Kraj moratorija

Zainteresiranima će napraviti analizu duga i dati savjet

Idući tjedan u poslovnici Fine u Vukovarskoj ulici u Zagrebu savjetnici će pomagati građanima, a ako se pokaže uspješnim, projekt će se proširiti
Igor Škrgatić, direktor tvrtke Be-On za financijsko savjetovanje 
 Marko Todorov/Cropix

Sljedećeg tjedna u poslovnici Fine u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici počinje pilot-projekt u sklopu kojeg će savjetnici zainteresiranim građanima besplatno napraviti financijsku analizu stanja njihova duga i davati individualna mišljenja o tome kako da se najefikasnije izvuku - kaže nam Igor Škrgatić, direktor tvrtke Be-On za financijsko savjetovanje s licencom za kreditno posredovanje u potrošačkom kreditiranju.

Motiv

Dio je to šireg projekta u kojem sudjeluju udruga za financijsku inkluziju Padobran, čiji je osnivač, i Hrvatska udruga banaka.

- Pokaže li se pilot-projekt u Zagrebu uspješnim, proširit ćemo ga po svim većim poslovnicama Fine u zemlji - najavljuje. Motiv je, naravno, to što je upravo prestao moratorij na ovrhe te će se mnogi naći u teškim problemima, a također i to što će zbog nastavka koronakrize za nekoliko mjeseci biti vidljivi njezini efekti na poslovnoj sceni te će se mnogim građanima smanjiti mjesečni prihodi. Škrgatićeva tvrtka bavi se "restrukturiranjem" prezaduženih i blokiranih građana i jedna je od 50-ak kreditnih posrednika u zemlji kojima je licencu izdalo Ministarstvo financija. Mjesečno mu se javlja, kaže nam, 500-tinjak građana, u obradu uđe njih od 50 do 80, a njih 20-ak mjesečno uspije dogovoriti restrukturiranje.

Dobra prilika

Naime, nakon detaljne analize stanja dužnika, Be-On jednokratno preuzme i zatvori dug kod vjerovnika, s kojima prethodno ispregovara diskont na potraživanja, te dogovori refinanciranje u banci preko gotovinskog kredita. Jasno je iz toga da ne rade s nezaposlenima jer oni nisu kreditno sposobni, nego s onima koji se objektivno mogu izvući iz dugova ako im se za to pruži dobra prilika. Takvi su građani obično za spiralu dugova imali neki objektivan uzrok, poput privremenog gubitak posla, smanjenja primanja, razvoda, bolesti ili, recimo, kredita u švicarcima.

Jedinstveni model

Tvrdi da je razvio unikatni poslovni model u zemlji i trenutačno o suradnji pregovara s više banaka jer mnoge sada nisu sklone davati kredite njegovim potencijalnim klijentima, a to se posebno odnosi na one koji su zaposleni u ugostiteljstvu ili turizmu jer se taj sektor smatra prerizičnim. Procjenjuje da bi od trenutačnog broja ovršenih (oko 275 tisuća) dobar dio njih, od 40 do 60 tisuća, svoje dužničke probleme moglo riješiti njegovim modelom.

- Pratim naplatu kredita danih mojim klijentima i ona je bolja od prosjeka u sektoru - tvrdi Škrgatić, koji zarađuje od fiksne naknade čiji iznos ovisi o iznosu kredita i ide maksimalno do 12.950 kuna s uključenim PDV-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:41