Spektakularan prvi dan

Dionice debitanata skakale za 400 posto, milijarderi su se stvarali u minutama

Kineske su tvrtke u prvom danu svoju tržišnu kapitalizaciju povećale za ukupno 44 milijarde dolara
STAR burza, (lijevo) Li Qiang, partijski sekretar i Yi Huiman, predsjednik Komisije za vrijednosne papire Kine
 Profimedia, MAXPPP

Tek što je počelo trgovanje dionicama na kineskom STAR-u, novoj šangajskoj burzi napravljenoj prema uzoru na američki NASDAQ, a već su se otvarali šampanjci.

Burzovni debi u Šangaju jučer je imalo 25 kineskih tehnoloških tvrtki, među ostalim proizvođači čipova, biotehnologije i umjetne inteligencije, a prema pisanju kineskih medija, cijene dionica svih izlistanih kompanija već su ujutro skočile za 140 posto u odnosu na IPO cijenu. Također, prema izračunu Reutersa, kineske su tvrtke u prvom danu svoju tržišnu kapitalizaciju povećale za ukupno 44 milijarde dolara.

Najveći su rast zabilježile dionice tvrtke Anji Microelectronics, kineskog proizvođača poluvodiča, koje su u nekoliko sati skočile za više od 400 posto. S početnom cijenom od pet dolara (39 yuana), dan su završile na 29 dolara (197 yuana). O pomami kineskih investitora, kojih se prema pisanju China Business Newsa na novoj tech burzi registriralo više od četiri milijuna, najbolje govori podatak da su osnivači dviju tvrtki debitanata, HYC Technology, proizvođača opreme za ekrane mobitela, i Hangke Technology, proizvođača litijskih baterija, u nekoliko minuta postali milijarderi.

Međutim, prema upozorenjima analitičara, investitore bi uskoro moglo dočekati otrežnjenje. Ronald Wan, izvršni direktor hongkonške tvrtke Partners Capital, smatra da je takav rast cijena dionica nerealan i prouzročen dijelom prevelikim očekivanjima investitora, a dijelom snažnom državnom propagandom.

Osnivanje STAR-a najavio je lani kineski predsjednik Xi Jinping. U pozadini tog poteza, spekuliraju analitičari, jest pokušaj kineskih vlasti da učvrste svoju tehnološku poziciju zbog napetosti između istočne i zapadne ekonomije te odluke predsjednika Trumpa da zabrani korištenje 5G tehnologije tehnološkog diva Huaweija. Kinezi žele smanjiti i svoju izloženost stranom kapitalu, posebice američkom, nakon što su Alibaba i Tencent, možda i dvije najveće kineske tehnološke kompanije, na burzu izašle u New Yorku. Kinezi očekuju da će olabavljenim pravilima još neprofitabilnim startupima olakšati izlazak na burzu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:57