Muke podstanarstva

Za stan od 60 kvadrata u Zagrebu prosječna mjesečna najamnina skočila na 4700 kuna

Najviše se traže novouređeni stanovi u užem i širem centru grada, s jednom ili dvije spavaće sobe do 80 kvadrata
Ilustracija
 CROPIX

Biti podstanar više nije jeftino, prema podacima oglasnika Crozilla, najveći lanjski porast bilježe najamnine stanova do 60 kvadratnih metara, a takvi su ujedno i najtraženiji.

Prosječna tražena cijena najma stanova površine između 20 i 100 kvadratnih metara u Zagrebu lani je porasla za 8,4 posto i popela se na 4700 kuna (634 eura). Najamnine u Rijeci porasle su za 7,7 posto i iznosile 3200 kuna (433 eura), u Splitu za 3,4 posto na 4400 kuna (590 eura), a Zadru su bile 100 eura niže, 3600 kuna.

U Zagrebu se najviše traže novouređeni moderni stanovi u užem i širem centru grada, s jednom ili dvije spavaće sobe, do oko 80 kvadratnih metara površine i s budžetom do 6600 kuna (900 eura) , kaže Andrea Bilić, direktorica zagrebačke agencije za nekretnine Metropola.

No, kada najmoprimci i pronađu odgovarajući stan koji se uklapa u njihove financijske okvire, već u startu moraju računati s dodatnim troškovima, pa nerijetko moraju imati pripremljene pozamašne svote kako bi uselili u neki stan. Naime, kako bi se osigurali od neplaćanja mjesečne rente, neplaćenih režija ili jednostavno kako bi imali pokriće za moguće uništavanje imovine, vlasnici stanova osim redovne mjesečne najamnine, odmah na samom početku zahtijevaju i još neka dodatna plaćanja.

Andrea Bilić kaže kako najmoprimci u prvom mjesecu najma, uz redovnu mjesečnu stanarinu, najčešće plaćaju depozit u iznosu od jedne mjesečne najamnine, zatim agencijsku proviziju, također u iznosu mjesečne najamnine uvećanu za PDV, te režijske troškove.

Dodali li se svemu ovome još i porast cijena najma, koji je zabilježen na oglasniku Crozilla.com, lako se može zaključiti kako danas nije jeftino biti podstanar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2022 16:40