Roboti olimpijci

Foto: Na Olimpijskim igrama u Tokiju glavnu će riječ imati roboti i umjetna inteligencija

Organizatori tvrde da će tako značajno ubrzati proces, a pritom trebati manje zaposlenika i volontera FOTO: NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U TOKIJU SUDJELOVAT ĆE UMJETNA INTELIGENCIJA! Roboti će biti glavni igrači u Japanu, a zahvaljujući njima čak i oni koji nisu tamo moći će porazgovarati sa slavnim sportašima!
Predstavljanje maskota Olimpijade u Tokiju: Roboti Miratowa i Someity
 Issei Kato / REUTERS

Dok se sportaši već dobrano pripremaju da na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine budu na najvišoj razini svojih mogućnosti, organizatori Igara pak razmišljaju o tehnologiji kojom će najvažnijem sportskom događanju na svijetu dati novi sjaj.

Tako će, naime, roboti će biti dio olimpijske svakodnevice, piše Forbes. Toyota, jedan od službenih partnera Međunarodnog olimpijskog odbora, planira upogoniti robote kako bi poboljšali organizaciju i dostupnost praćenja događanja, a umjetna inteligencija trebala bi igrati ključnu ulogu.

Tako će koplja, kladiva i diskove natjecateljima s terena vraćati FSR (Field Support Robot) koji će uz pomoć kamera i senzora pronalaziti optimalnu rutu izbjegavajući prepreke. Organizatori tvrde da će tako značajno ubrzati proces, a pritom trebati manje zaposlenika i volontera.

Toyota Motor Corp. demonstrates FRS field event support robot which will be used to support the Tokyo 2020 Olympic and Paralympic Games, during a press preview in Tokyo, Japan July 18, 2019. Picture taken July 18, 2019.  REUTERS/Issei Kato
Issei Kato / REUTERS
Field Robot Support

Roboti će također biti zaduženi da pomažu teško pokretnim osobama. HSR (Human Support Robot) pomoći će im do njihovih sjedala, a DSR (Delivery Support Robot) bit će dostavljač, pa će gledateljima donositi hranu, pića i suvenire. Roboti će također, u ulozi maskota pod imenom Miratowa i Someity, dočekivati gledatelje, a koristit će se tehnologijom prepoznavanja lica.

Tokyo 2020 mascot robot Miraitowa, which will be used to support the Tokyo 2020 Olympic and Paralympic Games, is unveiled during the unveiling event to celebrate the first anniversary of the mascot debut at Tokyo Stadium in Tokyo, Japan July 22, 2019. REUTERS/Issei Kato
Issei Kato / REUTERS
Robot Miratowa

No, tu je i poseban humanoidni robot T-HR3 koji će pak oponašati pokrete robota maskote na drugoj, udaljenoj lokaciji, a moći će reproducirati sliku i ton i tako atmosferu s olimpijskog stadiona prenijeti na posve drugu lokaciju. To ujedno znači i da ćete moći popričati, ili „dati 5” nekom od najuspješnijih sportaša na svijetu, a da uopće niste doista pokraj nje ili njega.

An employee of Toyota Motor Corp. demonstrates T-HR3 humanoid robot which will be used to support the Tokyo 2020 Olympic and Paralympic Games, during a press preview in Tokyo, Japan July 18, 2019. Picture taken July 18, 2019.  REUTERS/Issei Kato
Issei Kato / REUTERS
Robot T-HR3

- Kako se transformiramo prema kompaniji mobilnosti, naše napore u robotici širimo kako bismo svim ljudima omogućili slobodu kretanja - rekao je za Forbes Nobuhiko Koga, izvršni direktor Toyotina istraživačkog centra.

- 'Mobilnost za sve' nije samo fizičko kretanje osobe ili stvari s jedne lokacije na drugu, već i virtualna mobilnost čovjeka - pojasnio je.

Toyota, kao jedan od svjetskih automobilskih divova, također ima u planu sportaše i njihove stožere po Tokiju razvoziti u autonomnim vozilima, dok se druge tehnološke kompanije trenutno bave razvijanjem što kvalitetnijeg sustava navigacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:47