Razuzdani klinci

Život na tuđi račun: 'Neću im ostaviti cijelo bogatstvo. Neki dio moraju i sami zaraditi'

Sve veći broj milijardera razmišlja kome će kako i na koji način će ostaviti svoju imovinu
Ilustracija
 Instagram - Rich Kids Of The Internet

Zamislite da još od malih nogu dobijete apsolutno sve što poželite - najbolje igračke, putovanja, odjeću, kuću...

A onda, kada malo bolje razmislite, shvatite da zapravo nikada ne morate raditi zato što vaša obitelj ima dovoljno novaca, ne samo za vas nego i za idućih nekoliko generacija.

Upravo se to događa, kada sinovi i kćeri bogataša naslijede svu stečevinu svojih roditelja. Ishodi takvih akcija, nerijetko su sve samo ne pozitivne.

Upravo zbog brige za budućnost svoje djece, milijarderi često razmišljanju, kome će kako i na koji način ostaviti svoju imovinu.

- Čak najveći problem u ovakvim slučajevima nije u djeci nego u roditeljima koji su ih naučili na raskošan životni stil. Smatram da svaki individualac mora imati svoju viziju i životni cilj. Godinama sam radio s djecom bogataša i većina njih me uvijek pita: „Zašto bih išao na fakultet, za mene to nema smisla? Ionako nitko neće biti impresioniram mojim radom. Svi će me promatrati iz prizme roditelja.” – ističe stručnjak Lucy Birtwistle.

Kada se ovom problemu, motivacije i gubitka sebe, još dodaju i danas sve moćnije društvene mreže, cijela slika postaje još i gora, piše Forbes.

- Imao sam klijente koji se jednostavno nisu mogli odvojiti od mobitela. Morao sam im reći da ga zagase i ostave na stolu – iznosi stručnjak Sandy Loder.

Nisu svi razmazili svoju djecu

Ipak, postoji nekolicina bogataša koji smatraju kako djeci treba priuštiti najbolje škole i lagodniji život, ali oni ipak moraju sami zaraditi svoje bogatstvo.

Tako je najpoznatiji primjer među milijarderima, osnivač Microsofta, Bill Gates koji je svojoj djeci odlučio ostaviti manji dio svoje imovine, a ostatak usmjeriti u fond Bill & Melinda Gates koji je osnovao sa ženom. Njegovim stopama, zajedno sa svojom ženom Priscillaom Chain, krenuo je i Mark Zuckerberg. Njih dvoje odlučili su da će čak 99 posto svog udjela u Facebooku dati u dobrotvorne svrhe. Novopridošlica ovoj skupini svakako je britanski milijarder John Caudwell koji će 70 posto svog bogatstva također položiti u neku od dobrotvornih zaklada.

- Nema potrebe da im ostavljam nekoliko milijardi dolara. Dobit će nekoliko tisuća što im je sasvim dovoljno. I dalje će biti bogati, a ako su naumili upropastiti vlastiti život, to i dalje mogu – izjavio je Caudwell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:09