Godišnja konferencija

Apple predstavio blokadu za Facebook i Google, ali i stalak za tisuću dolara

Najavili novo superračunalo, kraj iTunesa i novi glas asistentice Siri
Tim Cook, izvršni direktor Applea
 Mason Trinca / REUTERS

Vjerujemo da je privatnost temeljno ljudsko pravo - tim je riječima Craig Federighi, potpredsjednik Appleova odjela za softverski inženjering, otvorio konferenciju Worldwide Developer Conference (WWDC) u San Joseu.

Konferencija sa 30-godišnjom tradicijom, na kojoj Apple svake godine najavi svoje novitete u softveru i hardveru za korisnike iPhonea, iPada i računala Mac, obilježena je, između ostalog, temama privatnosti i zaštite podataka. Appleova strategija obračuna s Facebookom i Googleom kulminirala je najavom usluge “Prijavi se s Appleom”, koja bi trebala, osim brže prijave u servise Facebook i Google, štititi korisnikovu osobnu e-mail adresu od praćenja. Uz to, za jesen su najavili novo superračunalo, kraj iTunesa i novi glas asistentice Siri. Izdvojili smo šest noviteta koji očekuju korisnike Applea.

1. Prijavi se s Appleom

Korisnicima iPhonea koji se ne žele prijavljivati s osobnom e-mail adresom na razne aplikacije i riskirati spamove, Apple omogućava prijavu preko Appleova računa korištenjem identifikacije lica umjesto lozinke. Dodatno, umjesto osobne e-mail adrese, Apple će generirati nasumični e-mail samo za prijavu u tu aplikaciju. To onemogućava, primjerice, Google i Facebook da korisnika prate kroz aplikacije.

Craig Federighi, Apple senior VP of Software Engineering, speaks during Apple's annual Worldwide Developers Conference in San Jose, California, U.S. June 3, 2019. REUTERS/Mason Trinca
Mason Trinca / REUTERS
Craig Federighi

2. Zbogom iTunesu

Nakon 18 godina, Appleova aplikacija za glazbu odlazi u povijest. Na novom operativnom sustavu za računala Mac, iTunes će biti razlomljen u tri aplikacije - Glazba, Podcast i TV. Iste su mogućnosti već neko vrijeme dostupne u operativnom sustavu za iPhone. Apple Music od sada će biti aplikacija isključivo za streaming glazbe, Podcast za preslušavanje online emisija, a TV aplikacija nudit će, osim Appleova sadržaja, i kanale Showtime i HBO.

3. Operativni sustav iOS 13

U novom operativnom sustava za iPhone, uz bolji rad kamere i detaljnije karte koje će podsjećati na Google Street View, korisnici mogu očekivati i “noćni način rada”. Za sve koji vole tipkati prije spavanja, od sada će biti na raspolaganju mogućnost zatamnjivanja Appleovih aplikacija kalendara, fotografija, karata i bilješki. Također, kako su najavili, pametne fotografije, temeljene na strojnom učenju, same će se grupirati i brisati duplikate.

Apple's new Mac Pro is displayed during Apple's annual Worldwide Developers Conference in San Jose, California, U.S. June 3, 2019. REUTERS/Mason Trinca
REUTERS
Appleovo novo Mac Pro računalo

4. Novi Mac Pro

Izazivajući podsmijeh jer izgledom podsjeća na ribež, Mac Pro, zasad najjače osobno računalo iz Appleove “radionice”, dolazi s Intelovim procesorom Xeon do 28 jezgri, 1,5 terabajta memorije, grafičkim karticama AMD Radeon Pro 580X ili Radeon Pro Vega II te LCD monitorom od 32 inča sa zaslonom Retina 6K. Osnovna verzija stajat će 6000 dolara, a računalo jačih specifikacija moglo bi stajati i do 30.000 dolara.

5. Spajanje Xbox Onea i PlayStationa 4

Kao dio softverske nadogradnje, Apple TV i iPhone podržavat će kontrolere Xbox Onea i PS4. Nadogradnja je, prema svemu sudeći, dio planova za lansiranje platforme Apple Arcade, na kojoj bi pretplatnici mogli igrati više od 100 novih igara, i to na svim uređajima iPhoneu, Macu i Apple TV-u.

Sumbul Desai, M.D., Apple VP of Health, speaks during Apple's annual Worldwide Developers Conference in San Jose, California, U.S. June 3, 2019. REUTERS/Mason Trinca
Mason Trinca / REUTERS

6. Apple Watch

Korisnici Apple Watcha od sada će preko satova moći pristupiti App Storeu. Uz to, nove aplikacije uključuju kalkulator napojnica, kojim prijatelji mogu ravnomjerno podijeliti trošak večere te glasovni podsjetnik preko kojeg se može snimiti napomena.

Predstavili držač za monitor od tisuću dolara

Predstavljajući najmoderniji monitor Pro Display XDR koji dolazi u paketu s računalom Mac Pro ukupne cijene od pet tisuća dolara pa do čak 30 tisuća dolara, Apple je posebno prezentirao držač za taj monitor koji ne dolazi u paketu, a njegova je cijena 999 dolara.

Na društvenim mrežama ta je taktika Applea, očekivano, ismijana, posebno s obzirom na to iz Apple nisu ponudili nikakvo opravdanje zašto bi držač imena Pro Stand, zapravo jednostavni aluminijski stalak, imao cijenu od gotovo tisuću dolara.

- Svi su poludjeli kada je Apple izbacio iPhone za 999 dolara, ali sada stvarno misle prodavati držač monitora za 999 dolara, napisao je Andrew Lowe na Twitteru.

- Samo Apple može naplatiti stalak tisuću dolara i izložiti ga kao umjetničko djelo, kaže Mike Murphy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:08