Inovacije

GenePlanet pokreće centar za sekvenciranje DNK nove generacije u Hrvatskoj

Novi laboratorij u Zagrebu predstavlja veliki poticaj razvojuznanosti u Hrvatskoj i široj regiji
GenePlanet laboratoriji
 Agencija 404

GenePlanet, jedna od vodećih kompanija za genetiku u Europi u suradnji s hrvatskom Poliklinikom Breyer pokrenula je Centar za sekvenciranje DNK nove generacije u Zagrebu.

- U Hrvatsku donosimo revolucionarnu tehnologiju koja će zasigurno utjecati na cijelo područje neinvazivnog prenatalnog testiranja. Uvjereni smo da će novi laboratorij donijeti nove standarde u sektoru dijagnostike - rekao je Marko Bitenc, osnivač i glavni izvršni direktor GenePlaneta.

Novi laboratoriji razvijat će se u dvije faze. Tako će u prvoj fazi obrađivati uzorke neinvazivnog prenatalnog testiranja čime će kroz DNK ispitivanja otkrivati tri najčešće trisomije (Downov sindrom, Edwardsov sindrom i Patauov sindrom), dok će u drugoj fazi svoje istraživanje proširiti na ispitivanja genetskog materijala.

- Briga za naše pacijente uvijek je na prvom mjestu, a ovo veliko područje genetskog testiranja vrlo je korisno u dijagnostici mnogih stanja i bolesti. Savršena smo kombinacija s GenePlanetom jer su oni autoritet u genetskom testiranju, a mi imamo iskustva u laboratorijskom rada - kaže Hana Breyer, izvršna direktorica Poliklinike Breyer.

Tehnologiju koja se koristi u novom centru GenePlanet prenesena je iz organizacije BGI, globalnog opskrbljivača u sekvenciranju genoma. Kako navode u priopćenju, glavni razlog prijenosa te tehnologije u Hrvatsku je upravo skraćivanje vremena obrade uzoraka te proširenja dostupnosti novih oblika u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:29