebno raduje da je i Vlada RH prepoznala značaj blockchain tehnologije u glasanju koje je upravo UBIK prvi demonstrirao na svojoj izbornoj skupštini u travnju ove godine kojom prilikom su članovi UBIK-a koristeći izvorno hrvatski testni blockchain Lisinski izabrali novo vodstvo udruge, zaključio je Hrdalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:16